NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu Många krogar kämpar så att knog
arna vitnar för att ta sig igenom krisen. Här är några du bör stötta lite extra kommande månad, med reservation för snabbt ändrade öppettider. GARBA Surbrunnsgatan 47, garba.se Kockduon Ringborg/Söderström fortsätter att gå från klarhet till klarhet, och har du ännu inte besökt deras senaste fasta installation är det verkligen hög tid. LIEBLING Timmermansgatan 24, restaurangliebling.com Omstöpningen av Paradiso till tysk bistro och ölstuga var ingen dum idé. Och låt dig inte luras, vinkällaren heter duga även den. FRÄMMAT Dalagatan 54, frammat.com 5 Det var inte utan att man blev nyfiken på vad Kalle Nilsson skulle hitta på efter uppbrotten från Punk Royal. Krogen han startade tillsammans med Joakim Almqvist hann under ett par år med att bli tokhyllad, toksågad och utkastad från sina lokaler samt nystartad och tokhyllad igen. I grunden låg emellertid ett odiskutabelt mathantverk, även om det stundtals låg och fortfarande ligger dolt under knasigheter som cigarettaska och hästhuvuden i plast. Men nog om Punk Royale. Främmat är ingenting av det som punken en gång var eller är, utan vad Kalle helt sonika gjorde var att lyfta luren och slå numret till sin vän Jonas Helgesson som har jobbat som kökschef på Le Mary Celeste i Paris. Pitchen var att starta en modern fransk krog utan krusiduller, och Jonas tackade ja på stående fot. Vi sätter våra fötter i källarlokalen som tidigare drivits i regi av Bröderna Svedmans, men som nu stöpts om efter det nya konceptet. Eller förlåt ickekonceptet, även om krogen använder sig av ett franskt telefonnummer. Menyn är levande men enkel och består av mindre rätter, samt ett antal större anrättningar på svarta tavlan. Vi faller för tarte flambée (135 kronor) och en rejäl bit anklever (160 kronor) bland de mindre samt en ännu mer rejäl tallrik ren för 300 kronor av de större. 54 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2021 Tarte flambéen kommer snart in och är till vårt sällskaps belåtenhet begåvad med en lövtunn botten vilket ger den perfekt krispiga texturen. Anklevern är anklever, och inte bortskojad på Punk Royale-manér, utan förutsägbar såtillvida att den serveras halstrad med ett fåtal tillbehör såsom grillat bröd. Lite citrus, några vita russin samt rostade macadamianötter har emellertid fått agera kondiment till levern, vilket de gör fullt tillfredsställande. Varmrätten är en frikostigt upplagd och kompetent tillagad ren, en god ren helt enkelt. På vinsidan ser vi en liknande tendens utbudsmässigt. Den består av några enklare husviner, men rymmer även fina titlar från exempelvis Jura. Vi unnar oss en gemensam flaska signerad vinbonden Jérôme Arnoux och ångrar oss naturligtvis inte. För 700 kronor bjuds det på en upplevelse innehållande allt som får en vinälskares ögon att bli lite blanka så snart någon nämner Jura. En habil fattig riddare senare har klockan plötsligt slagit stängning, och det kanske är tur denna gång för om inte regeringen satt upp gränser för detta hade vi förmodligen fortfarande suttit kvar än idag. Det är precis såhär du vill inta en middag utan slut. Öppet: middag ons-lör. PANDEVIN Hornsgatan 100, pandevin.se Häktets popup-krog utmanar pandemin med fina viner på glas ackompanjerade av utsökta smårätter. ”Pitchen var att starta en modern fransk krog utan krusiduller, och Jonas tackade ja på stående fot.” SCANDWICH Vattenledningsvägen 44, scandwich.se Då stockholmskrögarna inte får erbjuda alkohol som take-away valde Scandwich istället att lansera fake-away. Konceptet är inte något konstigare än gott vin till reducerade priser. Detta i kombination med stans bästa mackor och besökstvångslampan börjar genast blinka. MATATELJÉNS PIZZERIA Nynäsvägen 320, ateljenspizzeria.se Ingen kommer ihåg en fegis, och Matateljén har till och med. tjuvstartat sin nyexpansion i form av en pizzeria. Än så länge bara för takeaway, men så småningom öppnar dörren på riktigt. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se