Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Mörkrets väktare
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Bockjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av avståndsmätare
Svensk Jakt Rävens år
Svensk Jakt Vildsvinsläget län för län
Svensk Jakt Vildsvinstroféer
Svensk Jakt Andtuber
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt juli
Svensk Jakt Soltider juli
Svensk Jakt Malins goda viltrecept
VILTSMAK Recept Malin Rosdahl, @smakbomben på Ins
tagram. Text och Foto Lena Runer HELGRILLAT ÄLGINNANLÅR MED TILLBEHÖR En krämig salt grön sås med persilja, kapris och sardeller, tillsammans med en syrlig och lätt örtolja med massor av sommarsmak, båda på samma tallrik. Spännande smakbrytning och vackert tillsammans. 4 pers 1 älginnanlår, eller annat viltkött Salt, peppar och timjan Låt köttet bli rumstempererat innan det läggs på grillen. Salta och peppra ordentligt runt hela köttbiten och gnid in generöst av färska örter och olja. Lägg köttet på grillen och låt det få en fin grillyta. Använd köttermometer så att du har koll på innertemperaturen. Vänd köttet då och då. Stoppa grillningen vid cirka 56–60 grader i innertemperatur beroende på hur du önskar den tillagad. Vid 56 grader något mer blodig och vid 60 grader medium. Ta upp köttet och låt det vila minst 10 minuter. Skär det i skivor. Du kan även tillaga köttet klart i 125 grader i ugn, efter grillyta på utegrillen. Grillade rotfrukter 4 palsternackor i stavar 4 morötter i stavar Olivolja Färska örter, till exempel timjan och oregano Skala palsternacka och morot och skär i långa stavar. Blanda med färska örter, olivolja, salt och peppar. Lägg rotfrukterna i en grillkorg och ställ på grillen. Vänd då och då. Sås 1: Salsa verde 1 knippe persilja 2 msk kapris 3 sardeller 1–2 vitlöksklyftor 1 tsk dijonsenap 1 dl olivolja 1 msk citronsaft + rivet citronskal efter smak Peppar Kör persiljebladen, kaprisen och sardellerna i matberedare eller med mixerstav några sekunder. Finhacka vitlöken och blanda i. Blanda i dijonsenapen. Häll i oljan lite i taget. Blanda i citronsaften. Peppra. Var försiktig med att salta eftersom både kaprisen och sardellerna är salta. Variera: I många salsa verde-recept ingår en näve färsk grön mynta, i andra recept några blad färsk basilika. Prova dig fram! Sås 2: Grön örtolja 1 knippe persilja 1 dl babyspenat 1 dl mild olivolja eller rapsolja Såserna är smakrika, så det behövs bara några matskedar till till köttet. De kan förberedas långt i förväg. 1 liten vitlöksklyfta, skalad och hackad 1 tsk fint rivet citronskal 1 krm salt Mixa alla ingredienser slätt med 4 pers (som förrätt) 1–2 orrbröst Salt och peppar Smör till stekning Stek orrbröstet några minuter i stekpannan i smör, salta och peppra. Ös orren med smöret. Låt vila 10 minuter i folie, innertemperaturen är perfekt vid 46 grader. Skär köttet i tunna skivor och lägg på de nygräddade pizzorna. Avsluta med picklad rödlök och små klickar crème fraiche, flingsalt och svartpeppar. PIZZA MED NYSTEKT ORRE Välj milda smaker på pizzan för att lyfta fram den fina orrsmaken: crème fraiche, västerbottensost och rivet citronskal. Orre är en delikatess, men du kan naturligtvis toppa din pizza med vilket mört viltkött som helst. 88 4 st minipizzor. Färdig pizzadeg till ”minipizzor” finns att köpa i kyldisken. (Recept på Malins hemmagjorda favoritpizzadeg, se sidan 87). 2 dl crème fraiche 200 g smakrik ost, typ Västerstavmixer. Häll upp på ren flaska som den är eller låt stå en timme. Du kan sedan sila genom silduk. Till garnering Finhackad gräslök bottensost eller prästost 1 citron, rivet skal Färsk basilika Picklad rödlök (se recept vid vildsvinsburgaren) Flingsalt Peppar Bred ut crème fraiche tunt på pizzorna, strö över lite riven ost och citronzest och lägg på några basilikablad. Malin har en vedeldad pizzaugn på terrassen där temperaturen kan komma upp i över 450 grader. Hon gräddar riktig napolitansk pizza på endast 60 sekunder. Du kan också använda vanlig ugn på maximal värme och grädda cirka 10 minuter tills pizzorna fått färg på både över- och undersida. Använd gärna pizzasten vid gräddningen. Nr 7 2022 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer