Utmärkt Örebro 1
HANS VARDAGSRUM HAR ÖPPET FÖR ALLA Efter många år
som utbildare, konsult och varumärkeschef har Hans Bihl till slut landat i Örebro igen för att driva restaurangen och takbaren Glassery på söder. Fransk, enkel mat, fantastiska drinkar och lättsam stämning utlovas. text David Johansson foto Pressbild/Glassery/Ulf Hjelting H ans Bihl har under stora delar av sitt vuxna liv drivit utbildningar genom Restaurangakademin. I efterdyningarna av pandemin fick han ett erbjudande om att driva baren på Radisson Hotel i Helsingborg, vilket slutade med Helsingborgspriset för Årets Bar. Kort därefter fick han chansen driva Kung Carl på Stureplan i Stockholm. Uppdraget som barchef på två månader blev till sex. – Jag lärde mig otroligt mycket på Kung Carl och det är hittills det roligaste jag gjort i livet. Jag lärde känna otroligt mycket folk, jag är arbetare i grunden och går efter filosofin att alltid köra på golvet tillsammans med alla kollegor. Det är mitt sätt att leda, säger Hans Bihl. Längtan efter att driva en restaurang på sitt sätt har dock alltid funnits där. När Hans fick kontakt med Karin Österdahl på Öbo och fick komma upp på taket till fastigheten som tidigare huserade restaurang Shanghai och såg vyn över Örebro, då såg han ett område med stor potential. Efter att ha konsultat hundratals krogar och barer sitter han nu helt och hållet i förarsätet för restaurangen och takbaren Glassery på söder i Örebro. – Jag ser Glassery som mitt vardagsrum och välkomnar alla. Min personal går också före allt, det är helt avgörande att de mår bra och får jobba med rätt förutsättningar. Hur känns det att få driva en så här pass stor satsning i hemstaden? – Det är klart att det känns lite som en revansch på hemstaden man alltid velat fly från. Jag ser det lite som första steget i min resa att driva restauranger. Jag har ingen brådska, kontraktet med Öbo är skrivet över tio år. Hans ser framför sig hur Glassery är ett koncept på sommaren och ett annat på vinterhalvåret. Den genomgående röda tråden är att det ska vara lätt och tillgängligt med enklare rätter. På sommaren en lättsam krog och uteservering med en stor bar på nedervåningen med mer traditionell sittning, medan det går att både ta en drink och äta en bit mat på takbaren som tar ungefär 140 personer i taget. På vintern är det glastäckta rummet på taket öppet för 60 matgäster och 16 drinkgäster. – I dagsläget lägger vi fokus på onsdag till lördag, men det går så klart att ha kickoff eller representation för företaget och hyra takbaren en måndag eller tisdag. Det behöver vara lite mer dynamiskt. Jag nöjer mig inte bara med en härlig takbar. Det ska vara riktigt bra mat, grymma drinkar och fantastisk service – det är väldigt viktigt för mig. Vi ska vara snabbfotade, drycken ska komma in fort och det ska vara enkelt att komma hit och vara här, berättar han. Berätta om maten? – Vår ambition med Mats Tollin är att laga mat från grunden, den klassiska skolan. Man måste förstå att det också är mer kostsamt och personalkrävande men vi tycker att resultatet blir mycket bättre. Vi måste driva en 19 restaurang som vi tror på och är stolta över. Jag tyckte att det saknas fransk mat på det sätt som jag vill ha den. Jag gillar det lekfulla och enkla och är ett stort fan av Anthony Bourdain. Just hur det enkla kan vara det bästa, jag gillar lekfullheten med smårätter, mackor och liknande. – Menyn vi börjar med är inte jättestor, och det är klart att vi hade kunnat köra hamburgare på taket och hålla det enkelt men jag tycker det är för tråkigt. Caesarsallad går jättebra men finns på många andra ställen i Örebro, då tar jag hellre fram en Sallad Nicoise för att jag gillar det och ingen annan kanske erbjuder det just nu. Vi har satt en stabil, bra och härlig meny och har hela sommaren på oss att fundera på vad som ska hända på taket när vi går in i höst- och vintersäsongen. Då kör vi förmodligen mer traditionella sittningar med allt vad det innebär, för privatpersoner och företag. Hur känns det egentligen när man står på den första, just nu enda, takbaren i Örebro? – Allt är så nära här, det känns som att man kan vidröra Örebro när man står uppe på taket. Många har blivit förvånande av just den känslan. Än idag kan jag få gåshud av hur härlig och speciell känslan är. Det var där som resan började, när man såg Örebro och alla landmärken, lite av Hjälmaren, Vattentornet, Lyran, Behrn Arena och Svampen. Det är verkligen en vy över allt som är Örebro. Fotografen Jonas Classon släpper nu boken Sångsvan – Tillbaka i ljuset.