Nöjesnytt Helsingborg 1
Äntligen är det vinter! Nu kan vi njuta av läcker
heter som svamp, rotsaker, frukt, vilt, fisk och skaldjur. Det allt mer efterfrågade viltköttet ligger i tiden när matens ursprung uppmärksammas. Viltkött är magrare i jämförelse med nötkött och därför ska man inte tumma på tillagningen. För bästa resultat kan man eftersteka i ugn, använda stektermometer och respektera kärntemperaturen i recepten. Få områden tillverkar viner som passar lika bra till mat som vinerna från södra Rhône, det gäller både distriktets vita som röda viner. Anledningen till den perfekta matchen är komplex och delvis beror det på vinernas smakrikedom. Gynnsamt klimat och väder, soligt och hett, leder till vin med relativt hög alkoholhalt. Och smaken på vinet kan, när kvaliteten är ett snäpp upp, vara tät med en textur som vinälskare kan uppleva som härligt ”tuggvänlig”. Det senare fungerar såklart bara om fruktsyran är på plats. Att behålla druvornas syra är vanligtvis inte heller ett problem i södra Rhônedalen eftersom vinerna tillverkas av många olika druvor. Vinmakarna har större svängrum helt enkelt då de har fler sorter att blanda med. Man skulle kunna säga att i södra Rhône är delarna större än den enskilda druvans vin. För att säkerställa den viktiga syran i vinet (blir platt fall om inte i bra balans) kan vinmakaren välja att skörda en del av druvorna lite tidigare, när dom är syrligare. I röda viner från södra Rhône är det även tillåtet att ha upp till 20 procent gröna druvor i blandningen. Glöm inte heller de typiska karaktärsdragen för vinerna från södra Rhône som är tydliga smaker av kryddor och örter. Framförallt av lagerblad och peppar som i en doftpuff på egen hand kan inspirera vin- och matälskare att laga den läckraste höstgryta man kan tänka sig. VITT VIN CÔTE DU RHÔNE BLANC 2017 (71947), 119 kr E. Guigal, Rhônedalen Frankrike DRUVOR: 65% viognier, 15% roussanne, 10% marsanne 5% clairette, 4% bourboulenc, 1% grenache blanc. ALKOHOL: 13,5% SOCKER: <3 g/l Smaken är torr, medelfyllig och nyanserad av vita och gula päron, mogna äpplen, melon och aprikos. Inslag av blommor, örter och kryddor. Bra längd och skönt bred. Perfekt till den krämiga fiskgrytan men också till tacomiddag lagad av viltfärs. Betyg: 4 ALT VIN FRÅN ANNAT URSPRUNG: Gnarly Head Viognier (6381), USA, 89 kr 46 | ö n öjjesnyttt 46 | n esny RÖDA VINER CÔTES DU RHÔNE PARALLÈLE 45, 2016 (22800). EKO. Paul Jaboulet, Côtes du Rhône Frankrike, 109 kr DRUVOR: Grenache och syrah. ALKOHOL: 14% SOCKER: <3 g/l Medel/fyllig smak av mörka röda bär som hallon, frukt av plommon, inslag av lakrits, kryddor, örter och lagerblad. Härligt vin till höstens mustiga gryta lagad med rotfrukter. Betyg: 4 DOMAINE DU PESQUIER GIGONDAS 2017 (2836) Gigondas Frankrike, 189 kr DRUVOR: 75% grenache, 20% syrah, 5% mourvedre. ALKOHOL: 15% SOCKER: <3 g/l Smaken är fyllig, rödstramt fruktig med kärnig snits, inslag av kryddor som lagerblad, viol, lakrits, örter plus fat. Årgången är lite svalare och när jag serverar vinet äter jag gärna älgentrecote med grillad mandelpotatis. Lägg gärna undan en flaska eller två några år. Betyg: 4 CHÂTEAU COURAC 2015 (2007) Côtes-du-Rhône-Villages Laudun Frankrike, 119 kr DRUVOR: Grenache, syrah, mourvèdre, counoise. ALKOHOLHALT: 14% SOCKER: <3 g/l. Rött, fylligt bärkryddigt vin som smakar av björnbär och soliga skogshallon, en touch mörk frukt, fat, lakrits, lagerblad och vitpeppar. Fin, bärigt solig längd. Toppval till mustiga höstgrytor. Betyg: 5 ALT ANDRA URSPRUNG: Sangre de Toro (2686), Spanien, 99 kr eller Jacobs Creek (6419), Australien, 72 kr VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE