Nöjesnytt Växjö 1
Personerna är från vänster: Markus Crépin Sundstr
öm, Bläck & Co, Patrik Sundström, Bläck & Co, Johan Andrén, KnowledgeCotton Apparel, Eddie Andersson, Bläck & Co, Stefan Persson, Bläck & Co. BLÄCK & CO VINNER GULD I SVENSKA DESIGNPRISET 2019 BLACKSTONE STEAKHOUSE HAR ÖPPNAT I VÄXJÖ Det har surrats ganska länge om Blackstone Steakhouse öppning i Växjö och den 1 november var det äntligen dags. Restaurangen, som är ett nytt koncept i Växjö ligger i Bländapassagen och ägs av Filip Carlsson och Lasse Harbom, som sedan tidigare har en Blackhouse Steakhouserestaurang i Jönköping och två Pinchos-krogar i Värnamo och Vetlanda. Lasse förklarar restaurangens unika koncept så här: –Blackstone Steakhouse är en upplevelserestaurang, där man beställer det kött man vill ha, sedan får man in en lavasten som är 400 grader varm. Där sitter man sedan och skär köttet i mindre bitar och steker det själv så som man vill ha det. Till köttet kan man beställa sallad, bakad potatis, potatisgratäng eller pommes frites och det ingår alltid två såser. Vi har en stor variation av kött att erbjuda; allt ifrån tonfisk och svärdfisk till ren, älg, hjort, oxfilé och ryggbiff, men även vegetariska och veganska biffar. Att folk alltmer vill göra sitt krogbesök till en upplevelse är en tydlig trend och Blackstone Steakhouse koncept är sedan länge väletablerat ute i Europa, framför allt i Österrike. –Den här typen av matupplevelse har faktiskt redan funnits i Sverige, i slutet av 1980-talet, men då var det mer av ett one hit wonder som inte riktigt fick fäste. Nu har vi kunnat bygga på och uppdatera konceptet till något nytt och fräscht. Folk tycker det är både gott och kul – man kommer med sitt företag eller i större sällskap. Det här sättet att äta på är mer sällskapligt och mer socialt, man behöver inte häva i sig sin köttbit för att det inte ska bli kall. Hos oss är köttet lika färskt och varmt och välstekt hela tiden, oavsett hur lång tid man sitter tillbaka, säger Lasse, medan Filip poängterar att en av Blackstone Steakhouse starkaste sidor är den enorma bredden: –Vi erbjuder allt från det billigare till det mer exklusiva. Vi har gluten- och laktosfritt och vi har veganska alternativ. Vi känner att vi faktiskt har täckt alla spektra så att alla ska kunna komma till oss, oavsett ålder och smak. Det är något vi har märkt av i Jönköping, där det fortfarande efter nästan ett och ett halvt år är ett otroligt riv efter bord. Att det blev just Växjö som blev platsen för duons expansion av Blackstone Steakhouse har sin naturliga förklaring, menar Filip: –Succén, för det får man väl ändå kalla det, i Jönköping gjorde att vi ville ta det hela vidare och Växjö är ju precis som Jönköping en spännande och expanderande stad med mycket studenter. –Vi har ju i grunden ingen koppling alls till Växjö, så vi kastar oss verkligen ut i det okända här, men det känns som att vi är i en stad som behöver Blackstone Steakhouse. Något liknande koncept finns inte här och vi bidrar även till ett större restaurangutbud, vilket gynnar alla. Vi har också lyckats hitta fantastisk personal, som vår restaurangchef Gabriella och våra tre ambassadörer. Vi har ju några sköna grannar här i Bländapassagen också så det kanske kan det bli lite gött häng i den här delen av stan nu, inte minst till sommaren, som vi har stora planer för, avslutar Lasse. I TEXT: OLA KARLSSON Reklambyrån Bläck & Co vann guld i den prestigefyllda kategorin foto i Svenska Designpriset, för det internationella klädvarumärket KnowledgeCotton Apparel. Guldmedalj och diplom överlämnades vid en storslagen prisgala på Rondo i Göteborg den 17 oktober. KnowledgeCotton Apparel med huvudkontor i Danmark drivs av hållbarhet och arbetar för att förändra modebranschen och öka medvetenheten hos konsumenterna. För klädvarumärket har Bläck & Co fotograferat livsstilsbilder där produkterna exponeras på ett lekfullt sätt i olika miljöer runt om i Los Angeles, Kalifornien. Fotograf: Markus Crepin Sundström. Motiveringen från Svenska Designprisets jury lyder: ”För ett spänstigt, ofta lekfullt, flöde av fotografier som drivs fram av både hårda och mjuka kontraster, växlingar, krockar, variationer, motsatser…” – Det är så klart fantastiskt kul och ett bevis på att Bläck finns med däruppe bland byråerna som håller absolut högsta kreativa nivå, säger Markus Crépin Sundström, fotograf och byråchef på Bläck & Co. Utöver ett flertal tidigare nomineringar har Bläck & Co även vunnit ett silver i Svenska Designpriset med boken ”Små Land / Small Land”, i kategorin praktverk. I 56 | nöjesnytt