Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | örebro Så här kan Fisktorge
t komma att se ut efter ombyggnationen. Anders Crichton-Fock, universitetslektor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan och vd för Grythyttan Culinary Science & Innovation. Forskarföretaget räddar ratade viner – prisas som Årets innovatör Foto // Pressbild Varje år slängs tusentals liter vin. Genom sin forskning fann Anders Crichton-Fock, lektor i måltidskunskap, en metod för att ge gamla viner ett nytt liv. Nu prisas Anders och hans företag Grythyttan Culinary Science & Innovation som Årets innovatör 2024 av Almi Mälardalen. Anders Crichton-Fock har länge haft ett ben i akademin och ett i näringslivet. Han var en av de första doktoranderna i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan på 1990-talet, och arbetade sedan under 20 år som bland annat marknadschef, inköpschef, vd och till slut ägare på ett företag som importerar vin. 2015 kom han tillbaka till Restaurang- och hotellhögskolan som universitetslektor i måltidskunskap och valde då att lägga företaget på is. I stället satsade han på forskningen Electrolux AirFryer 3,5L (2195:-) nu 1390:6 och lanserade bland annat forskningsprojektet Rewine the world, som handlar om hållbarhet och ökad resursanvändning genom återanvändning av gamla viner. – Jag hade själv sett hur stora mängder vin som destrueras varje år och kände att jag ville göra något åt det problemet. Därför kom min forskning att handla mycket om hållbarhet. I Rewine the world satte jag ihop en rådgivande kommitté med de mest framstående forskarna i världen inom det här området. Efter flera år av forskning och vetenskapliga artiklar var nästa steg att titta på hur man faktiskt kan genomföra detta i praktiken, säger Anders Crichton-Fock. 2021 valde han därför att väcka liv i vinimport-företaget och ge det en ny inriktning och ett nytt namn; Grythyttan Culinary Science & Innovation. Örebro universitets holdingbolag, som finns till för att Electrolux Råsaftcentrifug (1399:-) nu 799:Electrolux Slowcooker nu 990:varuhuset.se • 0583-40032 Mån-fre 9-19 • Lör-sön 10-15 hjälpa forskare att nyttiggöra sin forskning, gillade Anders affärsidé och beslöt att stötta företaget både ekonomiskt och med kunskap och rådgivning. – Det har betytt jättemycket för mig, både att få in kapital och att få tillgång till kunskapsstöd kring exempelvis immaterialrätt och strategi. Det är extremt viktigt att vi forskare kommer ut i samhället och implementerar vår forskning. Men ofta är forskare väldigt rädda för att göra fel. Då är det viktigt att kunna ha ett holdingbolag i ryggen. Med hjälp av Anders metod kartläggs vinernas arom, doft, smak och textur och markeras med olika färger. På så vis kan han sedan utifrån färgskalan matcha och blanda olika viner. Om ett vin exempelvis saknar syra, fruktighet eller struktur, kan han med hjälp av metoden hitta ett annat vin som kompenserar den saknade egenskapen. I de fall det inte fungerar att blanda ett vin med ett annat för att nå rätt resultat, använder Anders olika naturliga råvaror för att uppnå samma effekt – bland annat torkad svamp och blommor. – Det kan ändra vinets egenskaper helt. Allt handlar egentligen om en respekt för grundprodukten och det hantverk som har krävts för att producera vinet. Det handlar också om att minska klimatpåverkan och inte slösa på naturens resurser. Vad säger vinexperterna om det här? Rynkar de på näsan åt att blanda viner? – Det är klart, det här är ju lite punkigt. De här produkterna finns inte någon annanstans i världen och det finns ingen annan som jobbar så här. Men jag har låtit många vinexperter prova och de har faktiskt blivit tagna på sängen och varit helt överraskade, avslutar Anders Crichton-Fock.