Lera 1
PORTRÄTT: JOYN STUDIO DE TRE ESKAPISTERNA Tre inr
edningsarkitekter som känt varandra sedan Konstfack bestämmer sig för att starta eget. Strax därpå ringer kocken och krögaren Björn Frantzén. Joyn Studio får en flygande start. Text HEDVIG ANDERSSON Bild ANNA SCHORI S tockholmskontoret Joyn Studio bildades i maj 2016 och har sedan dess bland annat hunnit med uppdrag som Yasuragis nya hotellrum och klädmärket Tigers kontor och showroom. Kontoret har i viss mån riktat in sig på hotell och restaurang och ambitionen är att försätta besökaren i stämning, att skapa en känsla och en upplevelse som går att försvinna in i. – Jag och Helena lärde känna varandra på Nyckelviksskolan och gick sedan på Konstfack ihop. Ida tog sin kandidatexamen i London och sedan tog vi alla vår master på Konstfack tillsammans, berättar Lisa Grape, inredningsarkitekt som tillsammans med Helena Eliason och Ida Wanler startade Joyn Studio. Trion tog examen från Konstfack 2005 och har sedan dess arbetat på några av Sveriges mest namnkunniga arkitektkontor, bland annat White och Sandell Sandberg. – Vi hade tjänster där vi ansvarade för inredningsarkitekterna på stora kontor och kände alla att vi ville bort från de administrativa rollerna och tillbaka till projekten. Vi längtade efter att ha kontroll och styra över hela projekten. Vi ville jobba närmare kunden, närmare projekten och ha mer inf lytande över kontorets varumärke. Vi vill förJOYN STUDIO Joyn Studio grundades av inredningsarkitekterna Lisa Grape, Helena Eliason och Ida Wanler 2016. Kontoret står bland annat bakom restaurangen Frantzén i Stockholm och Hongkongfilialen Frantzén’s Kitchen, Yasuragis nya hotellrum, klädmärket Tigers kontor och showroom samt utställningen Hemma som visades under designveckan i Milano. sätta människor i stämning med det vi skapar. Mot bakgrund av ett högt tryck i branschen och en tillit till deras samlade erfarenhet tog de steget och startade Joyn Studio. Ida Wanler som tidigare arbetat med inredningen till flera av Björn Frantzéns restauranger, bland annat Flying Elk och den tidigare Frantzén som låg i Gamla stan, får kort därpå ett samtal från den Michelinbelönade krögaren. – Han visste att Ida skulle starta eget och undrade om vi ville inreda den nya restaurangen. Han sa ungefär ”jag har två stjärnor, jag vill ha tre, och jag vet att det inte är maten det är fel på”. Det satte ribban ganska högt för oss. Vi började med att sätta ihop en spellista som skulle representera stämningen i de olika rummen. I SEPTEMBER FÖRRA året slog nya Frantzén upp portarna på Klara Norra Kyrkogata, ett halvår senare belönades restaurangen med tre stjärnor. – Maten på Frantzén är ett möte mellan Japan och Norden, med inslag av humor. Att äta middag på Frantzén är en helhetsupplevelse där man rör sig mellan olika sinnesstämningar. Björn ville att inredningen skulle gestalta stämningen för olika skeenden i matupplevelsen. Vi ville rama in den upplevelsen i en miljö som ska vara hållbar på sikt. LERA #3 2018 1 5