Nöjesnytt Helsingborg 1
ket av att bara testa sig fram. Misslyckande är o
ckså en del av lärandet och fruktsäsongen är lång så det är bara att testa igen. Vad betyder det att vinna utmärkelser som Sveriges bästa cider tror du? – I början jättemycket eftersom det var ett första steg att känna att det vi gjorde var något att ha så det inte bara var vi själva som tyckte det var en produkt som skulle kunna fungera för en bredare massa. Tidigt ville vi göra cider mer folkligt och det var ett första steg att framförallt få medier i Sverige att få upp ögonen för det. – Sen är tävlande i dryck generellt en ganska konstig grej tycker vi. Det är en jury som bedömer produkter vid ett tillfälle. Den typen av produkter som vi, och även många andra som ställer upp, producerar varierar mycket till och med från dag till dag på grund av de naturliga processer som fortsätter i flaskan över tid. I tillägg är ju allt inom mat och dryck en väldigt personlig sak vilket gör det ännu svårare och att bedöma i många fall helt olika produkter mot varandra ger ju ingen bild om hur produkten i sig är. Kanske lite flummigt, men jag hoppas du förstår. Har cider på våra svenska, söta och syrliga äpplen potential att slåss med den engelska och annan utländsk cider på den internationella marknaden? – Eftersom över 90 procent av vår produktion säljs utomlands så verkar det i alla fall vara så. Vi säljer i nuläget till över 15 länder men sen är det lite svårt för oss att säga eftersom de flesta av våra kunder är från vinvärlden. Men även en del ciderfolk tycker absolut att det är intressant med en annorlunda, skandinavisk, stil jämfört med de mer klassiska regionerna som producerat cider i århundraden. Att det adderar något nytt till dryckesvärlden är i alla fall tydligt. Vad är den roligaste upptäckten ni gjort när ni experimenterat med olika frukter och sorter, är det något som fungerar mycket bättre än vad ni eller någon annan trodde? – Att man kan göra intressant dryck på nästan allt. I år har vi till och med inkluderat grönsaker vilket vi såklart inte hade på agendan när vi startade för tre år sedan. Att jäsa olika saker (frukter, bär, grönsaker) tillsammans ger också ett annat utryck än att jäsa det var för sig och sedan blanda det efter jäsning. Detta gjorde vi redan från början men vi har sett mer och mer fördelar med det. Bara ett par procent av någon annan frukt kan ändra hela uttrycket. Var får man tag på era produkter? – Våra första produkter på Systembolaget lanserades i det lokala sortimentet i maj och det finns lite kvar både i butiker i Malmö och att beställa på bolagets nätbutik. Båda är äppeloch päronbaserade från vår årgång 2017 men väldigt olika. Förhoppningsvis kommer nästa lansering direkt efter sommaren och då kommer även andra blandprodukter från 2018 finnas som kommer hamna under kategorin fruktvin. Orkar man inte vänta går det att beställa från många utländska nätbutiker. Mer information hittar man på vår hemsida. I TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN 34 | nöjesnytt