STT 1
28 STT Vecka 35 onsdag 26 augusti 2015 TRANEMO BY
GDEN Gabi väcker nytt liv i Tranemo hotell TRANEMO Nu ska det bli nytt liv i hotellet på Storgatan. Gabi Hachichou, med erfarenhet från flera restauranger bakom sig, har tagit över och har många planer för verksamheten. Varför blev det Tranemo för dig nu? – Jag såg annonsen om hotellet och kontaktade Crister Persson på kommunen. Det var flera intresserade, men jag hade en del möten med honom. För mig var det viktigt att driva hela verksamheten både hotellet och restaurangen. De hör ihop. När tog du över? – Vi skrev kontrakt i juni och jag tog över 1 augusti. Jag drev en restaurang i Bromölla under sommaren, men det var svårt på grund av det kalla vädret i juni och juli. Det här är jag mycket positiv till, här kommer jag inte bli besviken. Vad har du själv för uppgift i verksamheten? – Jag lagar maten. Jag lärde mig att laga mat i Sverige, av min kock på en restaurang i Skene. Det blir mest husmanskost men jag tar ibland in något från Syrien. Vilken är din favoriträtt? – Jag tycker om Janssons frestelse, det skiljer sig helt från syrisk mat. Vad är det roligaste med att driva restaurang? – Det är roligt men också jobbigt. Inget är lätt. Men om man inte har intresse för det så lyckas man inte. Man arbetar av två anledningar, för att kunna leva, och för att man har intresse för det. Du öppnade 13 augusti. Hur har första tiden gått? – Augusti är normalt en lugn månad, men det har gått mycket bra. Hit kommer både arbetare, folk från kontor, och många pensionärer som är viktiga kunder för mig. Vad har du gjort för förändringar hittills? – Vi skulle egentligen öppna 1 september, men det var sådan efterfrågan att vi öppnade efter en vecka. Vi fick jobba dygnet runt för att få allt klart. Det fanns en del maskiner i köket och jag har tagit in egna, bland annat en pizzaugn och kaffemaskin. Vad har ett hotell och restaurang för betydelse i en liten ort? – Det är viktigt. Jag var i Gabi Hachichou är ny krögare på Tranemo hotell. Än så länge är de tre anställda i verksamheten, i bakgrunden Romano Sarkis i köket, och Therese Granath i hotellet och serveringen. Therese har arbetat på hotellet sedan 2007. FOTO: ANN SOFIE WAHLBERG Tranemo för 20 år sedan och jag märker ju hur det har vuxit sedan dess. Här finns många lönsamma företag och bra förutsättningar. Med hotellet kompletterar vi servicen i området. Vad har du för planer för verksamheten? – Jag funderar på à la carte-meny kvällstid. Kanske ha underhållning någon gång i månaden, någon trubadur. Det saknas en ute servering och jag skulle vilja se på hur man kan lösa det. Jag tar det steg för steg när jag märker vad människor efterfrågar. ANN SOFIE WAHLBERG annsofie@stthuset.com Gabi Hachichou Aktuell: Tog över Tranemo hotell med tolv rum och restaurang 1 augusti. Bakgrund: Kom från Syrien 1989, där han hade läst något år ekonomi på universitetet. Har alltid varit egen företagare i Sverige. Har både drivit en monteringsverkstad för lampor och flera restauranger i Kinna, Skene, Vetlanda, Svenljunga och Bromölla. Bor: I Borås. Ålder: 53 år. Familj: Tre barn 20, 17 och 14 år gamla. På fritiden: Tränar, simmar. ”Jag lärde mig att laga mat i Sverige.” GABI HACHICHOU glömd runsten ”På höger sida av BRAGNUM STF-Kind anordnade en lördagsutflykt till en av Sjuhäradsbygdens och Kinds Härads bortglömda runstenar, Bragnumstenen i Länghem. Länsföreningen Historie forum Västra Götaland var inbjuden förening dagen till ära, och sammanlagt deltog 32 personer denna soliga och vackra sensommardag. Morgan Nilsson, ordförande i STF Kind, är Runstensfadder från Runverket till runstenen och föredrog och guidade om denna magnifika runsten och platsens rika historia. Framhållas med stor eloge skall markägaren Peter Thiel som röjt fornlämningsplatsen och lagt ned beundransvärd tid och engagemang. Peter visade omgivande lämningar. Stenen är sönderslagen på den vänstra sidan. På höger sida av stenen finns lite runrad kvar i ”midgårdsormen”. Texten lyder: ”Styvjald reste denna...” Den är skriven med den nya futharken. Trolig ristning kring slutet år 900 – början av 1000 efter Kristus. Platsen skvallrar om en spännande historia. Ängen intill kallades i folkmun för Gudahagen, således påvisar denna plats även ett bortodlat gravfält. Detta namn förenar med några andra större gravfält från järnålder och vikingatid i Sverige. Namnet kan även inkludera ett kristet inslag i brytningstid och samreligionens tid i Västergötland. Stenhögen på ängen vittnar om en bortodling, då klumpstenarna och bautastenarna som utgjort gravformationer av skeppsättningar, domarringar och resta stensättningar har slagna och borrade hål i sig. Bönderna drog bort dessa med häst och oxar. Detta skedde med början under mitten av 1800-talet då fattigdomen och hungersnöden var förödande. Makten var pressad och gav prästerskapet order om att bönderna fick odla bort gravfälten. Detta bör ha skett under laga skifte. Namnet Bragnum har två intressanta tolkningar. Den ena är ”Bragnarnas hem”. ”Um” betydde ”hem” på fornsvenskan. Bragnum som ortsnamn finns på fem ställen i Västergötland och allihop bär på rik forntidshistoria. Enligt historiker och källor skall ”Bragnar” varit någon form av ”elitstyrkor/elitkrigare/vaktstyrkor till en kung eller hövding. Den andra tolkningen enligt ortsnamn och språkforskare är att Bragn betyder höjd på fornsvenskan. Inskickat av MORGAN NILSSON Ordförande STF Kind Bragnumstenen. 32 personer deltog i visningen. stenen finns lite runrad kvar.” Morgan Nilsson, ordförande i STF Kind, tillika runstensfadder till Bragnumstenen, föreläste om stenen och om platsens rika historia. FOTO: CHRISTER SUNDVALL