Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | Fokus Nora Foto // Frida Ed
lund Jenny Eknor driver ett eget surdegsbageri i Nora. Surdegar som får kunderna att le Från Frankrike till Nora. Från Hagby till torget. Det här är berättelsen om Jenny Eknor och hur Nora fick sig ett alldeles eget surdegsbageri. Tre år in i Jenny Eknors surdegskarriär kan man ställa klockan efter hennes brödförsäljning. Fram till vårvintern 2023 har hon öppnat luckan på Knuts- bergsvägen 1 i Nora, prick klockan tolv på fredagar. Men snart får bröd- och fika fansen traska till torget för surdegen. Men låt oss ta det från början, för bröd har inte alltid varit en självklar karriär för Jenny. – Nej, inte alls! Jag har jobbat med folkbildning. Men sen kom tankarna på att jag kanske skulle göra något helt annat. När jag var runt 20 år var jag sugen på att lära mig baka bröd, men nu passade det bättre, berättar Jenny. Jenny hittade en bagarutbildning i Frankrike som fokuserade på surdeg, kulturspannmål och att starta eget. Hon såg till att ordna med de praktiska förutsättningarna som krävdes, sen drog hon till baguetternas land. – För de fransmän som gick kursen hängde allt på att de skulle klara det. För att öppna ett bageri i Frankrike krävs ett certifikat utfärdat av staten. I Sverige kan man ju öppna ett bageri om man gillar bullar. Men jag ville lära mig konsten på riktigt. Väl hemma beslutade hon sig för att öppna bageriet intill sin pappas snickeri på Hagby. Matbrödet bakas på surdeg och kulturspannmål och Jenny försöker så långt det går att arbeta med ekologiska och närproducerade råvaror. Storsäljarna är levainbrödet och rågbrödet, men utbudet tycks växa för varje vecka. På plåtarna trängs croissanter, hasselnötsbröd och tröstebullar med frallor, franskbröd och kanelbullar. Och kunderna är trogna. – Vi testar och leker oss fram med smakerna. Jag är så tacksam över den hängivna kundskaran som finns. De är så fina och överseende med de misstag som görs, de testar och ger feedback. Det är guld värt. För misstag måste ju göras när man är helt ny som bagare. De här första åren har varit en läroprocess, säger Jenny. Snart vankas det flytt och det finns fina planer inför framtiden. Jennys pappa har köpt en fastighet intill torget i Nora. Och redan till våren hoppas Jenny kunna sälja bröd något mer centralt. Jenny och kärleken Hanna har planer som vittnar om ett litet franskt hörn mitt i Nora. – Vi tänker oss en bistro med gott i glaset, en butik och samarbeten med lokala matproducenter. Och på innergården kanske ett glastak, som en vinterträdgård. Det kommer bli bra, men en sak i taget. Först ska vi flytta och börja baka mer bröd så vi kan ha öppet fler dagar i veckan, avslutar en peppad Jenny. Konstpaus.Fika.Shoppa. Hälsa.Hantverk. Musik. Kulturmiljöer.Historia. Äta.Yoga.Strosa.Leka. Njut! Välkommen till Noras kreativa kvarter. Prästgatan 25–42. kvarteretbryggeriet.se 4