Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Bockjakt
Svensk Jakt Guldbockar
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Klövviltjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av strumpor med elvärme
Svensk Jakt Gör ett eget okstycke
Svensk Jakt Jakthund
Svensk Jakt Vildsvinsjakt
Svensk Jakt Kunskap
Svensk Jakt Någonstans att jaga
Svensk Jakt Jaktmarker
Svensk Jakt Ripjakt
Svensk Jakt Svenska vapenklassiker
Svensk Jakt Skapa älgåkrar
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Samskjuter hagelpiporna?
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Dina sidor Var med och bidra med material till di
na regionala sidor! Texter skrivna i Word och högupplösta bilder mailas till regionalt@svenskjakt.se Vi förbehåller oss rätten att redigera materialet. Ökat jägarintresse för att göra korv av viltkött När coronapandemin gjort det svårare för jägarna att få avsättning för sina vildsvin väljer allt fler att förädla dem. På Stens Chark i Åseda har man under våren märkt ett ökat jägarintresse för att göra korv av viltköttet. Stens Chark, eller Sten Johansson i Åseda som företaget egentligen heter, har varit verksamt sedan 1943, då Fredrik Gustafssons morfar startade charkuteri och butik i den lilla Smålandsorten. Den första av de tre generationerna som sedan dess utvecklat rörelsen till vad den är i dag, kunde knappast tänka sig att vildsvinskött skulle komma att hanteras i lokalerna. Men så har det blivit, och Fredrik Gustafsson som driver Stens Chark tillsammans med sin mamma Ingegerd Gustafsson, ser ett stadigt ökat intresse från jägare som vill förädla viltkött till korvar av olika slag. – Pandemin har förstås betydelse, men vi ser också ett allmänt ökat intresse från jägare som vill göra något mer än stekar och färs av sitt vilt. 85–90 procent utgörs av vildsvinskött, men det händer att vi gör korv också av älg, dov och kron samt i enstaka fall rådjur, säger Fredrik Gustafsson Siffrorna talar också sitt tydliga språk. Förra året omsatte företaget två miljoner kronor på legotillverkningen åt jägare. I år pekar det mot tre miljoner. Verksamheten bedrivs i ny och ändamålsenlig fabrik i utkanten av Åseda. Hit flyttade man för fem år sedan, när lokalerna i centrum blivit för omoderna för nya tiders krav. Och det är som sagt korv som SVENSK JAKT Nr 8 2020 Robin Karlsson och Fredrik Gustafsson förbereder morgondagens tillverkning av olika slags vildsvinskorvar. Till magert vildsvinskött behövs det späck. är huvudsaken för Stens Chark. Det handlar om klassiska korvar som till exempel tjock grillkorv, falukorv och isterband. – Men jägarna kan välja vad de vill ha gjort av sin råvara. Viltköttet passar utmärkt även till chorizo och kabanoss. Några vill ha ölkorv och ibland tillverkar vi prinskorv av viltköttet, säger Fredrik Gustafsson. Jägarna som utnyttjar företagets tjänster hör naturligt nog oftast hemma i Småland. Men både blekingar och östgötar finns bland kunderna. – Det är ganska vanligt att jaktkamrater går samman om sin beställning, säger Fredrik. Köttet som lämnas ska vara benfritt. Vildsvinskött måste vara trikintestat. Det får gärna ha hängt några dagar för mörning. De flesta lämnar fryst kött, vilket Fredrik föredrar. – Jag har i stort sett bara goda erfarenheter av jägarnas kötthantering. Och det är förstås viktigt för slutresultatet att råvaran håller hög kvalitet, säger han. För att få ett bra resultat räcker det inte med enbart viltkött, eftersom det är allt för magert, även om Fredrik Gustafsson menar att viltkött är en utmärkt råvara för korvtillverkning. – För exempelvis en beställning av vår tjocka grillkorv vill vi ha 13 kilo viltkött. Efter att vi tillsatt kött från tamgris, späck, kryddor, lök, potatismjöl och vatten hämtar jägaren 30 kilo färdig korv. I lösvikt eller vacuumpackat FOTO: JAN HENRICSON med etikett och bäst före datum, säger Fredrik Gustafsson. För färdigpackad viltkorv betalar jägaren 75 kronor kilot, för lösvikt 65 kronor. Motsvarande i butik skulle kosta 120–130 kronor kilot. Fredrik Gustafsson tror att jägarnas intresse för att äta korv gjord på viltkött kommer att öka. – Ja, det ligger på något sätt i tiden. Intresset för mat ökar och allt fler är noga med vad som finns på tallriken. Pandemin har visat att vi inte kan ta något för givet. Vildsvinsstammen växer stadigt. Intresset för jakt är på uppgående. En jägare som förädlar köttet från viltet som han eller hon skjutit ökar nyttan av sin jakt, säger Fredrik Gustafsson. JAN HENRICSON 117
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer