BD 1
TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN OCH PÄR STRÖMBERG A
PERITIF BALLAST POINT SCULPIN ABSOLUT FOTOKONST Temat för årets sommarutställning på Spritmuseum på Djurgården i Stockholm är foto. I allt 60 verk skapade av 23 internationellt erkända konstnärer inom konst- och modefotografi och det sträcker sig från ultraglamouröst till punksunkigt. Urvalet är hämtat från tiden mellan 1990 och 2004, en tid då fotot för första gången etablerade sig som erkänd konst på gallerierna och gränserna mellan mode, reklam och konst suddades ut. PSC Absolut Art Collection: Photo visas på Spritmuseum till och med 2 oktober Hängiven till hantverket är San Diego-bryggeriet Ballast Points slagord. Ett alldeles förtjusande bryggeri döpt efter stadens berömda fyr som markerar inloppet till San Diego Bay. Deras prisvinnande Sculpin IPA kommer i sällskap med tropiska frukter som aprikos, persika och grapefrukt, lagom till sommaren lanserad på burk på Systembolaget. Uppkallad efter Dalslands landskapsfisk Hornsimpan dessutom. PSC STOCKHOLMS AKVAVIT Efter en hejdundrande succé med efter hand flertalet ekologiska ginprodukter skapade i den gamla Jaguar-verkstaden på Södermalm så har Stockholms Bränneri nu utökat portföljen med en akvavit. – Akvavit är för oss den skandinaviska ginen, så det var självklart att ta fram denna produkt som är ett möte mellan klassisk gin och akvavit. Vår Stockholms Akvavit är inspirerad av svensk sommar med en framträdande ton av färsk krondill vilket skapar en fantastisk fräschör och balans mot kummin, fänkål och de klassiska ginkryddorna, säger Calle, medgrundare av Stockholms Bränneri. Dessutom har Stockholms Bränneri knutit till sig Ludvig Grenmo som brand director. Ludvig är för stockholmska barlejon välkänd från Tjoget. PSC 6 Björkchampagne från Åre Svenskt och närodlat är på tapeten och i Åre produceras björksavsprodukter som aldrig förr. Sav Sparkling lanseras nu på Systembolaget i tillfälliga sortimentet för lokalt och småskaligt. Champagne får det naturligtvis inte heta men det var så det stod skrivet i receptet från 1785 när ekoingenjören Peter Mosten fann det i en gammal bok. Det är kristallklart mineralrikt källvatten som sugits upp i björkarna runt Storsjön som gör den tappningsbar. Sav Sparkling görs helt enligt ”méthode traditionelle” och ligger ett år på sin jästfällning innan den släpps ut på marknaden. Ljus och klar, med smygande dofter av björksly, nysågat lite blött virke, jäst och surdegslimpa. Med frukt av citrus och mogna äpplen och kanske lite nötter och björkskott är det en märklig men formidabel smak av fjällskog. Jag hittar även lite svamp och kåda i smaken, vilket kanske inte heller är så konstigt och det passar alldeles utmärkt till rökt vilt eller fisk. På savhuset.se kan du läsa mer och dessutom få recept på Björkmartini, Bleeding Tree och Firewood. PS Sav Sparkling släpptes den 7 juni, Art. nr 33692, 198 kronor