Jaguarmagasinet December 2024 / Januari 2025 1
Jaguarkockens TVÅRÄTTERSMENY GRAVAD REGNBÅGE MED
PEPPARROT, DILLPICKLAD GURKA OCH RÅGKRISP Ingredienser: Portioner: 6 personer Gravning: • 500g regnbågefiléer • 3msk salt • • • Garnityr: • • • • • 1 1/2 msk socker 1 knippe dill 6st vitpepparkorn 300g färskost smaksatt med pepparrot 1st gurka 1st grönt syrligt äpple 1/3 dl ättika 2/3 dl socker • 1 dl vatten • • • Olja 1 knippe dill 3 skivor rågbröd alt. färdiga rågbrödschips 7 Tid: ca 2 dagar + 1h 5 Gör så här: 1. Gravning: Filéa regnbågen eller annan laxfisk. Se till att få bort alla ben. 2. Blanda lika delar salt och socker och fördela ut ett lager över köttsidan på fisken. 3. Krossa vitpeppar, grovhacka dillen och fördela ut detta över fiskfiléerna.Blanda yoghurten med peston och en halv pressad citron samt salt och peppar efter smak, lägg upp i en skål. 4. Lägg ihop köttsidorna i en plastpåse i kylen. Gravningen är klar på ca 12 h. Har du en lax så är den betydligt större och behöver ca 2 dygn för att bli klar. Då är det viktigt att vända på fiskpaketet emellanåt. Fisken kommer att kännas fast i köttet när den är klar! Garnityr: 5. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull tills allt socker lösts upp, låt svalna medans du förbereder resten. Tärna gurka och äpple i 5x5mm bitar, undvik kärnhuset på äpplet samt mitten av gurkan. Plocka hälften av dillen och lägg detta i lagen i ca 10 min innan vätskan hälls av. 6. Skär ner rågbrödsskivorna i små bitar och stek dessa i lite olja på medeltemperatur tills de hårdnar något. Låt svalna av lite innan servering. 7. Skär tunna skivor av den gravade fisken, lägg upp snyggt i eleganta rader och fördela ut pepparrotsfärskosten i mindre klickar. Toppa med dillpicklade gurkan samt rågkrispet, avsluta med fina dillkvistar. Smaklig måltid! Fortsätt till huvudrätten JAGUARGRUPPEN.SE | DECEMBER 2024 / JANUARI 2025 69