Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Då var det åter ige
n tid för lite vin i kanten. Advent och december månad är på intågande och nu är det dags att börja ladda upp med lite goda viner och bubbel inför jul och nyår. Här nedan finner ni lite tips på viner som passar fint inför julens middagar och fester. Text: Peter Lannesand CHÂTEAU BOUSCASSÉ 2018 / Frankrike / Art.nr 2204 / 169 :Château Bouscassé är beläget i hjärtat av sydvästra Frankrike i byn Maumusson-Laguian. Bouscassé har en druvblandning av Tannat 60%, Cabernet Franc 20%, Cabernet Sauvignon 20% och vinet har lagrats 14 månader på sin jästfällning med ca 50% på nya ekfat. Vinet är bra balanserat och har som de flesta viner från Alan Bumont en bra syra. Smaken är komplex med aromer av blå frukt såsom plommon och svarta vinbär, och även från torkade blommor, lakrits, kakao och ceder. Detta vin passar perfekt till det rosa köttet, höstgrytan men är även god att dricka det som det är. Fyllighet Strävhet Syra Glögg/Vin Chaud Sébastiens vinter – Fransmansfasoner och nya traditioner: Sébastien Boudet / Mondial Du behöver: (Till cirka 6-8 personer, med påtår) 5 dl vin 50 g oraffinerat socker 5 g kryddblandning (julkryddor) 1 lakritsrot 1 bit färsk ingefära, cirka 5 centimeter Tillbehör en liten skål med mandlar, skalade eller oskalade en liten skål med russin en glödande kolbit Förr i tiden var glögg ett sätt att ta vara på vin som hade blivit dåligt. I dagens glögg rundar kryddorna och frukterna av och ger den där juliga känslan. Att doppa glödande kol i glöggen ger både dramatisk effekt och rökig smak. Vitvinsglögg? Javisst, det går lika bra! Gör så här: 1. Lägg alla ingredienserna till glöggen i en kastrull med passande lock och värm upp. 2. Elda på en kolbit (på valfritt kreativt sätt) och doppa snabbt ner den glödande kolen i glöggen, helst framför dina gäster! 3. Servera rykande varm, med mandlar och russin vid sidan av. Fyllighet Strävhet Syra Lina fixade Sveriges bästa macka På Stockholmsmässan korades Sveriges bästa macka 2022 – och som vinnare stod Lina Lundqvist från Rodga Spis i Norrköping med tävlingsbidraget “Guld på rågbröd”. Mackan har sin grund i ett rustikt rågbröd, täckt av ett smakrikt ärtsmör med pepparrot och citron tillsammans med ärtskott. Den gröna bädden täcks av varmrökt lax, sötsyrlig hjortronkräm, syltad rödlök, pepprig krasse och små krispiga bitar av bacon. Den enkla kompositionen av traditionella svenska smaker imponerade stort på juryn, deras motivation löd ”I årets vinnarmacka finns tydliga traditionella svenska smaker med en spännande twist. Med ett tydligt koncept utmärker sig årets vinnare bäst i sin enkelhet. Det gav juryn ett gyllene tillfälle att utse en riktig guldmacka. Vinnare i Mack-SM 2022 är “Guld på rågbröd” av Lina Lundqvist.” Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen syftar till att hylla mackan som en god, mättande och hållbar måltid. I årets mästerskap är den hållbara trenden fortsatt stark. Tankegångarna bakom finalisternas bidrag är genomgående tydliga, där ett riktigt gott och närproducerat bröd står som stark huvudrollsinnehavare på samtliga mackor, för att sedan ackompanjeras med smakfulla pålägg i form av grönsaker och bär i säsong. Eller svenskt kött från närliggande skog eller gård. På delad fjärdeplats i tävlingen återfanns Anna Lanemo från Lanemo Konditori i Linköping med mackan ”Getostfrestelse med polkabeta”. (DL) 24 NOLLELVA CAVA STARS ORGANIC 2020 / Spanien / Art.nr 72601 / 119:Cava Stars är en ekologisk årgångscava som har tillverkats enligt champagnemetoden, där vinet fått en andra jäsning på butelj och vilat 15 månader på sin jästfällning för största möjliga smakrikedom. Vinet är gjort på de härliga spanska druvorna Parellada , Xarel-lo och Macabeo. I mitt tycke är detta en av de mest prisvärda cavorna på Systembolaget och kan med fördel användas som fördrink med lite salta potatischips eller varför inte lite canapeer med lite lax, eller fiskrom på. Cavan har en frisk härlig smak av gröna äpplen, päron, honungsmelon och mineraler. Sötma Fyllighet Syra ROOTED – CINSAULT 2021 / Sydafrika / Art.nr 93169 / 99:Rooted är en riktig charmör från Sydafrika framtagen på coola druvan Cinsault. Detta vin är Bottelary Cellars första lansering i Sverige och vinet har en etisk märkning genom Fairtrade, samt en lättare flaska. Vinet har en sval frukt i glaset med toner av jordgubbar, vildhallon, pomerans och viol. Det kan tyckas lite tunt i första anblicken, men ger en stor smak tillsammans med lite mat, varför inte lamm eller kalv. Testa den gärna med en liten bit ost som t ex Primadonna. Foto: Henrik Nydahl Foto: Pressbild