Mat på hög nivå och i stor skala Linda Dagerbäck,
kökschef i Karlskoga/ Degerfors är en av Sveriges bästa. Och det är inte bara matlagning på en hög nivå – det är också i mycket stor skala. – Ja, vi gör cirka 1 800 portioner om dagen, säger Linda där hon står mitt i storkökets kreativa kaos. Karlskoga och Degerfors har fyra gemensamma kökschefer och Linda Dagerbäck ansvarar för de två produktionsköken i Degerfors, Parkskolan och Letälvsgården. Till sin hjälp har hon ett 25-tal medarbetare, varav cirka hälften är kockar. När Linda förra året blev nominerad till Årets Måltidschef i White Guide Junior – och senare framåt hösten blev fyra i den tuffa konkurrensen – var det ett tydligt kvitto på att hela köksgänget gör ett riktigt bra jobb. När vi under en kort frukostpaus i köket, frågar vad hemligheten är, blir svaren många. Bra och lokala råvaror, varierad matsedel och god mat, duktig personal, bra sammanhållning, bra service och ”vi använder riktig grädde och riktigt smör” är bland det vanligaste. Kort sagt, helheten. Och det är precis vad White Guide Junior bedömer. Husmanskost Vad gillar då gästerna: skolbarnen, de boende i äldrevården och de som får matlådor via hemtjänsten? – Husmanskost. Köttfärslimpan, som vi serverade i går, är ett säkert kort, säger kocken Per Eriksson. – Våra soppor är också populära, säger Camilla Svensson, även hon kock, som har en mustig tomatsoppa på gång denna dag. – Det vi lagar i dag för matlådor, fläsklägg med rotmos, brukar också vara populär, säger en tredje kock, Anne Atterstig. Saknar grytorna Linda Dagerbäck fick åka till prisutdelningen i Göteborg med ett helt gäng från folkhälsoförvaltningen samt hennes tre kökschefskollegor. Fjärde pris värmde gott och sporrar för framtiden. – Självklart är jag glad och stolt, men utan alla medarbetare hade det inte varit möjligt. Alla gör ett helt fantastiskt jobb, säger Linda. Naturligtvis är även Linda kock i grunden – har bland annat varit restaurangchef på Mässen i Degerfors – men är nu som kökschef inte närmast grytorna. – Det kan jag sakna, men ibland passar jag på att hoppa in om det är någon lucka. Det är kul! 7