NG Gbg 1
Krog VINSKÖRD I VÄSTSVERIGE Vi följde med under f
örsta dagen av skörden hos Ästad Vingård, en timme utanför Göteborg. TEXT: SOFIA RÖNNKVIST FOTO: AMANDA BÅMSTEDT VI SVENSKAR GILLAR vårt vin. Vi dricker det gärna ensamma, med andra, till fest och till vardags. Många av oss gillar även att sätta oss in i ursprunget och traditionen bakom vinerna vi köper, som kanske kommer från gamla gårdar i Frankrike eller vackra vidder i Sydafrika. Men hur många av oss blir helt till oss över viner från till exempel de skånska slätterna? Eller de halländska? Många vet nog inte om att det ens går att odla vin i Sverige, men det gör det. Vi har bara inte gjort det tillräckligt länge eller mycket för att en riktigt ska kunna prata om Sverige som en vinnation, i alla fall inte en med regelverk och traditioner så som Italien eller Frankrike. FÖR ATT TA reda på hur svensk vinproduktion ser ut valde vi att följa med under den första dagen av skörden hos Ästad Vingård. Vingården ligger i Tvååker i Hallands län, drygt en timmes bilfärd söder om Göteborg. Det är en av de nordligaste vinodlingarna i världen, och här planterade de sina första vinrankor år 2011. I dagsläget är de även en av de största vingårdarna i Sverige, även om det inte går att köpa deras vin på Systembolaget. Produktionen räcker helt enkelt inte till för att även säljas kommersiellt. 72 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2019 ÄSTAD VINGÅRD ÄR mer än bara vinodling. De har ett spa som de bygger ut för 2020 samt restaurangen Äng, som nyligen vann kategorin Experience i det nyinstiftade hållbarhetspriset 360° Eat Guide. Hela gården är dessutom familjeägd. Den som berättar allt detta för oss när vi kommer fram dagen för skörden är Edvin Elghag, som jobbar med marknadsföringen för vingården. Edvin kom in i branschen genom sin pappa som sysslar med vinimport berättar han. Dessutom är han även utbildad till sommelier, och det märks att han ser fram emot dagen. Det är en solig dag som är perfekt för att skörda vindruvor på, vilket inte kunde sägas om gårdagen när skörden egentligen skulle tagit fart. Vi leds igenom husen som utgör Ästad Vingård upp till vinfältet, dagens viktigaste plats. Egentligen är det bara ett av deras vinfält, men rankorna som planterats på andra ställen har ännu inte vuxit till sig tillräckligt mycket för att bära frukt. Det dröjde till exempel fram till 2014 för de första rankorna att bli klara för skörd. I DAGSLÄGET FINNS det 15 000 vinplantor på Ästad Vingård, alla av sorten Solaris vilket är en grön druva som främst odlas i Sverige. Men planer finns att expandera till 16 hektar mark som ligger lite maskinell skörd också, och då kommer alla druvor med. Eftersom vi inte har det så stort här dock så gör vi allt för hand. Då kan vi också vara noggranna med att bara ta med de bra druvorna, berättar Edvin Elghag. närmare havet än det vi får se idag, berättar Edvin. Sedan sätter han sekatörer i händerna på oss och säger åt oss att testa att skörda lite. De gör nämligen allting för hand, och han instruerar noggrant om hur en måste ta bort de druvor som fått röta på sig innan en lägger ned dem i de uppsamlande hinkarna. – Det finns de som använder sig av BLAND RANKORNA GÅR det människor som jobbar på gården till vardags och plockar klasar, men det finns även de som åkt hit specifikt för att hjälpa till med skörden. De flesta av de som kommer hit utifrån är medlemmar i Ästad vinsällskap, gårdens egen vinklubb. En av de är Ninni Erixal från Kungsbacka, som har varit på plats sedan sju på morgonen. – Det var en väninna som introducerade mig till vinklubben. När de skrev att jag som medlem kunde få komma ned och hjälpa till med skörden kunde jag inte låta bli. Det är lite jobbigt att gå runt bland rankorna men också väldigt mysigt, berättar hon. SKÖRDEN PÅ ÄSTAD Vingård brukar ta upp emot en vecka. Då samlas först alla druvor in ute på fältet under noggrann uppsikt av vinmakaren Leonard Meckel, för att sedan gå vidare in till ytterligare en vinmakare, Claes Bartoldsson. Claes har jobbat på gården sedan innan de planterade vinrankor, och det föll sig