Utmärkt Örebro 1
Finns det någon typ av person som du hoppas ska l
äsa boken? – Oj, jag är bara så glad att det blev en bok, haha. Men jag fick ett brev hem nyligen av en 86-årig man. Han är en gammal professor på SLU, en gammal agronom, som hade läst boken och tyckte att den var så fantastisk. Han skickade med gamla artiklar som han själv hade skrivit på 70-talet som handlade om bekämpningsmedel och farorna med att vi använder de här medlen i naturen. Jag blev så himla glad. Dels att han har tagit sig tid att skicka det här brevet men också att en 86-årig man har läst boken och att den berörde honom. Jag vill verkligen säga att alla som äter kan läsa den här boken. Jag vill inte begränsa det. Man måste ju inte vara projektledare på H&M, men toppen om de också vill läsa den. Vad ska man egentligen tänka på då, när man handlar och konsumerar mat, och vill göra så gott man kan? – För det första, att köpa i säsong. Och då inte i säsong någonstans i världen, utan i säsong på den plats där man bor. Och det är inte så himla lätt i ett land där vi har ganska mycket vintermånader. Det blir lite rovor och man får syra grönsakerna lite för att det ska hålla längre. Men det är ganska kul också, och det blir väldigt gott upplever jag. Sen tycker jag att man av solidaritetsskäl till arbetare och till naturen inte ska köpa besprutad mat. Det vill säga köp ekologiskt. Man kanske kan odla lite själv, om man har yta för det i fönstret eller på balkongen! Sen tycker jag att alla ska få uppleva hur himla härligt det är på de grönsaksodlingarna som vi har i Sverige. Åk och besök dem, de kämpar verkligen och behöver all kärlek de kan få. Det är tufft att vara grönsaksproducent i Sverige. Det är ett himla bra resmål vid den här tidpunkten på året också och det finns många olika jordbruk runt om i Sverige där de tar emot besökare. Bra näringsrika och ekologiska alternativ är ju ofta dyrare än de andra alternativen i butiken. I den här ekonomin kanske det är svårt att prioritera det för exempelvis ensamhushåll. Hur tänker du kring det? – Verkligen, om man exempelvis är student. Eller om man liksom jag som trädgårdsmästare har en väldigt låg lön. Det finns absolut en klassaspekt i det här. Och det är även dyrare om man bor i en storstad. Om man exempelvis åker till Järna utanför Stockholm är den ekologiska maten där billigare än maten som man kan köpa i Enskede. Så det här är ju helt klart också ett problem för folk som bor i storstäder. De som faktiskt tjänar pengar på maten är livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln, inte de svenska odlarna, och det är också ett stort problem. Av varje matkrona i butikerna får odlarna typ 23 öre. Det är därför vi behöver ett nytt matsystem. Men om man vill ha en snabb lösning så kan man köpa direkt från en bonde. Det kommer bli billigare, vara godare och så håller maten längre. Då får man pröjsa bensinen men det går ju att lösa om man exempelvis åker tillsammans, eller tar tåg. Vilka varor är viktigast att köpa ekologiskt enligt dig? – Naturskyddsföreningen har en lista på de mest besprutade grödorna vi har, men som ett exempel så kan svenskt producerad potatis besprutas mellan 8 till 12 gånger på en säsong. Det är ganska mycket. Eller det är väldigt mycket. Vi vet ju sen tidigare att bananer besprutas väldigt hårt. Egentligen är svaret allting som importeras från länder som har svagare kemikalielagstiftning, exempelvis Sydamerika. Men återigen, försöker man att leva lite mer i synk med naturen och köpa det som är i säsong så löser det sig automatiskt. Kan du slå ett slag för en grönsak att satsa på nu i maj och juni? – Nu börjar den svenska sparrissäsongen och den är ju alltid så himla god! Majrova tycker jag är en gröda som fler borde lära känna, den är väldigt god också. Nu kommer ju även det 38 bladgröna och det vildplockade. Nässlorna, kirskålen. Man kan även plocka humleskott och våtarv. Dessa är en typ av grödor som har en väldigt grön, klorofyllig smak, och som ger den där kicken som vi behöver nu. Vad är viktigt för att lyckas med sin odling för en nybörjare? – Jag tycker att man ska börja med jorden. Det tog ganska lång tid innan jag fattade vad jord var för någonting. Framförallt om du odlar på en lott eller i trädgård. Att verkligen sätta sig in i vad det är för typ av jord som jag odlar i. Sen så tycker jag att man ska ta sig lite tid och läsa in sig generellt. Hur funkar ett frö? Vad behöver det? Lära sig om växtens olika stadier så att man förstår växtens cykel. Det tror jag kommer hjälpa dig att läsa av växten och vad den behöver. Men mycket av det är att sitta och titta på växten och se vad den säger. Det är ju en väldigt mysig syssla också. Vad är den största myten om reklam? – Den största myten som existerar inom reklamvärlden, det här är kanske inte andras syn på reklam, men det är nog att man kan påverka företagen till det bättre. Jag trodde det en gång men jag tror inte det längre. Den största myten om odling? – Att man behöver ha massor av prylar. Det behöver man inte alls. Du behöver ett frö, du behöver jord och lite värme, vatten och sol. Du behöver inte ens ha en människa. Den sköter sig självt. Vad är något du har lärt dig om dig själv i allt det här? – Jag har lärt mig att jag tycker att det är väldigt kul att köra traktor. Jag har en otroligt stark traktordröm inom mig. Till Växten finns ute nu via Volante förlag.