Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
Nöjesnytt Helsingborg TREND
Nöjesnytt Helsingborg VINTIPS
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
NOTISER JAKTEN PÅ DRÖMHÅRET PÅ nya hårförlängning
stekniken Mago. Solid Hair erbjuder förutom klipp och färg även tjänster som vaxning, make up, ögonT fransförlängning, permanent, uppsättningar för bal och bröllop, elevbehandlingar, Model for a Day och behandling av hårbottenproblem. Att bli frisör har alltid varit Tinas dröm, även om hon i grunden är kläddesigner: – Tidigare fanns det inte så många frisörskolor och intagningspoängen för att komma in var väldigt höga. Men jag släppte aldrig drömmen om att en dag bli frisör; när jag fi ck möjligheten var det aldrig någon tvekan – jag kände direkt att det här är yrket för mig, säger Tina. Tina är förutom frisörmästare även utbildad trikolog sedan sju år tillbaka och hjälper de som drabbats av hårbottenproblem av olika slag: – Det är fl er än man tror som har problem med sin hårbotten. Det viktiga är att poängtera att det inte fi nns några mirakelkurer, men att regelbunden behandling kan hjälpa. Är problemen så svåra att det behövs specialisthjälp, hjälper jag också till med att rekommendera en bra läkare, säger hon. VIKTEN AV ATT VÄLJA RÄTT EXTENSIONS Det har länge varit populärt med långt, svallade hår hos kvinnor, men långt ifrån alla kan få drömhåret på egen hand. Extensions, eller löshår, är ett bra hjälpmedel för den som inte orkar vänta på att det egna håret ska växa ut. Men det passar även de som önskar sig tjockare hår: – Vi har många kunder som kommer in med förstörda hår och det kan ta tid att bygga upp det igen. Ibland kan det vara svårt för kunden att acceptera, man vill att det ska lösa sig på en gång. Då är extentions den perfekta lösningen, säger Tina. Tina som är även Keune-tekniker på färg och extensions poängterar dock att det är viktigt att välja extensions med omsorg: – Det fi nns många olika hår och isättningstekniker på marknaden. Något av det viktigaste för att få ett naturligt och snyggt resultat är att håret sätts i på rätt sätt, sköts ordentligt och när det är dags att ta ut det, att man även gör det på rätt sätt. Det fi nns många som köper hår på nätet i hopp om att spara några kronor, men det kan ofta göra mer skada än nytta och i slutändan brukar det ändå bli dyrare än att gå till en salong. Detta förmedlar hon även till frisörerna som hon utbildar och till de kunder som önskar extensions. FÖRST I SÖDRA SVERIGE MED MAGO-HÅR Ett av de hår man arbetar med på Solid Hair kallas för ”Mago”, och är helt nytt på marknaden. Solid Hair är de första i Helsingborg och södra Sverige att arbeta med detta, och Tina är en av tre frisörer i hela landet som är utbildade i Mago och Magotekniken: – Magohåret kommer från Indien och är inte lika preparerat som vanligt löshår. Det passar utmärkt till skandinaviskt hår och ger ett väldigt naturligt resultat. Risken för allergiska reaktioner är minimal, tar ungefär en och en halv timme att sätta i och 30 minuter att ta av och viktigast av allt – det sliter inte på det egna håret, säger Tina. Magohåret knyts fast i det egna håret med en så kallad bergsklättrarknut och håller sedan i ungefär tre till fyra månader. – Hur länge man kan ha i extensions är väldigt individuellt, det beror helt på hur pass snabbt ditt hår växer. Vissa kan ha det upp till ett halvår och vissa behöver byta eller sätta om det efter två månader. Men generellt sett brukar jag rekommendera att man sätter om eller tar ut det efter tre, fyra månader, säger Tina. För den som vill bli extra fi n inför den stundande julhelgen, erbjuder Solid Hair även förmånliga kampanjpriser på make up och styling. TEXT: LOVISA FREDRIKSSON FOTO: LAZZE X EVENTHÉN TEXT: LOVISA FREDRIKSSON 78 | nöjesnytt FOTO: LAZZE X EVENTHÉN ina är kläddesignern från Halmstad som sadlade om till frisör. Idag driver hon salongen Solid Hair samt butik med smycken och interiör på Kullagatan i centrala Helsingborg och är en av tre frisörer i Sverige som är utbildade i den SOLID HAIR S SLÅR UPP DÖRRARNA PÅ VÄLA SUBWAY tefan Jägerbring är VD för Unisub som äger 12 Subwayrestauranger runt om i Sverige, från Uddevalla och neråt i landet. Stefans första Subway öppnade 2009 i Kungsbacka och det senaste tillskottet stod färdigt i månadsskiftet september/oktober på Väla i Helsingborg: – Väla är ett jättebra läge för en restaurang; det är stort och trevligt och många kommer dit för att äta. Jag tror att Subwayrestaurangen på Väla kommer att bli en av våra bästa restauranger. Eftersom det är så mycket folk i rörelse, inte minst under lunchen, har vi satsat extra mycket på bemanning just under de timmarna; från det att du beställer din macka, eller sub som vi säger, tills att du har den i handen, ska det ta max två och en halv minut, säger Stefan. NYTT OCH ANNORLUNDA KONCEPT Stefan arbetade tidigare inom mobiltelefonibranschen, men kände efter 20 år i samma bransch att han ville göra ”något helt annat”. Att valet föll på just Subway, är ingen tillfällighet: – Jag har rest runt mycket i USA och upptäckte Subway tidigt, redan under början av 90talet. Jag gillar konceptet kring Subway, att det känns lite nytt och annorlunda från andra snabbmatsrestauranger. Något som Stefan menar skiljer Subway från andra snabbmatsrestauranger som Mc Donalds och Burger King, är att kunden har betydligt större valfrihet på Subway: – Vi tillagar ju alla subs utifrån kundens önskemål – allt ifrån bröd, ingredienser, sås och tillbehör, till om suben ska vara varm eller kall. Folk vill kunna välja själv, få något fräscht och eget, säger han. NY SYN PÅ MACKAN Rent generellt tilltalar Subway en yngre målgrupp, även om Stefan märkt en del tendenser till att detta håller på att ändras: – En del äldre kan kanske tycka att ”mackor är ju ingen lunch”, men det känns som att det håller på att ändras. 80-90 procent av alla subs vi gör, serverar vi varma, vilket såklart också bidrar till att det känns mer som en lunch än ett mellanmål. Synen på mackan har förändrats, skulle man väl kunna säga. I USA har Suway funnit sedan 1965 och där tycker man inte att det är något konstigt att äta en sub till lunch istället för exempelvis en hamburgare eller pizza. Och så är det ju nyttigare också, säger han. Just hälsoaspekten kommer Stefan tillbaka till fl era gånger. – Vill man äta hälsosamt hos oss fi nns det massor av alternativ – vi har till exempel fl era subs som innehåller max sex gram fett och så kan man välja fullkornsbröd istället för vitt bröd, samt en magrare dressing. VÄRLDENS STÖRSTA SNABBMATSRESTAURANG Subway är idag världens största snabbmatskedja om man ser till antalet restauranger – totalt fi nns det 40 812 restauranger i 103 länder världen över. I Sverige fi nns det idag 120 Subwayrestauranger, att jämföra med 60, som siffran var 2009 då Stefan började arbeta inom koncernen: – Jag tror att en anledning till att det går så bra för oss är att vi har ett populärt koncept som ligger helt rätt i tiden. Vi har stor valmöjlighet både för den som äter kött och för vegetarianen och erbjuder även presentkort och catering för företag såväl som privatpersoner. VILKEN ÄR DÅ DEN POPULÄRASTE SUBEN? – Chicken teriyaki är väldigt populär och när det gäller bröd får jag väl säga att de fl esta väljer ost/oregano-varianten. Överlag är kyckling populärt, men det beror lite på vilken årstid det är. Vi har märkt av att vi säljer mer hälsosamma subs som kyckling, kalkon och vegetariskt på våren när beachsäsongen närmar sig, säger Stefan och skrattar.
Nöjesnytt Helsingborg RECENSIONER & FILMKOLL
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg SERIER