Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | restaurang Paul Dahlgrens b
ästa julbordstips Text // Paul Dahlgren Foto // Pressbild Tro det eller ej men vi närmar oss julen igen. Till julen dyker alla julbord upp och det kan vara svårt att välja ett eller kanske två av länets julbord. Här får ni en liten guidning av Paul Dahlgren. Vid Långens norra spets, en dryg mil norr om Örebro, ligger Sollidens kursgård. Här serveras årligen ett utsökt och klassiskt julbord, i en mycket naturskön miljö. Vår första tallrik fylls med olika sorters sill, gubbröra, inlagd strömming och ägghalvor med rom eller räkor. Fin smak hade den kryddiga lingonsillen och whiskysillen. Därpå en ny tallrik med tre sorters lax, gravad, rökt och inlagd, med passande såser. Nu väntar det kallskurna där de två olika skinkorna var tilltalande. En mer gängse julskinka från gris och en i tiden från vildsvin, båda ytterst smakrika. De varma rätterna innehöll givetvis knaprig prinskorv, en Janssons frestelse med den rätta sältan, goda köttbullar och saftiga revbensspjäll. Utöver potatis fanns på bordet rödkål samt bruna bönor. Lyxigt var de tre perfekt mogna ostarna från Gårdsmejeriet Ostbiten. Dessertbordet var omfattande med bakade kakor, ostkaka, godis, frukt och praliner. Karlslunds Herrgård, är känd för sitt julbord. Sillbordet, med ett tiotal sorters sill är starten. Böcklingen, makrillen och ålen kompletteras med räkor, patéer och lax i olika former på vår andra tallrik. Genom den kallskurna tredje tallriken lämnade vi fisken för kött. Bra var de tre vilda inslagen, hjort, lamm och ren. Utbudet var stort av skinka, syltor och olika sallader. Äntligen kom vi till det väldoftande varma bordet för vår fjärde tallrik. Revbensspjällen var perfekt möra. Det fanns julkorv, prinskorv, Janssons frestelse, räkomelett och köttbullar samt bruna bönor, brysselkål och grönkål. Karlslund håller på traditionerna och serverar dopp i grytan och lutfisk. Vi nöjde oss med ett smakprov av den mättande risgrynsgröten. Avslutningen är ett stort dessert-, godis- och ostbord. Det uppiggande kaffebordet med pepparkakor smakade mycket bra. Ett vackert Katrinelund vid Hjälmaren, i vinterskrud, har ett storartat julbord. Sillbordet bjuder på åtta olika, eget inlagda, sorter. Sensationellt god är den på traditionell trätunna vällagrade matjessillen från Norröna. Vi äter även av gösen och laxen. Vi tar tidigt ett par bitar av den mjälla och goda skinkan. Nu väntar det kalla och på tallriken hamnar en ankterrin, hjortinnanlår, lant- och viltpaté, leverpastej, oxfilékorv, rostbiff och älgkorv. Därefter det varma med revbensspjäll, köttbullar, prinskorv, bruna bönor, brysselkål, en krämig Jansson, rödkål och en god svampomelett. Nu kan vi ge oss på osten, desserterna och godiset. Perfekt avslutning på Gästgiveriet är en kopp kaffe tillsammans med en mjuk, varm och nybakad, pepparkaka. Naturens Hus är beläget i en av Örebros mest natursköna vattenmiljöer. Vi startar upp med ett glas glögg och pepparkakor. Nu väntar fiskrätterna. Sex sorters sill, innovativt smaksatta med chili och lime, citron och lakrits, saffran och vitlök samt dill, och därutöver Klädesholmens matjessill. Fiskpaté med rom, gravad och marinerad lax, skaldjursterrin samt en smakfullt rökt makrill. Den egna gravade biffen och de rökta revbenen samt den rökta dovhjorten överraskar positivt i det kallskurna vilket kompletteras av korvar och pastejer samt julskinkan. Det varma är vad som förväntas, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, en omelett med svampstuvning samt en mycket god bakad fläsksida. Ett plus är de fräscha salladerna. Dessertbordet har, generöst, en mandel och saffranskaka, en chokladkräm, Naturens egen julrispudding samt ostar, frukt, fikon, kakor, tryffel och massor av godis. Recensionerna bygger på Paul Dahlgrens besök tidigare år. Julbord Sollidens Kursgård Karlslunds Herrgård Katrinelund Värdshus Naturens Hus Julbordsfavoriter Bryggerikrogen i Nora Naturens Hus Sommarro Värdshus Kärlek till god, hemlagad lunchbuffé! Läs mer på vår hemsida, heatrestauranger.se 32