Nöjesnytt Jönköping 1
KOCK & BAR Efter nio år har kvarterskrogen och re
staurangen Kock & bar nu genomgått sin största renovering någonsin. Inte bara renovering, utan också förändring vad gäller stil. I den luftiga lokalen med stora fönster ut mot Klostergatan på Torpa är det numera en industriell och rustik stil. Bland annat finns där rejäla träbord, sten- och tegelväggar och stora glödlampor hängandes från taket. - Konceptet nu är inte detsamma som när Kock & bar öppnade för nio år sedan, och eftersom restaurangen inte har genomgått någon större renovering tidigare så kände jag att lokalen och maten måste gå ihop bättre, säger Dejan Flora som driver Kock & bar. För att få den rätta stilen och känslan i restaurangen tog man hjälp av Mega Gastronomi. Dejan hade hela tiden en tanke om hur han ville att framförallt borden och väggarna skulle se ut och tillsammans med Mega Gastronomi arbetade man fram det som till slut blev resultatet. -Jag kan faktiskt bara säga wow! Det blev nog till och med bättre än vad jag först hade tänkt mig och jag är jättenöjd med vad vi har åstadkommit. Jag gillar stilen som ligger mer i tiden just nu och som dessutom passar mer till vårt koncept. Nu ser jag verkligen fram emot hösten och att få visa upp restaurangen för våra gäster. Kock & bar var stängt för renoveringen under juli månad, men öppnade åter igen den tredje augusti. Men det är inte bara lokalen i sig som fått ett lyft utan även menyn. Lunchbuffén och självservicen är numera ett minne blott och istället satsar man ännu mer på sin omtalade tapas, på tre olika dagens lunchrätter och på bordsservering. - Dels får vi mer kontakt med våra gäster och kan ge dem personlig service. Sen får de dessutom maten snyggt upplagd på tallriken av en kock, vilket höjer nivån ytterligare, fortsätter Dejan. Maten som serveras på Kock & bar är lagad från grunden, något som Dejan tycker är väldigt viktigt. Svamprisotto, Chevréost med rödbetor och lammracks är bara några av de populära tapasrätter som finns på restaurangens meny. -Vi vill vara förstahandsvalet vad gäller tapas och då krävs det att det är bra kvalité på maten. Vi har inte bara traditionella tapasrätter utan mycket är vanlig svensk mat och husmanskost som vi serverar som tapasrätter, säger Dejan. För den som är mer törstig än hungrig men som ändå gärna vill ha något litet att äta på serveras också tapascocktails under helgerna. -Du beställer helt enkelt en viss cocktail och så får du ett tillbehör. Det kan till exempel vara en dessertdrink och så får du en liten bit cheesecake till. För Dejan handlar det om att Kock & bar ska vara en restaurang där gästerna känner sig välkomna och är i fokus, mår bra och kan äta god mat i en trevlig miljö. Något han hoppas att han skapat på Kock & bar. -Det är viktigt att ta hand om gästerna. Man lägger ner väldigt mycket tid och energi på sitt jobb, men när gästerna visar uppskattning och återkommer så är det värt allt. Det är det bästa med att få driva en restaurang, säger Dejan. I TEXT & FOTO: MELINDA KÅREMALM SJÖN ”För sitt engagemang och driv som smaksäker köksmästare på restaurang Sjön i Jönköping. Utgångspunkten är ekologiska och närproducerade råvaror.” Så lyder Erik Beckmans nominering i kategorin ”Yngre förmågor inom matkultur”, i en tävling som arrangeras av Smålands och Ölands gastronomiska akademi. -Det känns roligt att vara nominerad. Man står bara och jobbar och kör på som vanligt och tänker inte riktigt på tävlingar och sånt. Så det känns jättekul att någon har uppmärksammat vad man gör, säger Erik Beckman, kock på Sjön. Men Erik är långt mer än en nominering i en tävling inom gastronomi. I närmare 20 år har han utbildat sig till, och arbetat som kock. En resa som tagit honom från gymnasiet i Skövde ut till de stora tävlingarna runt om i världen. 2014 var han en av coacherna i Tommy Myllymäkis lag som vann guld i kock-EM och tog brons i VM, Bocuse d’Or. -Jag har nog alltid velat bli kock. Jag har alltid gillat att laga mat och göra kreativa saker, jag klara inte riktigt av att sitta still. Att få vara med i Myllymäkis lag var väldigt stort och lärorikt. Där fick man lära sig allt möjligt inom disciplin och matlagning, jag fick träffa många stora, kända kockar och knöt mycket kontakter. Den resan var något extremt och visade verkligen vad man är kapabel till, fortsätter Erik. Sedan restaurang Sjön öppnade för fem år sedan av just Tommy Myllymäki, har Erik arbetat där från och till, och de senaste 1,5 åren har han varit delägare tillsammans med fyra andra. En av dem är Jesper Rogö som inte är sen att berömma sin kollega. -Det finns ingenting han inte kan laga. Erik är en enorm talang och i kombination med övning och den smakkänslan han har så blir allt perfekt. Det spelar ingen roll om det är en cesarsallad eller någon mer avancerad rätt, allt är genomtänkt och han har en känsla för helheten, säger Jesper Rogö. På Sjön är det alltid maten som står i fokus och ambitionerna har alltid varit höga på restaurangen. Man är därför duktiga på att servera närodlad mat av säsongens råvaror. -Allt går liksom i en loop med råvarorna, men man vill aldrig göra samma sak flera gånger utan istället hitta på något nytt. Jag använder alltid mycket grönsaker men sen blir tillbehöret det som finns att tillgå, säger Erik. Med en ny säsong på ingång kommer även en ny meny på Sjön, men det är inte den enda nyheten som restaurangen bjuder på de närmsta månaderna. I höst kommer man bland annat anordna vinmiddagar då vinproducenter kommer till restaurangen och informerar om vinerna. I slutet av november börjar man även med årets första julbord. -Vi hade julbord förra året för första gången, något som blev väldigt uppskattat. I år kommer vi därför göra lite extra och bygga upp en levande miljö i restaurangen, vi kommer dessutom ha en eldstad vid uteserveringen och servera glögg, säger Tomas Hansson, ansvarig för daglig drift. -Vill man ha full koll på vad som händer kan man kika på vår hemsida, sjon.se, men också kolla in våran (restaurangsjon) och Eriks (erikbeckman) instagram, fortsätter Tomas. I TEXT & FOTO: MELINDA KÅREMALM 48 | nöjesnytt