Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
Nöjesnytt Helsingborg MODE
Nöjesnytt Helsingborg VIMMEL PÅ STAN
Nöjesnytt Helsingborg RECENSIONER & FILMKOLL
NOTISER NYTÄNKANDE MUNVÅRD E lena Mondini Friman
och Ann-Charlotte Klang är två kvinnor i sin bästa ålder. De har länge velat starta en tandhygienistklinik tillsammans och nu när barnen har fl yttat ut och de har mer tid över, passar de på att starta Din Tandhygienist i Norra Hamnen. LÅNG ERFARENHET Både Elena och Ann-Charlotte har över 20 års erfarenhet i Tandhygienist branschen och vill använda sin gedigna kunskap för att erbjuda det bästa av det bästa. Varje patient får en timmes behandling i en stressfri miljö där lugn och perfektion står högst på listan. Kliniken är belägen nära havet i en lugn och fräsch omgivning, nästan som en spaupplevelse. Tanken är att patienten aldrig ska bli exponerad för stress eller andra störningsmoment. – Många känner inte till hur viktigt det är att regelbundet gå till en tandhygienist för att förebygga tandköttsproblem och tandlossning. Forskare har nu visat att det fi nns ett samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och bakterier/infektioner i munnen. Därför är det viktigt att sköta sin mun och att regelbundet behandla tandköttet och avlägsna djupgående tandsten. Munnen tillhör kroppen, säger Elena. VILL SKAPA ETT NÄTVERK Målet är att bygga en genuin och professionell långsiktig relation där man samarbetar med duktiga tandläkare. Vi är beroende av varandras kompetens för att uppnå en optimal vård. – Många patienter är rädda för tandvård och då kan det vara skönt att komma till oss i vår lugna miljö för att få en bedömning och undersökning. Sedan kan vi rekommendera bra tandläkare om skulle behöva mer vård. BEHANDLINGAR Kliniken erbjuder förebyggande och underhållande vård inom tandhygienistens kompetensområde. Exempelvis behandling för blödande tandkött, missfärgningar, dålig andedräkt, muntorrhet, tandslitage, tandlossning. Specialisttandläkare i tandlossning fi nns även knuten till kliniken. – Man kan även komma hit för att få en enklare uppfräschning av munnen eller behandla missfärgningar och rengöra tänderna grundligt. En behandling som får hela dig att må bättre, säger Ann-Charlotte. TEXT: LINN WIDÉN FOTO: EVA LIE M TILLVERKAR PRALINER I MASSOR INFÖR JUL CHOCOLATTE artin Persson har 70.000 praliner att tillverka, packa och sälja innan den 24:e december. Dessutom tillkommer allting annat som ska tillverkas i den lilla chokladfabriken. Två ton choklad kommer att passera genom dörrarna på Chocolatte fram tills jul. EGEN TILLVERKNING För 2 år sedan insåg Martin och hans kollega Märta Lindohf att någonting måste förändras i deras butik. De hade länge drömt om att tillverka egna praliner och nu gjorde de slag i saken. De tog bort en del av butiksytan och byggde en produktionsdel istället. Nu är man klar med ytterligare en ombyggnad som har resulterat i mer produktionsyta i butiken med en glasruta så att kunderna kan se tillverkningen av praliner både utifrån gatan och från butiken. – Det roliga med att ha egen tillverkning är att man hela tiden får en bekräftelse. Varje gång någon säger att en pralin är god eller kommer tillbaka för att köpa mer så känner man en glädje och stolthet, säger Martin. TRENDER I CHOKLAD OCH LAKRITS I början av 2000-talet kom trenden med mörk choklad och den har stannat kvar. För ett år sedan kom en lakritstrend och den har Chocolatte hängt på. – Vi tillverkar inte egen lakrits, men vi använder lakrits i våra praliner och framförallt i vår storsäljare lakrits- och havssaltsfudge, som fi nns både med och utan chokladdopp. En ny produkt som snart fi nns på hyllorna i butiken är ”varm choklad på pinne”. Det är en god chokladtryffel på pinne, som blir en härlig varm choklad om man sätter den i en kopp med varm mjölk. PRESENTER, JULKLAPPAR OCH REKLAM Den egna tillverkningen har gett ett uppsving på många olika sätt. Dels har Martin och hans kollega hittat glädjen igen, dels har försäljningen ökat markant och helsingborgarna har fått ett större presentutbud. – Vi säljer oerhört mycket presenter nu. Fler och fl er väljer att köpa med sig en chokladpresent istället för en blomma när man ska på en invigning, fest eller middag. Vi tillverkar även praliner med logotyp på. Nu gör vi ett arbete åt Bishop Arms som fi rar 20-årsjubileum. Då levererar vi en tryffelstång gjord på en speciell whiskey med deras logga på. TEXT & FOTO: LINN WIDÉN 72 | nöjesnytt
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg SERIER