NG Sthlm 1
REN GLÄDJE Först världens bästa vodka. Nu intåg p
å den nästan tröttsamt växande ginmarknaden. Mathias Tönnesson är Chief Spirit Officer på Purity Destillery vars utvecklingstakt inte verkar veta några gränser. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN ” Vodka som är så bra att du inte behöver något annat än tid för att njuta den”. En otroligt tjusig sales pitch, antalet bekanta som dricker vodka neat är närapå noll så vitt jag känner till – ifall det nu inte är någon som går igenom en väldigt hård, men förhoppningsvis tillfällig, kris. Men den svenska producenten Purity Vodka som har kantats av lovord pekar själva med hela armen på flaggskeppet i produktkatalogen – Purity 51 – som något för konnässörerna, en len och distinkt vodka där det krävs väldigt lite för att få fram nyanserna och smaken. En sådan där situation där inget är sönder och man egentligen helst ska låta bli att försöka fixa det genom att sträcka sig efter cocktailböckerna. MEN STÄMMER DERAS fina ord? Well, låt inte mig bedöma, lita istället på alla de jurys som har gett dem, både deras ursprungliga Ultra 34 Premium Vodka samt nyare Connoisseur 51, 239 internationella priser och utmärkelser – varav två gånger som ”världens bästa vodka”. Precis som i fallet Hernö Gin har Purity under många år visat att det finns svensk hantverkssprit som håller en väldigt hög kvalitet och har också blivit uppmärksammade för det internationellt. Vad som dock skiljer Purity från Hernö är att de fått väldigt lite inhemsk uppmärksamhet. Nu älskar svensken för tillfället gin ska tilläggas, och mer om det senare, men Sverige har ju även viss vodkatradition så man kan undra varför inte svensk press har slagit på stora trumman. – 95 procent av vår försäljning sker i USA, berättar Mathias Tönnesson, Puritys VD och Master Blender. Det är vår viktigaste marknad. När jag började för tre år sedan sänkte vi priset på produkten i Sverige, från 400 kronor till strax under 300. Sänkningen var egentligen nästan hela vår marginal. Men vi ville också finnas i Sverige, så även svenskar skulle dricka bra vodka. SVENSKA INGREDIENSER, EKOLOGISKT vete och korn och naturligt mjukt källvatten, är starkt bidragande orsaker men Mathias menar att nyckeln till framgången är destillationsprocessen – en långsam och försiktig process i låg temperatur för att få fram smakerna optimalt – samt utrustningen. – Vi kallar det för copper magic. Alkoholen reagerar tillsammans med koppar. Det blir rundare och smakrikare. Vår kopparpanna har också 17 individuella destillationssteg, så när vi kör igenom det en gång, väldigt långsamt utan tryck så blir det destillerat 17 gånger. Och för varje destillering blir det renare. MATHIAS STÖRSTA PASSION har sedan barnsben varit mat och matlagning. Han drar en självklar parallell med långkok. – Det är samma princip, det står i lång tid, vilket ger det mer smak. Är du ett större företag jobbar man med kontinuerlig destillation, 24/7, och utan någon kopparkontakt alls. Det blir industrisprit, läkarsprit. Och blandar ut med ett neutralt vatten som inte smakar någonting. Vi gör tvärtom, kokar långsamt, mycket kopparkontakt och blandar med ett mjukt källvatten. Allt det adderar till smaken. PURITYS ORIGINALRECEPT VÄXTE fram under tidigare Master Blender Thomas Kuuttannens vakande öga. – Thomas utvecklade 34:an och destillationsprocessen. Han kom från en whiskybakgrund, och basen i vår vodka är vete och mältat korn. Samma bas som NR 07, 2020 | NÖJESGUIDEN 39 ”GIN ÄR EN SMAKSATT VODKA, DET ÄR INTE MER FANCY ÄN SÅ.””