Bygdegården 1
vara gott och fint upplagt! säger Lily, som ofta
fick beröm för sina uppläggningar. Hur var det att få kritik från kändiskockarna Tina Nordström, Danyel Couet och Paul Svensson som satt i juryn? – De var snälla och gav mycket konstruktiv kritik så det var roligt och jag lärde mig mycket genom det. I finalen skulle det lagas en femrättersmeny. Den menyn fick de två finalisterna, Lily och Märta Jobeus från Lidingö, Stockholm, planera och komponera i förväg och beställa råvaror till för att kunna laga det de ville. – Jag tycker att råvarorna vi har här hemma i Jämtland är så goda och fina så jag ville hämta inspiration från dem. Det blev kombination av sådant jag lagat tidigare, som kantarellsoppan, och en mousse på röding som jag aldrig hade gjort förut, men även om det är läskigt att prova nytt så måste man våga, annars lär man sig ingenting. Och med sin jämtländska femrättersmeny tog Lily hem segern. Hennes syster kommer hem och säger hej. Lily berättar att hon har en stor familj med nämnda syster, lillebror Vide, mamma och pappa samt tre hundar och att hon gärna lagar mat hemma till familjen. Hon har fortfarande kontakt med deltagarna i programmet; de planerar en tredje återträff inom kort. Sommaren 2019 deltog hon också i SM i utomhusmatlagning (där maten ska lagas över öppen eld) tillsammans med Eirik Selnes från Gävle och Erik Löfholm från Falköping som var med i programmet. – Vi vann deltävlingen i Östersund [en av sex] i konkurrens med vuxna kockar och fick åka till Skövde och delta i finalen, berättar Lily. Hon har även blivit uppmärksammad hemma i Ås där hon bland annat har fått utmärkelsen Årets Åsbo 2018. I höstas komponerade hon en fyrarättersmiddag, inspirerad av vinnarmenyn, som serverades till betalande gäster i bygdegården, Ås föreningshus. Blir du igenkänd på stan nu? – En gång var det en tant som följde efter mig på Ica Maxi och glatt sa: ”Är det du som är Lily? Var det du som vann Sveriges yngsta mästerkock?”. Men nu har det lugnat ner sig, berättar Lily. Lily går nu i åttonde klass och tycker att det är kul i skolan och stressar inte upp sig i onödan över betyg och framtidsplaner. – Vi pratar med syv på skolan nu om val av gymnasieprogram och så, men jag har inte bestämt för vad jag vill göra. Det är kul att laga mat, men att försörja sig på det verkar lite svårt och jobbigt. Jag sommarjobbade på en restaurang och det var ju en helt annan sak att laga så mycket mat till så många människor. Vi får se hur det blir, kanske blir det kockyrket eller så blir det något helt annat. Just nu trivs jag bra med att bo i Ås med närheten till naturen där jag kan åka skidor, springa, plocka bär och fiska, gärna i vår stuga som ligger tio mil mot Norge där vi brukar vara på helgerna, avslutar Lily. JENNY DAHLERUS ELINOR METSJÖ För Lily är det lokala och närproducerade viktigt. I februari 2020 ska hon, tillsammans med kocken Johan Holmlund, sätta ihop en klimatsmart vegomeny i världsklass till de Nordiska ungdomsspelen som hålls i Östersund. Foto: Elinor Metsjö