Nöjesnytt Helsingborg 1
I hjärtat av Helsingborg, på andra våningen inne
i Knutpunkten, ligger den sedan ett antal år väletablerade krogen Shakespeare Pub & Restaurang. Dess nuvarande ägare sedan två år tillbaks, Unal “Uno” Kotanci och Conrad Göreli har jobbat hårt med att lyſta stället och skapa en ännu trivsammare atmosfär. PÅ SHAKESPEARE PUB & RESTAURANG MÅNADENS JULI/AUGUSTI U no, som är den av ägarna som driver krogen, insåg redan när de tog över Shakespeare, vilka möjligheter som fanns med hjälp av lite förädling, bättre meny och nya målgrupper. Uno, som ursprungligen är från Turkiet, tog steget och flyttade till Sverige för 14 år sedan. Han hade redan då en gedigen erfarenhet från restaurangbranschen efter att ha haft några restauranger i turistorten Alanya. Det var väldigt intensiva perioder under turistsäsongen med arbetsdagar som kunde vara upp till 18 timmar. – Det var en både jobbig och kul period, många av de jag lärde känna genom mina ställen i Alanya har jag fortfarande kontakt med, säger Uno. Just den personliga kontakten och att gästerna ska känna sig välkomna är något som Uno tagit med sig till Sverige. Orter som Alanya är väldigt beroende av tillströmningen av turister och efter en nedgång i slutet på 90-talet bestämde sig Uno för att tillsammans med sin svenska fru Helen flytta till Sverige. Därefter följde en period av acklimatisering och anpassning, med allt från språket till att börja snusa. Att ha tagit steget och flyttat från Turkiet är något som Uno aldrig ångrat. Han stortrivs i Sverige och är fullt nöjd med att åka och hälsa på släkt och vänner en gång om året. – Jag har blivit svensk, min fru är från Sverige och mina tre döttrar har växt upp i Sverige. Detta märks inte minst när jag besöker Turkiet och känner mig lite som turist, förutom när jag träffar släkten då förstås, säger Uno. Förmågan att se möjligheter är något som Uno med sin erfarenhet lärt sig genom åren och så var även fallet när han blev delägare till Shakespeare. Stället var redan etablerat, men Uno hade betydligt högre ambitioner både vad gäller blandningen av gäster och framförallt miljön. Den rätta känslan saknades och lokalen kändes lite för trång, men det första han satte fokus på var menyn. – Om man nu ville få en större blandning på gästerna måste man först och främst kunna erbjuda god mat från en varierad meny, säger Uno. Detta lyckades vi bra med och vi fick en allt större blandning av gäster och framförallt fler ätande gäster. Nu är det inte bara mina ambitioner som gjort att Shakespeare fått ett lyft utan mycket beror på mina duktiga medarbetare. De som jobbar här har alla samma mål, vi ska erbjuda god mat i en trevlig atmosfär och alltid ge gästerna ett gott bemötande. Vi började även med olika erbjudande på såväl mat som dricka. Veckans öl, veckans drink, veckans shot och ett dagligen varierande erbjudande på en lite exklusivare maträtt. Även på “dagens rätt” som servas på vardagar, har vi fått god respons från våra gäster. Med god mat, en bra meny och kunnig personal återstod det bara att bygga om lokalen. Det blev ganska omfattande innan det blev klart men efter att ha flyttat några väggar och flyttat baren, fanns det plötsligt plats till fler ätande gäster samtidigt som lokalen fick en luftigare känsla. Under de mer omfattande ingreppen i lokalen fick vi stänga nästan två månader så den 28 mars i år blev det något av en nyöppning. Det återstår förvisso fortfarande en del att göra, bland annat kommer vi att på den ena väggen ha en bild på Shakespeare själv och även lite av hans texter från valda verk. Jag vet egentligen inte riktigt varför stället heter Shakespeare, men det kan mycket väl ha att göra med närheten till Kronborgs slott och Hamlet. Sedan visar vi naturligtvis alla HIF’s matcher här också, vid dessa tillfällen är det fullsatt här och stämningen är mestadels på topp. Framöver har vi planer på att även visa Premier League och Champions League. Ytterligare en nyhet framöver är “afterwork” en dag i veckan, vi har dock inte bestämt vilken veckodag det blir än men vår ambition är att köra igång detta till hösten, avslutar Uno. Av många anledningar är det säkerligen mycket som skiljer mellan Alanya och Helsingborg, men skulle du vilja beskriva vad som är bra med Helsingborg och vad som kanske saknas. – Helsingborg är en fantastisk stad, här finns det mesta och läget med närheten till både Danmark och resten av Europa är helt perfekt. Att göra någon jämförelse med Alanya är som sagt svårt, där var det högtryck 4 månader om året och då i stort sett dygnet runt och kan jämföras lite med festivaldagarna i Helsingborg. Så om det nu skulle saknas något i Helsingborg så är det väl några arrangemang till, förutom Helsingborgs Festivalen, avslutar Uno. TEXT & FOTO: JOHNNY HANSEN 18 | nöjesnytt