NG Malmö 1
FOTO: CHRISTIAN GUSTAVSSON E n vanlig uppfattning
om naturvin är att det bara handlar om hur vinet är gjort – det stämmer inte. För att ens kunna förstå fenomenet måste vi förflytta oss 40 år tillbaka i tiden till distriktet Beaujolais i södra Frankrike. Naturvinet föddes nämligen som en reaktion under efterkrigstiden, en tid då lantbruket befann sig i en process till att bli alltmer mekaniserat. Det var något helt nytt som växte fram när man började använda maskiner och kemikalier så som exempelvis konstgödsel. Det här var också första gången vinodlare och andra lantbrukare kunde ta ut semester. Efter ett par årtionden blev jordarna sämre och industrialiseringen ett faktum. Det var då man insåg att allt vin hade börjat smaka likadant. Den biologiska mångfalden och de olika druvsorterna, allt det som var individuellt och unikt hade gått förlorat. DET FINNS INGEN certifiering eller regelrätt definition för naturvin, därför har Systembolaget inte heller någon statistik på försäljningen. Men att kundintresset för naturvin har ökat står klart. – Det är upp till respektive leverantör att ange om det är naturvin eller inte, men det är inte alla som väljer att göra det, säger Sofia Brännborn som är pressekreterare på Systembolaget. NATURVINSRÖRELSEN ÄR EN smakrevolution som har tilltalat vinentusiaster världen över, men har även en publik som tilltalas av själva vinifieringen, det vill säga tillverkningen av vin. Då målet med den här typen av vin är att ha så lite påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt. Det sägs även att naturvinet har en mindre miljöpåverkan och det har ur hälsoaspekt ett bättre rykte. Möjligen är det också därför vintrenden har växt sig större, då intresset för klimat och miljö är större än någonsin. FOTO: MATHIAS NORDGREN HUR SKA MAN då som nyfiken nybörjare ta sig an vintrenden och i vilken ände börjar man? Är det så komplicerat som det låter? Vi frågade restaurangägaren och sommelieren Jonas Sandberg som tillsammans med Béatrice Becher äger vinbaren Folii på Södermalm, samt Maximilian Mellfors, naturvinsälskaren och chefssommeliern på Tyge & Sesil på Östermalm. Jonas: När det gäller allt vin ska man börja med ett öppet sinne och vara nyfiken på att testa nya saker. Världen förändras egentligen snabbare än vad de flesta inser, framförallt i Sverige som har ett ganska likriktat utbud. I världen är det ganska dynamiskt, även i de klassiska regionerna förändras vin hela tiden. VIDARE MENAR JONAS att om man vill börja testa en typ av vin, i en ny region, druva, eller ny vinfilosofi så handlar det framförallt om att ha ett öppet sinne för att våga testa och vara öppen för vad de intrycken innebär. Mycket handlar om att vara beredd på en ny upplevelse, och på något sätt ta till sig det med ett öppet sinne. – Det är ovant med nya smakupplevelser till en början, ungefär som att prova kaffe för första gången. Man ska då försöka ta det till sig ännu en gång. Då kanske man frågar en annan person om rekommendationer, och till slut kommer man att hitta sin smak. Det finns en del väldigt spännande naturviner som är fantastiska, men det är inte allt naturvin som är bra på samma sätt som det finns konventionella viner, säger Jonas. Max: Man börjar genom att dricka, som med allting som man ska närma sig. Så som man börjar med konst och som man börjar med musik. Det enklaste om man är nyfiken på vad det innebär, är att gå till en restaurang eller en bar som serverar den här typen av vin. Vad ska man tänka på om man aldrig köpt naturvin tidigare? Jonas: Det beror lite på vart man är. Om du är på Systembolaget, om du pratar med en kompis, eller om du är på en restaurang. Då får man olika input. NR 9, 2019 | NÖJESGUIDEN 61