Spegeln Staffanstorp nr 7 2024 1
16 Spegeln Staffanstorp Bo Hagström, 75, har allt
id något på gång ”Jag skulle bli knäpp om jag inte fick jobba” Passion och nyfikenhet är två nyckelord för den som vill nå upp till en tittarsuccé. Bo Hagström, 75, visade upp detta i Solens mat. - Programmen lockade en miljonpublik och jag fick en fantastisk respons, konstaterar han. Men Bo Hagström lutar sig inte tillbaka för att leva på fina minnen. Han blickar framåt mot nya mål. Hagström blev en hyllad rikskändis som programledare och producent för Solen mat i SvT 2002-2010 där det blev 50 program om all den goda mat som Italien har att bjuda på. Han har även skrivit böckerna Solens mat och Solens smak och gett ut en cd med smäktande italiensk musik från programmen, något som resulterade i en guldskiva (30.000 sålda exemplar). En av hans kokböcker, Solens hälsa fick priset som årets bästa kokbok i världen vid en ceremoni i Kina. När Bo Hagström reste runt i Italien tillsammans med fotografen Per-Anders Rubelius och beskrev maten där gjorde han det med stor inlevelse. Det gick inte ta miste på Hagströms stora passion för de italienska läckerheterna och han fick ett enormt gensvar från tittarna. Men det är några år sen som vi såg Hagström i rutan så vi åkte hem till honom i Hököpinge för att få en färsk rapport om den heta lågan till den italienska matkonsten fortfarande brinner hos honom. - Ja, jag har fortfarande ett brinnande intresse för matlagningen och speciellt då det italienska köket. Genom åren har jag fått så mycket upplevelser genom mina resor till Italien och senare även alla föreläsningar jag har gjort runt om i landet. Som mest har det blivit 200 föreläsningar under ett år, numera har jag draget ner på den biten, det blir fem-sex om året, säger Bo Hagström. Han har passerat den lagstadgade pensionsåldern med råge men några planer på att varva ner har han inte. - Jag älskar att ha nya projekt på gång. Jag arbetsnamnet är –Till bords i Vellinge. Det kan väl vara på sin plats när Vellinge kommun 2024 fyller 50 år. Nyligen har han medverkat i boken om Simrishamns 900-årsjubileum, då om denna stads mathistoria. En renodlad bok om vin finns också i Hagströms planer. - Det är viktigt att slå vakt om den lokala matkulturen, säger Bo Hagström, som förutom kärleken till den italienska menyn även slår ett slag för skånsk kalops och rotmos med fläsklägg. - Det finns många läckerheter här nere i södra delarna av landet. Det är inte bara i Sverige som Bo Hagström har fått ett fantastiskt rykte. Hans förkärlek till Italien har resulterat i att han för några år sen utnämndes till hederskonsul i Malmö. skulle bli knäpp om jag inte fick jobba med det bästa jag vet. Pensionär på heltid är inget för mig. Jag har alltid något på gång. Just nu har jag pausat gruppresorna som jag arrangerat sen pensioneringen från SvT, beroende på att jag har en del bokprojekt på gång. Men till hösten kör jag igång med de uppskattade bussresorna till Italien. - Resorna till Italien är otroligt populära, det är fokus på mat och vin. Jag vill att folk ska få uppleva det genuina, det äkta Italien, därför undviker jag turiststråken. Jag vill visa upp den matkultur med lokala råvaror som finns på den pittoreska italienska landsbygden. Det finns 20 regioner i Italien och jag har varit i alla. Resorna ner till Italien och umgänget med människor där ger mig mycket glädje. - Solens mat i SvT gjorde Bo Hagström till kändis, men han tackade definitivt för sig 2010. SvT är den stora kanalen men dessa medarbetare ligger inte lönemässigt i topp precis. Bo Hagström kunde efter att ha checkat ut från SvT själv bestämma lön och arbetsvillkor. När började ditt intresse för mat? - I sjuårsåldern, hemma hos mormor Elma Mari Samuelsson. Hon var kalaskokerska på klassiska restaurang Svea i Simrishamn. Det var en bra skola. I 20-årsåldern drev jag sen restauranger i både Italien och Spanien, där jag även hade en radiostation under många år. Då lärde jag mig två språk och det har öppnat många dörrar för mig. HÄLSOHUSET bokning 073-622 18 98 När Solens mat sändes i repris 2021 fick Bo Hagström ett nytt bevis på programmets populäritet. Trots att Solens mat då sändes på förmiddagarna noterades det höga tittarsiffror. - Många skrev att de kan se programmen hur många gånger som helst. Egentligen är det ju ett tidlöst matprogram. Jag får samma fina respons från folk som är på mina föreläsningar, konstaterar Bo Hagström, som innan han började på SvT jobbade på Nordvästra Skånes tidningar och Aftonbladets redaktion i Malmö. Hel- och delkroppsmassage Koppingmassage 45 min - 1,5 tim. Richard Frid Innehar patient- och ansvarsförsäkring. Hälsohuset ♦ Bokning: 073-622 18 98 Bo Hagström är nyfiken på allt som rör mat. Just nu skissar han på boken om matkulturen i Vellinge kommun, där Det här vackra lilla skåpet vid huset i Hököpinge har Bo Hagströms hustru, konstnären Ludmila, dekorerat. Vackert. VellingePosten tackar för träffen i hans vackert belägna hus i Hököpinge där han bor tillsammans med hustrun Ludmila. Förhoppningsvis får vi se fler repriser på Solens mat i SvT framöver... Text och bild. KENT HANSSON