Nöjesnytt Kalmar 1
Nöjesnytt Kalmar Sida 2
Nöjesnytt Kalmar Sida 3
Nöjesnytt Kalmar Mingel
Nöjesnytt Kalmar Sida 5
Nöjesnytt Kalmar Sida 6
Nöjesnytt Kalmar Sida 7
Nöjesnytt Kalmar Veronica Maggio
Nöjesnytt Kalmar Sida 9
Nöjesnytt Kalmar Europe
Nöjesnytt Kalmar Sida 11
Nöjesnytt Kalmar The Ark
Nöjesnytt Kalmar Sida 13
Nöjesnytt Kalmar Sida 14
Nöjesnytt Kalmar Sida 15
Nöjesnytt Kalmar Daniel Adams Ray
Nöjesnytt Kalmar Sida 17
Nöjesnytt Kalmar Håkan Hellström
Nöjesnytt Kalmar Sida 19
Nöjesnytt Kalmar Sida 20 Efter en lång vinter i kö
ket känns det alltid härligt att damma av grillen och laga mat över glödande kol under bar himmel. Plötsligt är det helt okej med os och rök - så länge det inte blir öppen eld i grillen. några enkla regler. Först och främst gäller det att fixa en fin glödbädd. Var inte för snål med bränsle och vänta till dess kolen eller briketterna får en grå färg och är lätt glödande. Stanna kvar vid grillen under tiden köttet ligger på gallret. Köttsafter i kombination med olja kan lätt ge öppen låga. Då gäller det att flytta köttet eller dämpa elden med grillock eller rent vatten från en blomspruta. Till sist, grilla inte för länge. Kött är godast om det bjuds saftigt. Vill du ha genomstekt kött blir det bäst om man lägger en bit ugnsfolie i ena kanten av grillen och flyttar dit köttet efter ett par minuter på varje sida. Den intensiva värmen torkar annars ut köttet med dåligt resultat som följd. V OLJA RÄCKER Så länge man har mört kött är behovet av marinad inte så stort som många tror. Oftast räcker det med lite olja och svartpeppar. För mycket marinad ökar risken för öppen låga i grillen, vilket snabbt förstör köttet. Vänta alltid med salt till efteråt. Salt drar ut köttsafterna och låter man köttet stå en stund med salt marinad blir det ofta torrt och trist. Förbered allt som ska serveras till köttet i förväg och se till att det är klart att servera innan köttet läggs på värmen. Grillat kött kan aldrig vänta utan ska helst gå raka vägen från galler till tallrik. Att den ugnsrostade eller friterade potatisen inte är glödande het kan man leva med så länge köttet känns nygrillat och saftigt. ■ TEXT & FOTO: DAN STRANDQVIST isst är det härligt när grillröken och goda dofter från köttet kittlar i näsan. På en gång uppstår en förväntan som i regel infrias i form av en god köttbit. Risken att misslyckas vid grillen är egentligen obefintlig så länge man håller sig till VINTIPS! NYA RÖDA VINER TILL GRILLAT CASAS PATRONALES SHIRAZ 2010 Chile (90350), 59 kronor. Överraskande mycket karaktär för lite pengar erbjuder denna närmast Rhônelika shiraz från Chile. Exponerar rika toner av mörka bär med druvtypiska, lite buljonglikt rökiga stråk och rostade fat. Utmärkt grillvin till det mesta i köttväg. ALTA GLORIA MALBEC 2010 Argentina (92242), 63 kronor. Grillnationen framför andra gör naturligtvis viner som passar till dessa tillfällen. Bussigt, mörkbärigt med lakritsinslag. Utmärkt till lamm och nöt. CASTELLROIG NEGRE SELECCIÓ 2008 Katalonien, Spanien (92248) 112 kronor. Toner av svarta vinbär, fat och kaffe i en lång, utvecklad, harmonisk förening uppvaktar smaklökarna i detta delikata, lite klassiskt bordeauxdesignade rödvin från spanska Penedès i Katalonien. Njut till en grillad entrecôte. BACONLINDAD OXFILÉ MED ÄDELOST & TOMAT- OCH MADEIRASÅS För 4 personer 4 bitar oxfilé, ca 160 g var 75 g ädelost 4 skivor bacon 2 msk grillolja svartpeppar Till såsen: 1 dl madeiravin 2 dl vatten 2 msk konc. tomatpuré 1 msk konc. kalvfond 1 tsk soja 1 1/2 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten salt och peppar Att äta till: 10 potatisar, fast sort 1 liten chili 2 msk rapsolja blandade blad 1. Tvätta och skär potatisarna i klyftor. Ringla över rapsolja och krydda med finhackad chili samt salt. Rosta klyftorna i 200 graders ugn cirka 15 minuter. 2. Koka upp madeira, vatten, tomatpuré och kalvfond. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Färga med soja och smaka av med salt och peppar. 3. Skär en ficka i sidan på varje köttbit. Krydda öppningen med svartpeppar och stoppa in en bit ädelost som ger salt så det räcker. Tryck ihop köttbitarna och linda bacon runt. Pensla köttet med grillolja och grilla bitarna cirka 3 minuter per sida. Servera med potatisklyftor, sås och blandade blad. 20 | nöjesnytt
Nöjesnytt Kalmar Sida 21
Nöjesnytt Kalmar Sida 22
Nöjesnytt Kalmar Sida 23
Nöjesnytt Kalmar Sida 24
Nöjesnytt Kalmar Sida 25
Nöjesnytt Kalmar Sida 26
Nöjesnytt Kalmar Sida 27
Nöjesnytt Kalmar Sida 28
Nöjesnytt Kalmar Sommarmode
Nöjesnytt Kalmar Sida 30
Nöjesnytt Kalmar Sida 31
Nöjesnytt Kalmar Sida 32
Nöjesnytt Kalmar Sida 33
Nöjesnytt Kalmar Sida 34
Nöjesnytt Kalmar Sida 35
Nöjesnytt Kalmar Sida 36
Nöjesnytt Kalmar Sida 37
Nöjesnytt Kalmar Tove Styrke
Nöjesnytt Kalmar Sida 39
Nöjesnytt Kalmar Eric Saade
Nöjesnytt Kalmar Sida 41
Nöjesnytt Kalmar Sida 42
Nöjesnytt Kalmar Sida 43
Nöjesnytt Kalmar Sida 44
Nöjesnytt Kalmar Sida 45
Nöjesnytt Kalmar Sida 46
Nöjesnytt Kalmar Sida 47
Nöjesnytt Kalmar Sida 48
Nöjesnytt Kalmar Sida 49
Nöjesnytt Kalmar Sida 50
Nöjesnytt Kalmar Sida 51
Nöjesnytt Kalmar Sida 52
Nöjesnytt Kalmar Sida 53
Nöjesnytt Kalmar Sida 54
Nöjesnytt Kalmar Sida 55
Nöjesnytt Kalmar Sida 56
Nöjesnytt Kalmar Sida 57
Nöjesnytt Kalmar Sida 58
Nöjesnytt Kalmar Sida 59
Nöjesnytt Kalmar Sida 60
Nöjesnytt Kalmar Sida 61
Nöjesnytt Kalmar Serier
Nöjesnytt Kalmar Sida 63
Nöjesnytt Kalmar Sida 64
Nöjesnytt Kalmar Sida 65
Nöjesnytt Kalmar Sida 66
Nöjesnytt Kalmar Sida 67
Nöjesnytt Kalmar Recensioner
Nöjesnytt Kalmar Sida 69
Nöjesnytt Kalmar Sida 70
Nöjesnytt Kalmar Sida 71
Nöjesnytt Kalmar Sida 72