Nollelva 1
KROG KROGKRÖNIKA Uppochnervända världen i Austral
iens krogliv Text: Tobias Pettersson Vilket land har den sämsta restaurang-servicen? Mitt svar blir Australien, ett på ytan supermodernt land som när det gäller restaurangkultur dock ligger långt efter övriga västvärlden. Australien är på många sätt ett trevligt land. Jag har själv varit där tre gånger och trivts bra. Förutom när det gäller en punkt: den urusla restaurangkulturen. Jag begriper inte hur ett land som ligger så långt fram på alla andra områden kan vara så hopplöst på efterkälken när det gäller restaurangliv. Ni har hört de där gamla historierna om hur det var i Sverige förr i tiden, hur det skickades mackor in och ut ur köket för att man skulle få servera alkohol, knäppa danstillstånd och andra förordningar och paragrafer som skulle se till att svenskarna inte skulle ha roligt när de gick ut på krogen. Så är det fortfarande i Australien. Men det handlar inte så mycket om lagar och förordningar från staten utan snarare att krogarna själva behandlar sina gäster som patrask. JÄTTELJUST PÅ KROGEN Köken stänger vanligtvis runt åtta, nio på kvällen. Vill man vara säker på att få middag måste man gå ut senast vid sjutiden. Men det är inte det enda felet, listan är lång: De envisas med att ha jätteljust på krogarna. De har konstiga och tillkrånglade beställningssystem. Det finns knappt uteserveringar. Restaurangerna ligger ofta i ocharmiga lokaler (tänk Domusrestaurang eller snabbmatställen) och ölen är ofta pyttesmå (cirka 20 cl). Deras största bamseöl heter "scooner" och är runt 33 cl. Större än så har jag inte sett. Ska jag komma på något positivt är det att man inte ger dricks i Australien. Men det vägs upp av att det ofta kostar att betala med kort samt att de vägrar dela upp notan. Många ställen har det till och med utskrivet på menyn eller på en lapp vid kassan att det inte splittas några notor. Ni tror jag överdriver den australiska uselheten? Icke. Jag har bildbevis på en meny som jag fotade på en fin restaurang i Frankton söder om Melbourne. Längst ner kan man läsa en ruta med vilka regler som gäller: Minimumnota per person 15 dollar för lunch/20 dollar för middag, Inga kontanter. Inga delade notor. 10% pålägg på allmänna helgdagar. Amex/Diners-kort accepteras inte. Byt inte bord om det inte har godkänts av någon i personalen. Barn är inte tillåtna på utedäcket utan uppsikt. För matgästernas bekvämlighet, se alltid till att hålla ordning på era barn. Ingen rökning på utedäcket. På grund av vår breda meny tillåts inga tillägg eller ändringar av rätterna. Tack så mycket. Markus förenar det grekiska och det svenska Text & Foto: Tobias Pettersson I köket på Santorini hittar vi Markus Petersson, en kock som brinner för vällagad mat från grunden. I den mysiga restaurangen vid Strömparken tar han med gästerna till medelhavet, med en touch av den svenska skogen. I nnan Markus började på Santorini i början av oktober har han jobbat på uppskattade restauranger som Mons skärgårdskrog, Fiskmagasinet, Vila och Mauritzberg. När han blev friställd på grund av arbetsbrist plockades han snabbt upp av Santorini, som såg potentialen i hans matlagning. – Jag kände ägarna lite innan och hamnade här på Santorini. Det är ett fint, mysigt ställe med utsikt över Strömmen, säger Markus som nu fått fördjupa sig i det grekiska köket. – Det är en utmaning för mig att lära mig lite nya smaker, och det var därför jag nappade på erbjudandet från Santorini. Man vill ju utveckla sig själv hela tiden, berättar Markus. Santorinis meny innehåller en del grekiska klassiker som calamares och souvlaki men vissa rätter har även inslag av den svenska naturen. – Idag har vi ett erbjudande på en trattkantarelltoast med side sallad och syrad lök. Vi har även svenska klassiker med grekisk touch, till exempel en Skagenröra med fetaost och rosmarin. Om Markus ska rekommendera något blir det garides till förrätt, souvlaki eller lammracks till varmrätt och sedan avsluta med en god efterrätt. Snart kommer Santorini börja med gröna musslor marinerade i persilja, citron, vitlök och chili, och den rätten bör man inte heller missa. Vad tycker du om Norrköpings restaurangliv? – Det finns många restauranger och för lite folk som vill gå ut och äta. Just nu under rådande omständigheter är det extra svårt att bedriva restaurangverksamhet. Standarden är väl bra tycker jag, men det är mycket hamburgerställen och pizzerior. Här på Santorini sysslar vi med vällagad mat från grunden, och vi gör det med kärlek. Vad är det bästa med jobbet? – Att komma till arbetsmiljön. Det är ett litet, genuint ställe, nästan lite pittoreskt. Det är som ett andra vardagsrum, man blir lugn när man kommer hit. Vi försöker att ha kul när vi arbetar, och då blir det roligare och enklare att gå till jobbet. NOLLELVA 35