Karlskogaliv 1
h tips för en lyckad grillning k o Världens bästa
grillare finns – i Skärblacka! Förra året avgjordes grill-VM i Limerick på Irland. Totalt deltog 91 lag från ett 30-tal länder. När grilloset lagt sig, visade det sig att ett svenskt lag från Skärblacka vunnit två av de åtta deltävlingarna. Skärblackakvartetten från restaurang Lingon & Dill vann kategorierna dessert och homeland cockning. 1. Marinera dagen innan. Köttet blir godast och mörast så. 2. Förbered grillen. Se till att grillen är ren när du börjar. Gör det enkelt för dig, lägg folie i botten som du byter ut efter varje grillning. 3. Gnid gallret med citron. Gnid in det svala gallret med lite citron. Då bränner inte köttet och grönsakerna fast lika lätt. 4. Köttet ska inte vara kylskåpskallt. Låt ingredienserna stå framme en halvtimme innan du lägger dem på grillen. 5. Planera grillningen. Gör i ordning grillen i tid. Tro inte att du kan hälla grillkol i grillen samtidigt som du plockar upp biffen ur marinaden. 6. Förkoka. Hårda grönsaker kan kokas nästan mjuka i förväg, så blir grilltiden kortare och resultatet godare. Samma gäller tjocka revben eller kycklinglår. 7. Var försiktig. Viktigast av allt för träkolsgrillaren – häll aldrig på tändvätska när du väl tänt på. Det är så de flesta olyckor sker. 8. Vänta. Det går inte att grilla när eldslågorna slickar grillgallret, inte ens när kolen är rödglödande. Vänta tills ett lager av vit aska täcker kolen. Det tar säkert 20 minuter innan det är dags att grilla. 9. Värm gallret. Grillgallret ska vara hett, så låt inte det ligga vid sidan av grillen tills du ska grilla. Maten fastnar gärna (speciellt fisk) på ett kallt galler och går sönder när den ska vändas. 10. Torka av marinaden innan du lägger köttet på grillen. Marinad som droppar ner i glöden fattar lätt eld och maten blir bränd. 11. Snitta flintastek och fläskkotletter i ytterkanten annars vill de gärna skåla sig. 12. Använd lock. Då får du grill och ugn i ett och maten blir jämnare och snabbare tillagad. Du kan grilla stora stekar och grädda en potatisgratäng samtidigt. 13. En sista touch. Vänta med glazen tills maten är nästan färdiggrillad. Glaze innehåller ofta socker som lätt bränns vid. 17 l t r t Det finns inga gränser för hur S kippa köttet mycket vegetarisk mat som blir god på grillen. Vi ger inga recept – det finns hundratals om ni googlar och åter fler om ni släpper loss fantasin – men här kommer några uppslag för att fresta smaklökarna. Rostad sparris med vinägrett och pistagenötter. Spetskål med BBQ-glaze. Grillad mango med hallon. Parmesanpanerad aubergineburgare med mandel. Vego-gott! a T p i d F l p o : n l r g b a o ö . s t t r s Ä c l i a r g . h R h c o g s o d é d . r p . e a r R i v n a r ö d b e t o r o r d