NG Malmö 1
Krog Bäst just nu När vi välkomnar ett nytt år ka
n det vara dags att även välkomna nya ställen att äta på. Nedan följer en lista över mina fem favoritställen i Malmö som alla borde besöka. NOI Flygledaregatan 3, instagram.com/noipizzamalmo På många plan är nog Bulltofta industriområde så långt ifrån Neapel en människa kan befinna sig. Men Noi, med utsikt över Inre ringvägen och den enorma röda stolen på XXXLutz parkering, kan åtminstone erbjuda dig en liten bit av Neapel. Den napolitanska pizzatrenden verkar vara på uppåtgående i Sverige, en trend jag välkomnar med öppna armar. Noi är väl värt ett besök! KÖKET LU Davidshallstorg 3, koket.lu Beläget på Davidshallstorg ligger Köket LU. Jag får inte nog av LU. Deras wokade vetenudlar med biff är alldeles ljuvlig. Äter du bara vegetariskt? Sörj ej. Rätten går att beställa med tofu och den vegetariska varianten är också alldeles ljuvlig. Tofu kan lätt bli smaklöst, men i den här rätten är det nudlarna som är den stora smakbehållningen. VÄRNHEMS FALAFEL Lundavägen 1 Jag har testat många ställen genom åren och känner mig trygg i att Värnhems falafel är ett av de absolut bästa i stan. För mig är brödet den viktigaste komponenten i en falafelrulle. Till varje ny rulle bakas ett rykande färskt bröd. Utöver det är falafelbollarna krispiga på utsidan och lätta som luft på insidan. RAU Davidshallstorg 3, raumalmo.se 5 Sedan LU öppnade på Davidshallstorg 2019 har det hyllats av malmöborna och även prisats som Malmös bästa krog av Nöjesguiden under 2020. Malmöborna tycks inte få nog av den kantonesiska streetfood som LU erbjuder och allt som oftast är det fullt med människor i den lilla lokalen när man går förbi. När ägarna av LU under 2021 bestämde sig för att öppna Rau i lokalen bredvid LU på Davidshall var det nog många malmöbor som blev nyfikna. Rau:s meny är helt växtbaserad och med tanke på att LU:s meny har mycket kött i sig, var det nog många veganer som blev glada över att Rau öppnades. Lokalen är ganska enkelt inredd. De vita kakelplattorna på väggarna gör att den lilla lokalen ändå känns ljus och luftig. Det mörka trägolvet skapar en härlig kontrast till det vita kaklet och på väggarna hänger det enkla, egenprintade bilder och handskrivna menyer som ger en familjär känsla. På de enkla träborden 50 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2022 står ätpinnarna och besticken i gamla urtvättade konservburkar. Konservburkarna ger ytterligare en känsla av att det här är ett ställe där maten, snarare än inredningen, är i fokus. Vi besöker Rau under lunchen. Maten kommer en liten stund efter att vi beställt. Två till synes ganska simpla rätter presenteras framför oss. Den ena rätten vi beställt består av wokade vetenudlar med tofu, vegansk ostronsås, böngroddar och örter. Den andra rätten består av pak choi, tofu, champinjon, judasöra, morot, chili och ris. Vanligtvis kan växtbaserad mat lämna en med en känsla av att maten kunde vart något rikare i sina smaker. Men inte på Rau. Rätterna är otroligt välkomponerade, välbalanserade och framför allt väldigt rika i sina smaker. Vi betalar 125 kronor per rätt och när vi lämnar lokalen är vi nöjda, belåtna och fast beslutna om att vi kommer återvända till Rau. Öppet: mån-fre 11:30-23:00, lörd 16-23. PAPI Gibraltargatan 6, papisaluhallen.se Ganska ofta i livet känner man ett sug efter att äta en väl tillagad pastarätt. I Malmö Saluhall ligger PAPI. Menyn består av enklare pastarätter till ett ganska rimligt pris för att vara på saluhallen. Arrabiatan med burrata är en personlig favorit! SCANDWICH Kristianstadsgatan 7B, scandwich.se ”Hur god kan en macka bli egentligen?”, tänkte jag första gången jag fick höra om Scandwich. Det skulle visa sig att en macka kan bli väldigt, väldigt god om man bara låter rätt människor tillaga den. RASMUS HANSSON rasmus.hansson@ng.se