Nöjesnytt Kalmar 1
Nöjesnytt Kalmar Sida 2
Nöjesnytt Kalmar Sida 3
Nöjesnytt Kalmar Mingel
Nöjesnytt Kalmar Sida 5
Nöjesnytt Kalmar Sida 6
Nöjesnytt Kalmar Sida 7
Nöjesnytt Kalmar Veronica Maggio
Nöjesnytt Kalmar Sida 9
Nöjesnytt Kalmar Europe
Nöjesnytt Kalmar Sida 11
Nöjesnytt Kalmar The Ark
Nöjesnytt Kalmar Sida 13
Nöjesnytt Kalmar Sida 14
Nöjesnytt Kalmar Sida 15
Nöjesnytt Kalmar Daniel Adams Ray
Nöjesnytt Kalmar Sida 17
Nöjesnytt Kalmar Håkan Hellström
Nöjesnytt Kalmar Sida 19
Nöjesnytt Kalmar Sida 20
Nöjesnytt Kalmar Sida 21
Nöjesnytt Kalmar Sida 22
Nöjesnytt Kalmar Sida 23
Nöjesnytt Kalmar Sida 24
Nöjesnytt Kalmar Sida 25
Nöjesnytt Kalmar Sida 26
Nöjesnytt Kalmar Sida 27
Nöjesnytt Kalmar Sida 28
Nöjesnytt Kalmar Sommarmode
Nöjesnytt Kalmar Sida 30
Nöjesnytt Kalmar Sida 31
Nöjesnytt Kalmar Sida 32
Nöjesnytt Kalmar Sida 33
Nöjesnytt Kalmar Sida 34
Nöjesnytt Kalmar Sida 35
Nöjesnytt Kalmar Sida 36
Nöjesnytt Kalmar Sida 37
Nöjesnytt Kalmar Tove Styrke
Nöjesnytt Kalmar Sida 39
Nöjesnytt Kalmar Eric Saade
Nöjesnytt Kalmar Sida 41
Nöjesnytt Kalmar Sida 42
Nöjesnytt Kalmar Sida 43
Nöjesnytt Kalmar Sida 44
Nöjesnytt Kalmar Sida 45
Nöjesnytt Kalmar Sida 46
Nöjesnytt Kalmar Sida 47
Nöjesnytt Kalmar Sida 48 Öländsk fest i sommar änn
u större! Intressant historia, unikt läge, annorlunda koncept och prisad god mat. Kan Lammet och Grisen på norra Öland vara en av Sveriges bästa restauranger? En av Sveriges mesta upplevelser? R edan år 1961 öppnade Bengt och Jan Richert den kalkvita restaurangen på sina marker vid Horns Kungsgård. Mitt ute i ingenstans skulle vissa hävda, bättre läge finns inte säger andra. Konceptet som inkluderar att äta så mycket du vill från de helgrillade lammen och grisarna, kraftiga långbord i trä och musik i den Öländska naturen har bevisligen gått hem hos många och restaurangens popularitet talar för sig självs. Idag står Mattias och Joachim Richert bakom rodret och i samband med de fullbokade lokalerna har de inför sommarsäsongen byggt ut. Rekordantalet på 950 gäster är de nu säkra på att slå flera kväller i rad. Med 136 nya sittplatser, fler soffor på takterrassen och luftigare fasad slår de i sommar upp dörrarna. Stolt serverar de mer närproducerat än åren innan och bjuder på liveframträdanden varje kväll. Vi på Nöjesnytt tog oss ett snack med delägaren Mattias, så här lät det då. Med utbyggnad, kommer ni kunna behålla det där gemytliga Lammet och Grisen står för? – Absolut! Vi har lyckats att bygga i samma stil. Man förstår inte riktigt vad som har hänt när man kommer hit, ändå är det större. Det är inte modernare, bara pampigare. Vad är historien bakom den unika byggnaden? – Många tror att det är en gammal lada, men det är faktiskt byggt för ändamålet att bli restaurang. En av grundarna, Jan Richert, bodde länge på Mallorca och var med och startade upp de första grisfesterna där. Bengt å sin sida ägde Horns Kungsgård där han bedrev en fåravel. När de byggde restaurangen tillsammans gjordes den i samma stil som Jans gård hade haft i Spanien. Så det är därför det ser ut som det gör med de vitkalkade väggarna och valven, spanskinspirerat. Du kallar inte Lammet och Grisen för Grisfest? – Nej, det hör till åttiotalet va? Öländsk fest kallar vi det. Dels för att vi har så många trogna gäster som vallfärdar från hela ön för att komma till oss. Turisterna är viktiga för oss men ölänningarna är jätteviktiga, dels för att vi använder oss av oerhört mycket öländska råvaror. Hur mycket är närproducerat? – Det vi är mest stolta över är våra helstekta lamm som nästan alla kommer från Öland, och en del från Småland. Vi har nära samarbete med fårfarmarna och får fantastiskt fina lamm. Mycket kommer till exempel från Egon i Hagaby, bara några 48 | nöjesnytt kilometer bort. Sen är det ju öländsk potatis och öländska jordgubbar. Nu har vi också en egen örtagård, därför har vi valt att kalla den nya matsalen för örtagården. Är det sant att restaurangen var nerlagd i några år? – Nej, det har du nog hört ryktesväg. Det är intressant, det går mycket rykten. Men vi tar bara det som något kul, vi har blivit så stora att folk gillar att spekulera och prata om oss. År 1991 öppnade ni Lammet och Grisen i Sälen, hur pass lika är de två restaurangerna? – De är lika i grundidén, man går fram till kocken och får vad man vill, precis hur mycket man vill. Men utöver det är det olika koncept. På Öland är det mer folkligt och rustikt, och vi lägger stort fokus på våra helstekta lamm. I sälen däremot jobbar vi med lammfilé, fläskfilé och oxfilé – de ädla detaljerna. Man kan säga att det är lite mer exklusivt i Sälen och lite mer rustikt här. Vad hade du och din bror för ambitioner med restaurangen när ni tog över 1985? – På den tiden var vi ju unga och galna. Så från början hade vi mest kul, vi var ungkarlar. Jag ska inte säga att det är på blodigt allvar nu, det låter så tråkigt, men vi är mycket mer seriösa. Det är inte bara en restaurangverksamhet längre, det är ett företag. Så från unga och galna till Årets Företagare i Borgholm kommun 2010, varför fick just ni det priset? – Det ska du väl egentligen inte fråga mig. Men vi har envist drivit upp det här, med stor uthållighet, till att det idag är en attraktion som faktiskt bidrar till att locka gäster till Öland. Det var enormt häftigt att få priset. Har du någon gång önskat att läget var annorlunda? – När vi var yngre kunde vi tycka att det optimala läget hade varit närmre Köpingsvik och Borgholm. Men det är inte där vi ska ligga. Ursprunget är här uppe och det är en utflykt att åka hit. Många tror inte att det är sant att det kan ligga ett sådant häftigt ställe mitt ute i bushen. Det har bidragit till vad det är idag. Har du något oförglömligt minne sedan din tid på Lammet och Grisen? – Många! Vi höll speciellt på med många galna upptåg på åttiotalet. Vi hade karneval en kväll, som var helt galet. Vi spände fisknät över taket som vi fyllde med ballonger, alla var utklädda, och vi hade ett par duktiga tjejer som sminkade gäster och oss. Det var fantastiskt. Sen hade vi Molly Sanden och hennes systrar på scenen ett år, det var också häftigt och Robert Wells spelade hos oss innan blev känd. Får ni många kändisar på besök? – Det kommer kända ansikten varje sommar, Carola bland annat. Aftonbladets bilaga Klick skrev en artikel som hette ”Semestra som Kronprinsessan” ett år, där nummer två var att gå på Lammet och Grisen. Det roliga är att Kronprinsessan faktiskt aldrig har varit hos oss, däremot har Prins Carl Philip varit här ett par gånger. Det går rykten om att det brukar bli så fullt att vi till och med har tackat nej till kungen. Men det kan jag varken bekräfta eller dementera. Så det är boka som gäller? – Ja, det är det. Ett tips är att ladda ner vår app med bokningsfunktion. Då får man även veckans vintips i mobilen. Ni ska ha riktigt fina viner sägs det? – Ja, vi är stolta över vår vinlista. I Sälen har vi fått priser för den, men även den på Öland är väldigt bra. Jag är utbildad sommelier, och i sommar kommer det finnas så mycket som fyra sommelierer på plats på Lammet och Grisen. Vi har en otrolig kompetens i gänget. Bra viner och fantastisk mat. Vad är planerna för restaurangen om vi blickar framåt? –Vi kommer självklart att fortsätta utveckla verksamheten. Vi har ett samarbete med Horns vingård och jag tror mycket på vinturismen framöver. Inom fem år kommer vi ha en stark vinturism på norra Öland och då sitter vi mitt i navet med vingårdarna som ligger runt omkring oss. Lammet och Grisen har sedan starten varit en riktig framgångssaga, vad är hemligheten bakom succén? – Det är nog att vi har sådan kärlek till det vi gör. Vi är stolta och vill verkligen göra så bra vi kan år efter år. Ja, för varje kväll till nästa skruvar vi på de små detaljerna som går att göra ännu bättre. TEXT: MALIN LORENSSON
Nöjesnytt Kalmar Sida 49
Nöjesnytt Kalmar Sida 50
Nöjesnytt Kalmar Sida 51
Nöjesnytt Kalmar Sida 52
Nöjesnytt Kalmar Sida 53
Nöjesnytt Kalmar Sida 54
Nöjesnytt Kalmar Sida 55
Nöjesnytt Kalmar Sida 56
Nöjesnytt Kalmar Sida 57
Nöjesnytt Kalmar Sida 58
Nöjesnytt Kalmar Sida 59
Nöjesnytt Kalmar Sida 60
Nöjesnytt Kalmar Sida 61
Nöjesnytt Kalmar Serier
Nöjesnytt Kalmar Sida 63
Nöjesnytt Kalmar Sida 64
Nöjesnytt Kalmar Sida 65
Nöjesnytt Kalmar Sida 66
Nöjesnytt Kalmar Sida 67
Nöjesnytt Kalmar Recensioner
Nöjesnytt Kalmar Sida 69
Nöjesnytt Kalmar Sida 70
Nöjesnytt Kalmar Sida 71
Nöjesnytt Kalmar Sida 72