Nöjesnytt Kalmar 1
MAJA IMPOLA För fler inspirerande och goda vegans
ka recept besök Majas blogg annamajaastrid.com eller @annamajaastrid THAISOPPA MED RÖD CURRY 2 PORT 200 gram champinjoner Fyra blad pak choi delade på hälften En fjärdedels hyvlad zucchini En skivad vitlöksklyfta 1 msk riven ingefära 2 skivade salladslökar 2 nävar spenat 1 burk kokosmjölk 1 dl vatten 1,5 tsk örtsalt Ett pkt fast tofu 4 tsk röd currypasta (3 tsk till soppan och 1 tsk att fräsa tofun i) 2 port risnudlara1 msk kokosolja Koriander efter smak BUTTERNUTBURGARE MED BASILIKAGUACAMOLE 4 PORT Burgaren Ett ”linfröägg” = 1 msk linfrön och 3 msk vatten 2,5 dl kokt butternutpumpa En burk kikärtor En halv rödlök 2 vitlöksklyftor 1 dl panko 0,5 dl pumpafrön 0,5 dl majsstärkelse 1 tsk spiskummin En nypa cayennepeppar Salt och peppar efter smak Skär butternutpumpa i tärningar och koka mjuk. Finhacka lök och vitlök och fräs en stund i olja. Släng (eller lägg ömt) ned alla ingredienser i en skål och mosa med t.ex en potatisstöt. Forma biffar och stek i rikligt med kokosolja tills de fått en gyllene yta. Fräs salladslök (men spara det gröna till dekoration), vitlök, ingefära och 3 tsk röd curry i kokosolja utan att det får färg. Häll på kokosmjölk, vatten och salt. Medan soppan puttrar kan du steka svampen i lite olja tills den fått fin färg. Gör detsamma med tofun tillsammans med 1 tsk röd curry tills den blivit lite krispig. Koka risnudlar enligt anvisning på paketet. Häll upp soppan i skål, tillsätt risnudlar, pak choi, tofu, svamp, spenat och zucchini. Dekorera med salladslök och koriander. ÄT! BASILIKAGUACAMOLE 2 mogna avokados (vem vill använda omogna liksom?) En halv finhackad rödlök En näve hackad färsk basilika 1 msk pressad citron Så mycket chiliflakes du pallar (jag använde en halv tsk) Salt och peppar Mosa avokadon med en gaffel och tillsätt övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Montera burgaren med de grönsaker du önskar. Jag hade grillad zucchini, färsk babyspenat och skivad rödlök. Använd valfritt bröd. HASSELBACKAD SÖTPOTATIS MED KRYDDIG TOFU OCH SYRLIG KORIANDERDRESSING 4 PORT 2 stora sötpotatisar Tofun 2 pkt á 270 gram fast tofu 1 tsk torkad ingefära 1 tsk torkad koriander 1 tsk spiskummin 1 tsk vitlökspulver 1 msk lönnsirap eller annan valfri sötning 3 msk tamarisoja eller japansk soya 1 msk citronsaft Salt och peppar efter smak Korianderdressing 2 dl cashewnötter som legat i blöt i minst 3 timmar 2 dl vatten En kruka koriander Saften av en citron 3 vitlöksklyftor Salt och peppar efter smak Sätt ugnen på 225 grader och halvera sötpotatisen. Skiva den enligt hasselbacksmetoden och droppa över olivolja och salt. Baka i ugnen i ca 30 minuter eller tills den blivit mjuk. Skär tofun i kuber och stek tillsammans med kryddorna i lite olja i några minuter. Samtliga ingredienser till korianderdressingen mixas tills den blivit helt len. Addera eventuellt mer vätska om den blir för tjock. Servera sötpotatisen med de grönsaker du gillar. På min tallrik ligger bladspenat, spiraliserad salladslök och hampafrön. zuchinni,