Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
krogprofilen HASSE & ANNE-LI PÅ CAFÉ SCHILLER PÅ
TEATERKATTEN Karol Rafael är välkänd i branschen så namnet klingar säkert bekant. Hotell Kullaberg, Clarion Grand Hotel, Olson’s Skafferi, Bara Vara, Oz Emellan och Elite Hotel Mollberg är bara några av de välkända krogar där han har gjort sig ett namn som kökschef. drevs Teaterkatten av Farouk Kino men för några år sedan lämnade han över till nya ägare som döpte om restaurangen till Restaurang Mento. Med Karol Rafael och Mustafa Cicek vid rodret har nu Teaterkatten återfått sitt forna namn. – Med namnet Teaterkatten följer också traditioner så tillsammans med namnet tar vi också tillbaka “plankan” och “filéfrossan”. Filéfrossa har vi på torsdagar och då får gästerna själva plocka vilket kött de vill, berättar Karol Rafael. En titt på menyn visar att det i övrigt kommer att serveras en E läcker blandning av rätter både från Skandinavien och Medelhavet och menyn kommer att bytas ut med jämna mellanrum. – Framförallt ska maten hålla hög kvalitet samtidigt som vi ska hålla priserna så lågt som möjligt, fortsätter Karol. LÅNG ERFARENHET Karol Rafael är idag 38 år gammal och han har arbetat inom restaurangbranschen sedan har var 14 år. – Intresset kommer hemifrån, berättar han, min mamma och pappa var otroligt skickliga på att laga mat och vi hade alltid tre rätter på bordet hemma. Karriären började på Olson’s Skafferi och sedan har förmågan utvecklats efter hand. – En av de stora inspirationskällorna var min tid som praktikant på välrenommerade Sofiero Slottsrestaurang. Jag hade praktik där när restaurangen rankades som en av de två bästa i Sverige enligt White Guide, berättar Karol. – Jag minns deras 12-rätters menyer där den sista rätten gick ut klockan tolv på natten, det är klart att min inspiration sköt i höjden efter det, fortsätter han. n institution är tillbaka när nu Teaterkatten har uppstått i ny regi. Den första restaurang Teaterkatten i Helsingborg går att spåra ända tillbaka till 1922. I drygt två decennier Kökschef har han varit ända sedan han var i tjugoårsåldern och startade sin första egna restaurang Da Capo, nuvarande Restaurang Persson’s. TÄVLAT I ÅRETS KOCK År 2006 bestämde han sig för att testa sina kunskaper genom att ställa upp som deltagare i Årets Kock, det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Tävlingen startades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation “Svensk Mjölk” tillsammans med Gastronomiska Akademien och med stöd av Tore Wretman. Vinnaren får bland annat Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld. Jag klarade mig hela vägen kockar tävlade i Stockholm. fram till semifinalen i Malmö där vi var tolv kockar samtidigt som tolv I juryn för Årets Kock finns Sveriges främsta kockar, ledande politiker samt representanter från matbranschen. Inbjudna internationella kockar deltar också, bland annat har René Redzepi från Restaurang Noma i Köpenhamn suttit med i juryn. – Det är verkligen elitkockar i juryn så det gäller att hålla nerverna i styr. Tävlandet innebär en otrolig press men det är kul att ha varit med, säger Karol. SATSAR PÅ STORSTADSKROG Med nya Teaterkatten vill Karol Rafael nå en bred publik, hit ska alla kunna komma och äta. – Vi vill göra Teaterkatten till en träffpunkt för alla. Hit ska man kunna komma efter jobbet och bara ta ett glas vin eller en öl, kanske lite tapas eller något annat smått och gott. Vår meny är anpassad efter alla plånböcker. Tanken är att det ska finnas bra förrätter under hundralappen även om vi så klart också erbjuder exklusivare alternativ, berättar Karol Rafael själv. CATERING OCH KONFERENS Man satsar också på företagen genom catering och konferenser, något som Karol Rafael har lång erfarenhet av. I många år har han drivit en storskalig cateringfirma där han även har arbetat med “home cooking”, en idé lika enkel som genial. Kunderna har kunnat bjuda hem sina gäster och hyrt Karol som har kommit och lagat en utsökt middag till hela sällskapet. Ett annat upplägg har varit att utforma middagen som en matlagningskurs med några vänner i det egna eget hemmet. – Rafael Catering har funnits ett tag men nu kände jag att det var dags att bli restaurangägare igen. Jag har länge varit sugen på att öppna något eget och när jag väl hittade min fantastiska kompanjon var det bara till att köra på, säger han. TEATERRESTAURANG Nu i september börjar också teatersäsongen och givetvis är samarbetet med teatern det viktigaste för Teaterkatten. Därför kommer man gemensamt att erbjuda biljetter med teater och mat kombinerat. – Till oss ska man kunna komma både före teatern, efter teatern och i pauserna. Därför kommer vi också att slå upp portarna till teaterfoajén och bygga en fast bar där, inga mobila arrangemang som det har varit tidigare. Allt kommer att vara klart när säsongen börjar, lovar Karol Rafael avslutningsvis. ■ TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM 20 | nöjesnytt
Nöjesnytt Helsingborg TREND
Nöjesnytt Helsingborg CITYPULS
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg DIGILISTAN, RECENSIONER & FI
LMKOLL