Lokaltidningen Kanalen 1
14 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM
• NR 22 • VECKA 22 • TISDAG 1 JUNI • 2021 • ÅRG 26 kultur &nöje VÄLLAGAD MAT OCH FIKA På vår stora veranda Musikkvällar KVÄLLSÖPPET FREDAGAR OCH LÖRDAGAR Vi erbjuder Take Away på både lunch och à la carte 24/7 Janne Schaffer • 3/9 Beatus Håll koll på vår hemsida för fler datum! Mer info och öppettider se hemsida ----> Solbrännan solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Boka: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Ny ägare! Öppet alla dagar 11-21 PIZZA - PASTA - SALLAD - KEBAB HAMBURGARE - KÖTTRÄTTER - RULLAR Prova gärna någon av mina specialare från norr: Västerbottenpizza eller Vulkanpizza! Måndag-FrDagens lunch 90 kr edag 11-14 Salladsbuffé, dricka, kaffe/te ingår. Gäller ej pan-pizza samt rekommenderade pizzor. Öppet alla dagar 11-21 KÖKETS GRILL & PIZZA Söralidsvägen 1, Åkersberga. Tel 08-540 873 30 www.koketpizzeria.se I DEN LILLA BUTIKEN säljs olika typer av kakor och bullar samt matbröd i alla dess former. Foto: PrIvat CATARINA SELIN LÄNNEVALL bakar allt från glutenfritt mat- och fikabröd till härliga skogsbärsmazariner och surdegsbröd. Foto: agneta Johansson Hembakat när det är som bäst www.osterakerskonsthall.se Välkommen till Kafé • Konsthall • Konsthantverk • Antikt • Trädgård • Biodling ÖPPET: LÖRDAG - SÖNDAG KL 12 - 16 Det är tidig morgon den sista lördagen i månaden. Jag är på väg till CaMummas hembageri i Åkersberga och jag är inte ensam. På Åreparksvägen möts jag av morgonpigga människor som med raska steg är på väg hem till frukostbordet med sitt nybakade bröd. VÅRMARKNAD Söndag 6 juni kl 12.00-15.00 Försäljning av växter och plantor m.m. INGER & LASSE ÅBERG T o m 6 juni • Textil & grafik MARGARETHA BÅÅTH Tom 6 juni • Akvareller SOMMARENS KURSER I ULL - se hemsidan Kantarellvägen 12, Åkersberga KULTURVÄRD: www.roslagsglas.se Catarina Selin Lännevall på hembageriet CaMumma har varit i gång sedan klockan 04:00. På fyra timmar har hon hunnit baka av en större del av dagens skörd med bullar och matbröd. Nu börjar kunderna strömma till och maken Göran hjälper till med försäljningen och ser till så att alla kunder har tillgång till te eller kaffe under väntan. – Jag är uppvuxen med att det alltid fanns ett fat i köket med nybakade bullar. Det finns inget bättre än ett glas iskall mjölk och nybakade kardemummabullar, säger Catarina och berättar att de för elva år sedan bestämde att de skulle bygga en bagarstuga hemma på tomten. Redan första dagen då bagarstugan öppnades var succén ett faktum. Efter fem års hemmabakande som skulle gå ihop med ett deltidsjobb och familjeliv med tre små barn blev det för mycket för Catarina. Hon pausade företaget och började arbeta som anställd konditor på en större konferensgård. I och med NÄR DOTTERN LOVISA var 11 år tyckte hon att mammas hembageri skulle heta CaMumma. ”Ca för Catarina och Mumma för att det är gott samt att kardemumma är min favoritkrydda”, säger Catarina Selin Lännevall och skrattar. pandemin blev hon uppsagd förra våren. Genast kom förfrågningar om hon skulle öppna CaMumma igen. – Först tänkte jag nej. Sedan funderade vi på om vi kunde göra på ett annat sätt än förra gången. Vi gjorde en hållbar affärsplan med andra öppettider och såg till att jag fick hjälp med försäljningen, säger Catarina och stoppar in en laddning med surdegslimpor i ugnen. Medan ljuvliga dofter av nybakat bröd sprids berättar hon om sin arbetsvecka och alla förberedelserna samt vilken god hjälp hon får av barnen Lovisa, Alice och Oliver samt sin kompis, Ullis. Hon berättar att hon delat upp dagarna med olika typer av bakning och att hon på torsdagar sätter ett 15-tal större plastbackar med surdeg på jäsning. På fredagen är hon i bageriet vid fyratiden. Då går det åt 100 kilo mjöl vilket blir till 200 bullar samt en större mängd matbröd. Mycket av det färdigbakade hämtas på förmiddagen av en butik i närområdet och en lanthandel på Ljusterö. Vid lunch börjar kunderna strömma till bagarstugan. Catarina tar också emot beställningar från företag, privatpersoner och föreningar. Hon gör också speciella fikapåsar till begravningar. – Det kan vara kakor, bullar eller en fralla i varje påse beroende på önskemål, säger hon. På frågan om hon har öppet i sommar svarar hon med ett stort leende att hon tänker ta fyra veckors semester. – Innan dess kommer jag att ha ett pop-upcafé. Var och när det blir lägger jag ut på min Facebook, säger Catarina och försvinner med ett fat fyllt av rykande färska bullar ut i bagarstugans lilla butik. Hon är strax tillbaka för att påbörja bakningen av flera surdegsfrallor. Agneta Johansson redaktionen@fixmedia.se mat & krogliv Öppet alla dagar Take away Sista chansen