Karlskogaliv MERVÄRDEN & NOTISER
Karlskogaliv SKRANTA TORG
Karlskogaliv VAD GÖRS I VÅRA OMRÅDEN
Karlskogaliv AKTIVITETER 2023
Karlskogaliv BIN ÄR HANYS PASSION biodling Serie I
sommarnumret av Karlskogaliv kommer ett nytt reportage om biodling. Då följer vi med Hany och Abdul Rahim till deras bikupor och berättar i text och bild hur det går till när honungen skördas och hur de umgås med sina ”husdjur”, som de kallar sina bin. Den store biodlaren inspirerade till Hanys stora passion En by utanför Tanta i Egypten. 50 hus. En morfar. Ett femårigt barnbarn. 150 bikupor i lera. Det var så allt började. – Än idag minns jag smaken från den första honungen jag var med och skördade, säger Hany Elrefay, barnbarnet som numera bor i Karlskoga och är passionerad biodlare. Samtalet med Hany och hans vän och kollega Abdul Rahim Alomar blir en fantastisk lektion i bins verklighet. Hur de lever i perfekt demokrati, hur deras samhällen ser ut och hur mycket de betyder för våra liv. – Utan bin skulle vi inte kunna leva. Bin pollinerar en tredjedel av all mat i hela världen. Utan dem, inga blommor, inga frukter, inga grönsaker, berättar Hany. Innan vi går vidare, låt oss återvända till byn utanför Tanta. Hany var första barnet i familjen och en naturlig 10 följeslagare till morfar, den store biodlaren. ”Kom Hany, vi ska skörda honung” sa han och Hany följde med in i en värld som fascinerade honom enormt. – Morfar hade aldrig skydd på sig när han handskades med bina. Hans lugn och respekt för dem gjorde att de inte stack honom. Jag gjorde som honom, hade aldrig skydd och har det fortfarande inte. Morfar var en inspirerande guide in i binas värld. Hany fick hjälpa till med allt, inte minst att öppna kuporna och ta ut vaxkakan med honung. Smaken av äkta honung glömmer han aldrig. Tack vare uppväxten och morfars kunskap vet han hur äkta honung ska smaka. Bara pollen och nektar från naturens olika växter. Inga tillsatser. Så småningom skaffade sig Hany egna bikupor, till kompisarnas förundran. Biodling, skulle det vara något, tyckte de. Om det brydde sig Hany inte det minsta. Han hade funnit sin passion, ja, själva meningen med livet. Om just detta satt Hany och hans syriske vän Abdul Rahim och pratade många år senare i Karlskoga. Vad tycker vi om livet? Vad vill vi göra i framtiden? De kom in på biodling, i många timmar diskuterade de filosofiskt vad biodling innebär och hur bin bidrar till våra liv. Även för Abdul Rahim, som inte sysslat med biodling tidigare, blev det ett intresse. Liksom Hany, vill han utveckla biodlingen i Karlskoga, starta en egen förening och skaffa fler kupor. – Vi har sex kupor nu, men vill utöka till 50 stycken. Men då måste vi ha mer plats, 500-600 kvadratmeter för att kunna sköta bina på rätt sätt. Och det är frågan var den platsen finns här i Karlskoga? Sakta men säkert har Abdul Rahim lärt sig vad biodling innebär och hur det går till. – Jag var lite rädd i början, men nu sköter jag allt själv. Jag har lärt mig på ett praktiskt sätt kan man säga, förklarar han leende och berättar att hans
Karlskogaliv BIKUNSKAP, BIOLOGISK MÅNGFALD OCH PRO
JEKT ÄNGSMARK
Karlskogaliv STAMBYTE
Karlskogaliv LEDARE
Karlskogaliv KRYSSET