Nöjesnytt Jönköping 1
ÅRETS CITYMEDARBETARE 2019 susanne jahrl Utmed Ba
rnarpsgatan på Väster i Jönköping city ligger Konditori Napoleon, ett klassiskt konditori med tradition,som stått stabilt i både med- och motgångar i över trettio år. Bakom detta klassiska konditori står Susanne Jahrl, som drivit Napoleon sedan starten 1986. I mitten av januari tilldelade Jönköping city henne utmärkelsen ”Årets citymedarbetare 2019”. Motiveringen löd: Susanne har under året utvecklat Konditori Napoleon på flera sätt, med stor entusiasm och med stort fokus på sina kunder och gäster. Susanne står upp för sin sak och gör det inte bara för egen vinning utan för hela Västers bästa. – Det var verkligen helt oväntat att få den här utmärkelsen, men jag blev superglad och det gjorde verkligen min dag, säger Susanne Jahrl. OM STARTEN: ”JAG VISSTE KNAPPT VAD EN MAZARIN VAR” Susanne ler med hela ansiktet när hon berättar om utmärkelsen. Vi sitter inne på Napoleon och hon berättar om resan hon gjort med konditoriet, från starten och hela vägen fram till ”Årets citymedarbetare”. Hon konstaterar att det i år är 34 år sedan hon och hennes man Anders, samt hans bröder Jonas och Ulric startade Konditori Napoleon. Sedan tidigare ägde de även Annie Johanssons på Torpa, som drivits inom familjen sedan 1928. Bröderna hade därför god erfarenhet av branschen, men för Susanne var det mycket nytt. – På den tiden visste jag knappt vad en Mazarin var, men jag gillar utmaningar och tyckte att det verkade kul. När vi då fick förfrågan om att ta över den här lokalen på Barnarpsgatan var det bara att köra på, fortsätter Susanne. Lokalen som konditoriet kom att öppna i var tidigare en salladsbar som hette Charlie Chaplin. Men i maj 1986 öppnade istället Konditori Napoleon. På den tiden var det ett traditionellt konditori som sålde bullar, bakelser och någon enstaka macka. Mycket har hänt sedan dess, men trots det står sig både bakverken och stilen i lokalen. – Vi har behållit vår profil och alltid försökt vara engagerade och förmedla en känsla. Sen gjorde vi en liten renovering sommaren 2019 i ena delen av caféet, men det går i samma stil som den äldre delen. Det är mycket mer ljust och öppet vid entrén och kassan än det var tidigare. Förutom förändringen i lokalen har det hänt en del med utbudet under de här åren då man numera även har frukost, olika lunchalternativ, mackor och rättigheter att servera alkohol. LÄRT SIG ALLT GENOM HÅRT ARBETE OCH ENVISHET Konditoriet ägs fortfarande av Susanne och bröderna Jahrl, men Susanne är den som driver stället. Som nybliven 60-åring blickar hon tillbaka på åren som gått och berättar att hon gått den tuffa vägen och lärt sig allt genom hårt arbete och envishet. I med- och motgång har hon gått upp tidiga morgnar och med glädje drivit Napoleon vidare. – I början var det extra tufft, när vi skulle hitta vår grej och komma överens, då hade vi en del konflikter. Det har även varit tider när kunderna svikit, Barnarpsgatan byggts om, lasarettet flyttade, Asecs öppnade, Posten, Systembolaget och butiker på Väster lagt ner och så vidare, men vi har hela tiden jobbat vidare. Jag är en sådan person som går igång på motgångar, då får jag extra energi och nya idéer. Susanne berättar att hon alltid älskat att gå till jobbet trots småbarnsår och perioder med extra mycket slit och inser att det inte är alla förunnat att gilla sitt jobb på det viset. – Det är en livsstil vi har. Vi har alltid pratat jobb och om branschen vid köksbordet med familjen. Våra barn är också uppvuxna i det här och idag driver de (Erik och Johanna) Bryggan Bistro ihop, så det ligger liksom i släkten. EN FÖRETAGARFIENTLIG STAD Ett motto som Susanne burit med sig genom åren är att ”du kan inte påverka vinden, men du kan justera dina segel”. Ett motto som verkar beskriva Susannes drivkraft väldigt bra. – Det innebär att vi har de förutsättningar vi har och sen får vi göra det bästa av det. Det finns saker vi kan påverka och andra inte. Vad som dock retar mig är att jag tycker att vi verkar i en stad som är företagarfientlig. Utan oss företagare så finns det inget city och jag tycker ofta att vi får jobba i motvind. Är det inte diskussioner eller hinder gällande parkeringsplatser, så gäller det alkoholtillstånd eller uteserveringar. Bland annat så har vi ju bland de högsta avgifterna i landet för att få ha en uteservering, det tycker jag är väldigt tråkigt! Men Susanne kämpar ändå vidare med samma engagemang och driv som hon gjort hittills i sin yrkeskarriär. Trots att hon nyligen passerat 60 finns det inga som helst planer på att börja prata pension. – Nej jag vet inte vad jag skulle göra med min tid om jag gick i pension. Det här är min livsstil och jag kommer nog köra in i kaklet, säger Susanne och skrattar. ■ TEXT & FOTO: MELINDA KÅREMALM 8 | nöjesnytt