Hemma i HSB Stockholm 1
STOCKHOLMS LÄN MITT KVARTER v HSB I HANINGE HSB h
ar 26 bostadsrättsföreningar i Haninge, alltifrån brf Väduren med 900 lgh och till brf Backen med 58. En stor del av beståndet är s k miljonprogramsområden. Mycket tid och kraſt har lagts ner på underhåll, och de lägenheterna är numera renoverade och klara. Det senaste tillskottet är under produktion just nu, HSB brf Konjaksskutan med 82 nya fina bostadsrätter. Vega bar har nyligen byggts ut med en hotelldel. ”Det kommer folk från hela världen”, säger Carlo Taccola. Han hade inget kök så vi åt på Vega bar varje kväll. Ägaren, Erik Engström, frågade mig redan första kvällen om jag ville ha jobb. Jag sa nej. Han frågade igen nästa kväll och jag sa nej. På den tredje dagen tackade jag ja, och nästa kväll stod jag i köket och lagade mat. Vega bar, som ligger längs med gamla Nynäsvägen, var Sveriges första hamburgerrestaurang. De började servera ”tillplattade pannbiffar” 1957, 16 år innan McDonalds kom till Sverige. Vägkrogen är en institution bland Södertörns raggare. – Redan den första lördagskvällen som jag arbetade kom en lång rad med raggarbilar körande. Jag hade aldrig sett något liknande, tyckte att de såg ut som utomjordingar. Jag stod ensam i baren och fick panik, så jag ringde Erik och frågade vad jag skulle göra. Han bara skrattade, och raggarna visade sig vara hur trevliga som helst. Raggare är mycket respektfulla. De kan kanske dricka 8 HEMMA I HSB STOCKHOLMS LÄN 1.2012 tio backar öl men de spårar aldrig ur, säger Carlo. På 1970-talet hyrde Carlo Vega bar – för att sedan köpa restaurangen på 1980-talet. Han visar oss matsalen, en sprillans ny hotelldel och en källare för vinprovning där bland annat det vin som Carlo importerar från Italien ska kunna avsmakas. Vi kommer in i en enorm, helt nybyggd sal med bord och stolar som ser ut att kunna ta åtminstone tvåhundra sittande matgäster. I hörnet finns en bar. Vad ska ni göra här? – Jag vet faktiskt inte ännu, vi får se… Har du några förslag? frågar Carlo och skrattar. Han ser sig om i det ljusa rummet och ser ut att ha ungefär tusen idéer för vad man skulle kunna fylla rummet med. Funderar du aldrig på att trappa ner, kanske gå i pension? – Jag är pensionär, säger Carlo och ser lurig ut. Men jag fortsätter att jobba. Vi italienare är inte gjorda för att ta det lugnt, vi jobbar hårt. Helst ska man jobba tills dagen innan man dör. Har Haninge förändrats mycket sedan 1960-talet? – Ja, det har det, men mycket av förändringen är till det bättre. På sextiotalet var Haninge mer som landsbygden, det fanns nästan ingenting här. Befolkningen är åtta gånger så stor i dag och det händer betydligt mer. Jag har alltid älskat Haninge, nu och då. För naturen och för människorna. Jag vill leva och dö i Haninge! v v CARLO TACCOLA, 71 ÅR Gör: Delägare i Vega bar, vinimportör, ordförande i Italienska föreningen i Haninge, medlem i Lions, Rotary med mera. Familj: Frun Cristina och fyra barn Fritidsintressen: ”Jobba, ha ha. När jag inte jobbar är jag med familjen så mycket det bara går, gärna i naturen.”