EN UPPLEVELSE SOM GER MERSMAK Liam lovprisar kval
iten på svenska skaldjur Läcker seafood från Skagerrak med touch från ”down under” Liam Valentine kommer från östra Australien. Den erfarne kocken har arbetat på flera kända restauranger både i Australien och i Europa. I sommar kommer han till Smögen för att jobba som kökschef på Restaurant Skäret. Att färsk fisk och skAldjur från vattnen utanför Smögen bjuder på kulinariska upplevelser, det vet alla som besökt Sotenäset. Kräftor, hummer, räkor, musslor, krabbor och fisk av olika slag lockar även besökare från andra sidan jorden. Liam kommer ursprungligen från Brisbane i Queensland och är nu på Smögen för att upptäcka och förädla västerhavets delikatesser. Han har spenderat de senaste 10 åren med att arbeta på många av Europas Guide Michelin restauranger, såsom Hibiscous i London, och Tulus Lotrek i Berlin. liAms filosofi när det gäller mat är att hitta produkter av absolut bästa kvalitet och att skapa en perfekt balans mellan de olika smakerna. – Make it simple, säger Liam och menar att man inte ska komplicera matlagningen utan låta produkterna tala för sig själva. Liam har 6 Visit Smögen & besökt Smögen varje sommar de senaste sex åren och hans favoritsyssla när han är på besök är att fiska makrill. – På en fin och stilla dag åker vi ut tidigt på morgonen och tar med kaffe och fikabröd. Sedan brukar vi vara ute några timmar för att njuta av havet och den friska luften som finns här ute. När vi känner oss färdiga med fisket styr vi båten hemåt och sätter på grillen eller röken för att förbereda en god lunch. På vår fråga om vad Liam tycker om vår lokala ”seafood” svarar han: – Att kunna fiska makrill bara några meter utanför husknuten eller äta nyfångade burkräftor från bohuskusten som man kan lägga på grillen - kan det bli bättre? säger Liam med ett stort leende och visar stolt upp en jättemakrill som han fångat utanför Smögen. Se Liams grillrecept på nästa sida.