Nöjesnytt Jönköping 1
KÄLLA: ARLA dags för picknick När semesterresan k
anske är inställd kan man istället göra utflykter i närområdet med båten, cykeln, bilen eller till fots. Vi tipsar om lite god mat som är enkel att göra och tål att tas med. LAXKLÄMMA 4 st 4 skivor gravad lax 2 hårdkokta ägg 1 dl Arla® gräddfil 1/2 dl hackad färsk gräslök 1 msk senap 4 små runda tunnbröd Skala och mosa äggen. Blanda dem med gräddfil, gräslök, dill och senap. Bred ut röran på bröden. Lägg på laxen. Vik ihop till en klämma och vira in i servetter eller fäst ihop brödet med en tandpetare. EMPANADAS 12 st FYLLNING 300 g nötfärs 1 gul lök 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 1 msk tomatpuré 1 burk krossade tomater 1 tsk rökt paprikapulver 1 krm chiliflakes 1 krm salt 12 kärnfria oliver 100 g Apetina® vitost PAJDEG 6 dl vetemjöl 75 g Arla® svenskt smör (rumsvarmt) 1 dl Arla@ mjölk 1 ägg 1 krm salt 1 ägg till pensling 65 g salladsmix Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i 12 bitar och kavla ut till rundlar, ca 12 cm i diameter. Fördela färs, oliver och ost på halva rundlarna. Vik över till halvmånar och tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och baka i mitten av ugnen ca 25 min. Servera med sallad. FRANSK BONDSALLAD MED KYCKLING 4 port 1 grillad kyckling 1 rödlök 140 g tärnat bacon 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 130 g blandad grönsallad 1 burk kokta linser à 400 g 1 msk balsamvinäger 2 dl Arla Köket® crème fraiche festaost & soltorkade tomater 60 g krutonger Bena ur och skär kycklingen i bitar. Skala och skiva löken tunt. Fräs baconet i smör-&rapsolja i en stekpanna. Låt det rinna av på hushållspapper. Lägg sallad och linser på ett stort fat. Lägg på kyckling, lök och bacon. Droppa över balsamvinäger. Klicka på crème fraiche och strö över krutonger. MATMUFFINS MED OST & SALAMI 12 st 4 salladslökar 100 g salami 8 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 1/2 tsk salt 100 g Arla® svenskt smör 4 dl Arla® mjölk 2 dl Arla Köket® riven gratängost Sätt ugnen på 250°. Sätt ut pappersformar på en plåt eller smörj en muffinsplåt lätt. Strimla salladslöken. Skär salamin i tunna strimlor. Skär smöret i bitar. Hacka samman mjöl, bakpulver, salt och smör för hand eller i en matberedare. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Blanda i lök och salami. Fördela smeten i formarna. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Låt muffinsen svalna något innan de försiktigt tas ur muffinsplåten. Servera ljumma eller kalla. PAN BAGNAT MED RÄKOR 4 port 4 portionsbröd Olivolja 100 g hackade skalade räkor 150 g Arla@ färskost naturell Rivet skal av 1/2 citron 1 tsk fransk senap 2 msk hackad färsk dill Skär av små lock på bröden. Gröp ur en del av inkråmet och pensla insidan av bröden med olja. Rör ihop fyllningen och lägg i bröden. Sätt på locken. Slå in bröden i smörgåspapper eller plastfolie. PANNKAKSRULLAR MED FÄRSKOST OCH HONUNG 8 st 6 dl Arla® mjölk 2 1/2 dl vetemjöl 3 ägg 1/2 tsk salt 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 150 g Arla@ färskost naturell 1 1/2 msk flytande honung 2 tsk malen kanel Vispa hälften av mjölken med mjölet till en slät smet. Vispa i resterande mjölk, ägg och salt. Häll ner smör-&rapsolja i smeten. Grädda 8 tunna pannkakor i en stekpanna. Låt dem kallna. Bred ett tunt lager färskost på varje pannkaka. Ringla över honung och strö över kanel. Rulla ihop. Servera med frukt eller bär, t ex vattenmelon och jordgubbar. SÖTA FRÖKEX 30 st 2 dl solroskärnor 1 dl sesamfrön 2 dl havregryn 2 krm salt 3/4 dl strösocker 1 1/4 dl vetemjöl 1 ägg 1 dl Arla Köket® smör- & rapsolja Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienser i en bunke. Häll blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper på smeten och kavla ut tunt. Ta bort det övre pappret och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Skär genast i bitar och låt kallna på galler.