Nöjesnytt Helsingborg 1
ROAD MAP Text: Ellinor Åkeson och Peter Steen Chr
istensen Kockarnas kamp kliver på sin sjunde säsong Kockarnas kamp är programmet på TV4 där åtta kockar från hela Sveriges krogelit ställs mot varandra. Varje vecka utmanas de i tävlingsmoment som kräver bland annat kreativitet, noggrannhet, snabbhet och stresstålighet. Den som inte håller måttet tvingas packa ihop sina saker och lämna Tosterups slott på Österlen i Skåne, där inspelningarna äger rum. Men förutom det mest uppenbara, själva kampen, bjuder kockarna varandra på klassiker från sina karriärer. Det gäller både storys och specialiteter till maträtter. Tommy Myllymäki, Gustav Trädgårdh och Peter J Skogström är namn på några av de köksmästare som blivit just mästare tidigare säsonger. I lineupen denna sjunde säsong ser vi Anna Broms, Norbert Lang, Joakim Almqvist, Sofia B Olsson, Erik Fröderberg, Linnéa Liljedahl, Thomas Sjögren och Marco Baudone. – Årets kockar är väldigt olika men alla är riktiga fighters. Det blir en överraskande säsong med både imponerande insatser och skakiga nerver. Så jäkla spännande, säger Pär Lernström, som varit programledare från dag ett. DET HÄR ÄR SAMTLIGA KOCKAR I ÅRETS SÄSONG Anna Broms har genom åren drivit restauranger i bland annat London och Spanien. I dag driver hon Broms på Östermalm i Stockholm. Norbert Lang är gammal i gamet och mest känd för restaurangen Paul och Norbert, som nu bommat igen men under nästan tre decennier tillhörde en av de mest framgångsrika finkrogarna i Sverige. Joakim Almqvist sägs vara rebellen i startfältet, det eftersom han var med och grundade Punk Royale, stället som fått recensenter att skriva tills pennorna fattat eld. Sofia B Olsson tänker nytt och låter hållbarhet stå i fokus, något som hennes Japaninfluerade fiskrestaurang vRÅ i Göteborg är ett levande bevis på. Erik Fröderberg har lagat mat på såväl Operakällaren och Ulla Winbladh som i tvprogrammen Förkväll, Här är ditt kylskåp och Sommarpratarna. Linnéa Liljedahl driver sedan sex år tillbaka den White Guide-hyllade Örnsköldsviksrestaurangen Linnea & Peter ihop med sin sambo. Thomas Sjögren har, trots sin unga ålder, erfarenhet från bland annat Guide Michelin-prisade Thörnströms kök. Han driver också krogen Skäret utanför Smögen. Marco Baudone äger restaurang Mama i Stockholm och har tidigare arbetat med matlagningsjättar som Gordon Ramsay och Guy Savoy. Programmet sänds i åtta delar på TV4. EÅ Krognytt från andra sidan sundet Sukaiba Center Blvd. 5, sukaiba.dk Japanska Sukaiba har ambitioner som är lika höga som läget. Den nya restaurangen är belägen i Bella Sky, den galna hotellbyggnaden i Örestad på Amager, och de har plöjt ner ett tvåsiffrigt miljonbelopp på inredningen. Sukaiba betyder något i stil med ”fältet i himlen” vilket är passande för en restaurang på 23:e våningen. Restaurangchefen Martin Nilsson-Möller, tidigare på Köpenhamnska Kiin Kiin (den enda Thai-restaurangen med Michelinstjärna utanför Thailand) menar att målet är att sofistikerad japansk matkultur ska smälta ihop med det raffinerade nordiska köket och mynna ut i enkla rätter som är stora smakupplevelser. ”Det japanska köket med klara referenser till nynordiska dogmer om hållbarhet och lokala råvaror. Serveringarna kommer vara rena och precisa utan att vara för pretentiösa”, har han sagt. Menyn bjuder på klassisk tempura och robata där kött och fisk grillas på japansk kolgrill. Vill man hållas i handen och tas med på en utflykt rekommenderas deras avsmakningsmenyer – Sukaiba Kamikaze – med åtta respektive 16 rätter som väljs till alla vid bordet för 695 respektive 895 kronor. ”Affordable luxury” som de kallar det. & Rudolph Classensgade 11 A, ogrudolph.dk Den tidigare kallade Ralph & Rudolph har bytt namn och har som grundtanke att skapa ett mysigt stamställe, både för vardagliga och festligare tillfällen, för alla lokala på Österbro. De jobbar mot att i allra möjligaste mån ha ekologiska råvaror, frigående kött och fisk från danskt farvatten. De vill ha en spännande och varierande meny och har därför en tavla i restaurangen med tre förrätter och tre huvudrätter som skiftas dagligen. Men det är alltid säsongsbetonad och ”ärlig” mat – mat de själva älskar och vill äta. Professionellt trots att det är informellt och avslappnat, gott mathantverk och flertalet av vinerna på listan går att fås på glas. En drömgranne för Österbroarna. Roxie Bremerholm 6, roxie.dk I juni öppnade det nya femstjärniga boutiquehotellet Herman K i ett gammalt elverk mitt i Köpenhamns kommersiella hjärta. När hotellgruppen bakom satsningen skulle stoppa in en trevånings-restaurang i lokalen tog de hjälp från högsta nivå. Teamet från tvåstjärniga Michelin-restaurangen Kadeau trollade fram ett koncept till restaurangen Roxie vilket garanterar för smakupplevelser som attraherar internationella gäster såväl som givetvis köpenhamnarna själva. – Det blir ambitiöst på ett lekande och nyfiket sätt, där man kan äta både lättare rätter och snacks till sina cocktails eller gå all in med vår ”Roxie”-meny, berättar kökschefen Anika Madsen. PSC 12 | nöjesnytt 8 9