NG Malmö 1
Krog HÄR ÄR MALMÖS MEST EXKLUSIVA MATEVENEMANG Pi
erre Orsander vill ge folket möjligheten att bli serverade av stjärnkockar i hemmamiljö. Kruxet är att det endast finns ett fåtal platser kring middagsbordet. TEXT: FILIP SANDSTRÖM BEIJER ÄR DU BEKANT med mat- och restaurangvärlden i Malmö är du mer eller mindre vän med Pierre Orsander också. Du vet, mannen som ligger bakom skitgott.se, försökte sätta ett guinnessrekord i att ha ätit på flest restauranger på en kväll och som har tagit falafel-VM till staden. Dessutom är han expert på burgare, författare till boken Allt om Gastronomi. UNDER HÖSTEN 2019 är han aktuell med nästa matsatsning i Malmö, ett projekt som sticker ut i det lite lyxigare och mer exklusiva slaget. – 2019 kommer jag att börja arbetet med att dra igång ett nytt middagskoncept, vilket kommer att innebära ett annorlunda upplägg. Det blir en fast lokal men i en ”hemma hos-miljö”, berättar Pierre Orsander. 84 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2019 SATSNINGEN HAR FÅTT namnet Lokal 1 och kommer i stora drag innebära att olika gästkockar kommer att bjudas in och närvara vid intima middagar med plats för mellan fyra till sex middagsgäster. Efter matlagningen kommer kocken själv att slå sig ner vid matbordet. Till skillnad från andra hemma hos-koncept blir sittningen inte hemma hos kocken eller hos någon av gästerna, utan i en studiomiljö till vilken middagsgästerna kan köpa biljetter. – Lokal 1 är ett nytt ”hemma hos-koncept” med en twist. Varje gång är det en ny gästkock som lagar maten, men som också sitter med under middagen och berättar om sin bakgrund och sin matfilosofi för att tillföra det extra till upplevelsen. TANKEN ÄR ATT matupplevelsen ska bli en del av ett socialiserande som bygger broar mellan matintresserade och professionella yrkesutövande. Ett nytt och intimt sätt att uppleva matkultur med andra ord. MEN ANTALET MATINTRESSERADE Malmöbor är många och platserna vid middagsbordet är fyra, på sin höjd sex. – För gästerna blir det här ett väldigt exklusivt engångsevent och förhoppningsvis en upplevelse man bär med sig länge. Det kommer att komma information om biljetterna i förväg men för att man ska ha en chans måste man kunna visa att man har ett genuint intresse för mat. Annars är det för vem som helst. Man kan anmäla sitt intresse på vår hemsida redan nu, men sen kommer det att vara först till kvarn så det gäller att vara på tårna. EXAKT NÄR DET första evenemanget äger rum är ännu inte bestämt men platsen är spikad. Valet föll på Västra Hamnen – i en restauranglokal som gör sig passande till fine dining. – Lokal 1 kommer att hålla till på adressen Sundspromenaden 1, i en del som tidigare varit en restauranglokal innan man genomförde en större renovering. Själva namnet, Lokal 1 är också en personlig hommage till Lokal 17, som jag tycker gör fantastisk mat, säger Pierre Orsander.