Nöjesnytt Växjö 1
PLANERA FÖR EN festmiddag med vin Hur mycket vin
går det åt till en middag är omöjligt att svara på om man inte ställer följdfrågor. Som hur många gäster, om det ska serveras vin till många rätter eller bara till en enskild rätt och om alla gäster dricker vin. Apropå alkoholfritt så kan man faktiskt aldrig heller veta riktigt säkert då lämnade förhandsbesked kan ändras med kort varsel. Tipset är därför att förbereda väl och att ha backup. Inte bara för alkoholfritt utan även för vinerna som ska serveras. Hur sällsynta de korkdefekta vinerna än är idag så händer det ändå då och då. Ridå för ditt arbete och för att alla förberedelser går om intet när inte vinet levererar. Framförallt om du saknar en extraflaska. Den situationen vill man verkligen inte råka ut för. Så förutom att ta höjd för alkoholfria alternativ köp alltid en extraflaska av middagsvinet. Är oturen framme och ett vin visar sig vara korkdefekt kan middagen ändå fortsätta. Och den obrutna flaskan kan utan problem lämnas tillbaka till Systembolaget (helst mot uppvisande av kvitto). Apropå korkdefekt är rekommendationen att öppna buteljerna innan gästerna kommer. Då kan du i lugn och ro smaka av vinerna innan middagen. Gör så här: dofta på vinet – är aromerna friska, rena och doften spontant trevlig är allt okej. Prova sedan för att bekräfta. Men om man spontant ryggar tillbaka av doften samtidigt som man är lite undrande, dofta igen och smaka. Finns minsta tillstymmelse av något som inte stämmer i smak och doft lita på intrycken, ställ flaskan åt sidan. Förslut den med samma kork. Korka upp reservflaskan och kolla av på samma sätt. Det är ytterst ovanligt att två flaskor av samma vin, vid samma tillfälle, inte håller måttet. Avslutningsvis, hur mycket vin går åt? För fyra personer som äter förrätt, varmrätt och dessert med tillhörande vin räknar jag med 1 flaska (750 ml) till förrätt. Det är upp till 2 glas per person. Till varmrätten går det förmodligen åt lite mer vin, räkna med 1,5 flaska. För det söta dessertvinet är åtgången troligtvis mindre, max 1 glas. Många dessertviner säljs i 37,5 cl flaskor vilket räcker perfekt till ett sällskap med 4 personer. Vinförslagen är hämtade bland de tillfälliga vinerna. vitt vin TESCH KÖNIGSSCHILD 2020 (93571) Weingut Tesch, Nahe Tyskland, 189 kr Druvor: riesling Torr, lätt/medelfyllig, frisk och äpplig med en hint av lime, mineral och grape. God, frisk längd. Servera till fördrink, som ett uppfriskande glas på balkongen eller till skaldjur naturell. Betyg: 4. RAIG DE RAIM GARNATXA BLANCA 2021 (96028) Celler Pinol, Terra Alta Spanien, 109 kr Druvor: 90% garnacha blanca och 10% macabeo. Torr, medelfyllig, friskt fruktig av äpplen, persika och gråpäron med inslag av gröna örter. Lätt aromatisk och härlig längd. Bra, spännande och personligt vin! Matcha till vegorätter och färska skaldjur de lux. Betyg: 4. rött vin RIOJA LA DULA 2020 (93531) Sierra de Tolono, Rioja Spanien, 219 kr Druvor: Garnacha Medel/fyllig, rödmogna inslag av jordgubbar, hallon och körsbär, stram och frisk, lätta fatinslag och örtig snits. En sval och elegant Rioja. Passar till vegetariska rätter, lamm eller en grillad fläskkotlett. Betyg: 4. LODGE HILL SHIRAZ 2019 (93707) Jim Barry, Clare Valley Australien, 159 kr Druvor: shiraz Fyllig. Mörk frukt som plommon, lätt kärnig, inslag av björnbär och örter. Frisk, violsyrlig och kärnigt pepprig. Trevlig på alla sätt. Utmärkt till grillade kötträtter, gärna lamm. Betyg: 4. TEXT ELKE LJUNG, UTBILDAD SOMMELIER OCH SKRIBENT