NG Gbg 1
Köpenhamn MÆXICO CITY Skindergade 36, mæxico.com
Mæxico gillar dem i alla former och på alla sätt. Stora, små, vikta eller inte och vare sig de är gjorda på vete eller majs, men den taco de själva har zoomat in på är den lilla mjuka som är gjord på 100 procent majsmjöl. En taco lika perfekt som snack, förrätt, eller huvudrätt, till frukost, lunch eller middag. På deras hemsida kan man läsa deras mæxikanska ordspråk att ”varje ögonblick är en perfekt möjlighet för fler tacos”. Och det kanske är riktigt. Mæxico är egentligen inte en restaurang utan två – Mæxico City och Mæxico Nørrebro – och de har egentligen funnits i flera år men då under namnet Barburrito. Eftersom de ville utöka menyn till att innefatta allt vad de älskar mest från Mexiko, som tortas, ceviche och tacos, så var det gamla namnet lite missvisande. Men deras burritos finns som tur är kvar. KROGNYTT FRÅN ANDRA SIDAN SUNDET Nöjesguidens Peter Steen-Christensen delar med sig av det senaste från Köpenhamn. TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN BOLTENS FOOD COURT Boltens Gård, boltensfoodcourt.dk Köpenhamnarna har de senaste åren varit välsignade med flera spännande matmarknader och food courts, men efter att Copenhagen Street Food på Papirøen stängde så kunde man känna att något fattades. Så är det inte längre. Boltens Food Court, beläget i Boltens Gård ett stenkast från Nyhavn, har slagit upp portarna till Köpenhamnarnas nya matmecka. 19 restauranger med kulinariska höjdpunkter från världens alla hörn är vad som bjuds, och som kronan på verket det myspys som ramar in upplevelsen – komplett med korsvirkeshus och färgade lampor. Bland matattraktionerna finns dansk ankburgare, autentisk mexikanskt, veganska matäventyr, Philadelphia cheese steaks, brasiliansk grillmat och naturligtvis allt det asiatiska, italienska, franska och spanska som du förväntar dig att hitta på en matmarknad. 90 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2019 ZOO MYCKET BÄTTRE Roskildevej 32, Frederiksberg, zoo.dk Trots att de är ett av Köpenhamns primära turistmål har Köpenhamns Zoo inte följt med i stadens gastronomiska utveckling. Men nu verkar det vara dags. Vid djurparkens senaste ombyggnad där det gjorts stor plats för ett par influgna pandor har också parkens matutbud setts över. På hemsidan har ledningen trumpetat ut att de nu slagit ihjäl myten om att djuren äter bättre än människorna i Zoo. Med hjälp av Madkastellet har de satt ihop tre koncept med lite efterlängtad gourmetfokus. Familjeinriktade Folk fokuserar på dansk mat, Botanika är grönt och vegetariskt medan snyggaste tjejen i klassen heter Panpan och är deras bistro. Panpans framgångsrecept är en korsning mellan franska bistrorätter och asiatisk gatumat där kryddan är utsikten till pandor och elefanter. GLOU GLOU Rantzausgade 22, Nørrebro, glouglou.dk Den gröna vågen har såklart också sköljt in över Köpenhamn. Bland de gröna nyöppningarna finns Glou Glou – namngivet efter ljudet när man häller upp ett glas vin – som öppnade i månadsskiftet februari-mars. De opererar efter en 60-30-10-princip vilket innebär att 60 procent av menyn ska komma från växtriket medan 30 procent är fisk och bara tio procent är kött. Så något för alla men med klar övervikt för sundare vegetariska alternativ. Att namnet härleder till vin är förresten ganska naturligt då mannen bakom projektet är Kenn Husted som ligger bakom ett gäng olika vinbarer runt om i Köpenhamn. Så räkna med ett trevligt vinutbud även på Glou Glou.