NG Malmö 1
Krog LANDETS STJÄRNKOCKAR SAMLAS I YSTAD FÖR KAMP
EN MOT BARNCANCER Den 10 februari anordnas en stjärnspäckad välgörenhetsmiddag i Ystad. Arrangören öppnar upp för fler tillfällen framöver. TEXT: FILIP SANDSTRÖM BEIJER DET HELA BÖRJADE med att kocken Joakim Kjaerkner, igenkänd från tävlingen Årets Kock och restaurang Brasserie du Sud i Ystad, fick en personlig relation till barncancer när en av hans mentorer fick beskedet att sonen drabbats. Joakim, som själv just blivit pappa berördes kraftigt och beskriver det hela som ett uppvaknande. – Beskedet kom i samma veva som jag själv blev pappa och det blev ett verklighetsuppvaknande. Jag har själv en mamma som blev sjuk i bröstcancer, vilket betydde att två viktiga personer i min närhet drabbades. Där och då började mitt engagemang och jag har sedan dess varit månadsgivare till barncancerfonden. TILLSAMMANS MED MENTORN har han därefter legat bakom ett flertal välgörenhetsmiddagar till förmån för barncancerfonden i Malmö och efter att han själv flyttat till Ystad är det nu dags för nästa satsning i den nya hemstaden. – Efter att ha varit i Ystad i två år tänkte 68 NÖJESGUIDEN | NR 01, 2020 jag slå två flugor i en smäll. Jag vill dels visa upp den gastronomiska sidan av staden och samtidigt uppmärksamma och stödja arbetet som barncancerfonden gör. EVENEMANGET KOMMER ATT äga rum på restaurangen där han själv huserar, Brasserie du Sud, med kollegan Joakim Johansson. Tillsammans har de båda bjudit in stjärnkockar från hela landet för att delta under kvällen. Startfältet består av totalt åtta kockar som alla har vitt skilda matlagningsstilar. Att få några av landets mest respekterade kockar att sammanstråla i sydliga Ystad visade sig vara enkelt. – När jag tog tag i det trodde jag att det skulle vara svårare. Men alla har tackat ja direkt. Vissa är förebilder som jag aldrig träffat. Sayan Isaksson till exempel. Vi snackade på Instagram och rätt som det var fick jag ett ”Ja”. Alexander Sjögren känner jag genom tävlingssammanhang och han har ju jobbat på Vendel här på Österlen tidigare, så det kändes naturligt. Jimmie Brorsson är en fantastisk person och en jätteduktig kock, Martin Murand är en av mina mentorer och en som fick mig att förstå poängen med gastronomi, så han var självklar han också. Det har varit så enkelt att vi har kunnat plocka de vi ville ha, säger Joakim Kjaerkner. KOCKPLATSERNA BLEV SNABBT fyllda och arrangören tvingades till och med att tacka nej. – Om jag skulle ha tackat ja till alla som visat intresse så skulle vi ha haft mellan 30-35 rätter. INTRESSET FÖR ATT delta på middagen har också varit stort och redan första dagen sålde hälften av platserna slut. 85 middagsgäster är nu inbokade och hälften så många står och väntar på en väntelista. – Eftersom intresset blev så stort har vi dragit igång snacket om att köra ett liknande event senare i höst. FÖRUTOM STÖDET TILL Barncancerfonden ser Joakim kvällen som ett utmärkt tillfälle för kockkollegorna att träffas och laga mat tillsammans. Han beskriver det som en ”städad afterwork” för ett gäng yrkespersoner som annars konkurrerar med varandra, men nu får tillfälle att samarbeta och umgås istället. – När det väl kommer till kritan är vi alla bärare av de vita rockarna. Så det känns fantastiskt roligt att kunna göra något tillsammans, som dessutom bidrar till att mer pengar går till ett så bra ändamål. GÄSTERNA KOMMER UNDER kvällen bjudas på totalt åtta rätter och musik från musikalartisten Jenny Bergqvist. För att anknyta till kvällens tema kommer en förälder vars barn drabbats av cancer berätta mer om situationen och vad man som privatperson kan göra för att stödja och hjälpa till.