Sommartidningen 2019 1
4 MATGLÄDJE Sommar runt om i Sjuhärad - Sommartid
ning som ges ut av Annonsmarkna’n, Markbladet, STT och Knallebladet MATGLÄDJE Ann-Sofi och Peter Fast lämnade storstaden för landet för att få en förändring. Nu fi rar deras vedugnsbageri tio år. TÖLLSJÖ Doften av nybakat bröd slår mot en när man kliver in i den röda lilla stugan. Inne från köket hörs skratt, elden sprakar i vedugnen och den ena hålkakan efter den andra tas ur ugnen och läggs upp på en vagn. – Välkomna! Jag är snart klar med hålkakorna och Peter med smeten till päronkakorna, säger Ann-Sofi Fast glatt och för in ytterligare ett bröd med brödspaden i den 200 grader varma ugnen. Det är hon som tillsammans med sin man Peter driver Vedugnsbageriet Bro backen. Ann-Sofi och Peter fl yttade till Öresjöbacke på vägen mellan Borås och Alingsås för tolv år sedan. – Då bodde vi på Linnégatan i Göteborg och levde ett helt annat liv än vad vi gör i dag. Då var det viktigt hur man klädde sig och vad man gjorde, berättar Peter. De ville få till en förändring och började att leta efter hus. Snart fann de en gård utanför Töllsjö som de bestämde sig för att köpa. De började att renovera husen och i den gamla timmer stugan från 1824 fann de ett bakugnsvalv som fi ck nytt liv. – Till en början pendlade vi till Göteborg för att arbeta. Men en dag satt jag i vår bastu och sa till Peter att jag inte trivdes på mitt jobb. Då tittade han bara på mig och sa ”Ann-Sofi , du vet vad du vill göra. Gör det!”. Det blev starten på en framgångssaga. I år fi rar bageriet tio år. – Hade något sagt till mig för tolv år sedan att vi skulle starta ett vedugnsbageri och att vi båda skulle kunna leva på det hade jag skrattat. Jag hade inte kunnat tänka mig att det skulle bli så här. Men man ska lita på sin magkänsla och våga följa sina drömmar, säger hon och blickar ut över bageriet och gårdsbutiken. Paret pratar varmt om sin verksamhet och lyfter vikten av att samarbeta med andra. – Det fi nns folk som ser andra som konkurrenter, matproducenter men det är fel. Vi vill få till samarbeten och hänvisar folk till varandra, vilket gör att kunderna får ut mer av sin upplevelse. Vi tror på matturism. Ett exempel på det är att de i sin gårdsbutik har tagit in produkter från andra återförsäljare och att de i sin tur säljer bröd, bullar och kakor från Brobacken hos sig. – Det är jätteviktigt för oss. Många bagerier tvin gas stänga men för Vedugnsbageriet Brobackens är det tvärtom. – Vi växlar inte ner utan fortsätter att gasa på. Vi planerar att bygga ut så vi kan ta emot fl er bokade sällskap inomhus och vi ska utöka med mat. Och så blir det fl er tillfällen med livemusik framöver. – Vi vill att det här ska vara en mötesplats för människor. De ska kunna komma hit för att fi ka, äta god mat och umgås. Ann-Sofi och Peter Fast gläds över förändringen i sitt liv. – Det här är det allra bästa vi gjort, säger de i mun på varandra och ler. Johanna Molin 2 kvällar i augusti anordnar Hulta golfrestaurang i Bollebygd en traditionell kräftskiva. Bästa hatt och nubbevisa kommer prisas. Vecka 23 Tisdag 4 juni 2019 BLAND SVERIGES BÄSTA SJUHÄRAD White Guide listar årligen Sveriges bästa restauranger. I år placerar sig fyra restauranger från närområdet på listan. Det handlar om Bjertorp Slott i Kvänum och Balthazar, Vinci samt Viskan Vinbar i Borås. Bageriet gav dem nytt liv ”Det här ska vara en mötesplats” Ann-Sofi Fast johanna.molin@markbladet.se Ann-Sofi och Peter Fast har stora planer för Vedugnsbageriet Brobacken utanför Töllsjö. Foto: Christer Hansson Det krävs en hel del kunskap för att få till bra bakverk. I bageriet bakas det bröd, bullar och kakor varje dag.