Lokaltidningen Kanalen 1
16 kultur &nöje Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM •
NR 13 • Vecka 13 • ONSDaG 28 maRS • 2018 Får det vara en kallsup från Långhundraleden? n DRyCK Österåker har fått sitt första egna kommersiella destilleri. Långhundraledens Destilleri startades för ett knappt år sedan av sex entusiastiska Åkersbergabor med ambitionen att tillverka snaps av hög kvalitet och med lokal prägel vad gäller både ingredienser och smak. Tanken är att sortimentet så småningom ska finnas på Systembolaget men i första hand vill man vara med på dr yckeslis torna hos krogar och restauEst. 2017 Österåker, Sweden ranger i närområdet. Den första produkten som kommer ut på marknaden blir Långhundra Blanco, en klar snaps med en alkoholstyrka på 38 %. Produktionsgruppen räknar med att bli klar med den första laddningen flaskor till början av maj. jA … Eller en lokal på n DRyCK Av de lokala små mikrobryggerierna i Roslagen finns det några som tagit sig för att brygga öl specifikt lämpad för Påskhelgens matorgier. Roslagens Brygghus har en ekologisk påsköl (alk 5,3 vol %) med tydlig maltsmak där ljusa chokladtoner samspelar med exotiska frukter. Roslags Näsbys Bryggeri i Täby har sedan tidigare julölen Snö. UTESERVERING mitt i centrum Vi kallar det expresslunch. JohAn kArlsson och JoAnnA hAllsJÖ UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 Fira påsk hos oss på Solbrännan PÅSKAFTON 31 MARS HÄNDER I VÅR FREDAG 6 APRIL SILLBUFFÉ & HELGMENY PÅSKDAGEN 1 APRIL BRUNCH & HELGMENY Annie Hedin Quintett Annie och hennes band gör comeback på Solbrännan med temat: Från Svensktoppen på 70-talet till "The Great American Songbook" 2018! ONSDAG 25 APRIL Tjejkväll FREDAG 4 MAJ Corneliskväll med DE SÖDERVISA Blandad musik från Cornelis enorma repertoar. Inträde till alla kvällar samt bordsbokning. Se gärna www.solbrannan.se Påsköppet alla dagar 11-17 Solbrännan solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com AFTER WORK NYA AKTER BAREN Å K E R S B E R G A S # 1 B A R MED HISSADE SEGEL SEDAN 2016 TISD AG-FREDAG KL 16-18 AKTERTOAST . . . . . . . . . . . . . 119 kr med bankad 100g biff, mixsallad och bea FISH & CHIPS. . . . . . . . . . . . . . . . 119 kr AKTERBURGARE . . . . . . . . . . . . . 159 kr med ost, bacon, lökringar och pommes . . . . . HALLOUMIBURGARE . . . . . . . . . 159 kr med lökringar och pommes Inkl. ett glas öl, vin eller alkoholfritt. VI SÖKER TRUBADUR TILL ONSDAGAR OCH TORSDAGAR MELLAN 18-22 Bergavägen 8 G, Åkersberga Öppet 16.00-00.15 bar@akterbaren.se Foto: AgnetA JohAnsson Krögarparet expand med ny golfrestaurang i Öst Nu öppnar Johan Karlsson och Joanna Hallsjö den nya bistron på Åkersberga Golfrestaurang. De driver sedan två år tillbaka Domaruddens kurs- och friluftsgård med tillhörande restaurang och café. Men det är först nu som de har börjat lära känna hur arbetet ska gå till med allt vad drift innebär – så pass mycket att de vågar expandera. Johan och Joanna har bägge arbetat inom restaurangbranschen. De tycker om all sorts mat och under åren har de fyllt ryggsäcken med erfarenheter och smakupplevelser från när och fjärran. För fem år sedan flyttade de till Åkersberga. När de såg en annons om att Domaruddens kurs- och friluftsgård var till salu var första tanken att det skulle vara bra att jobba nära. De åkte dit för att titta och resten är nutidshistoria. I höstas fick de en cateringbeställning från Åkersberga Golfklubb. När Johan insåg att restarungen var tom föreslog han på skoj först att de kunde ta över den. Sagt och gjort. Efter en del renoveringar öppnar Johan och Joanna Bistron på Åkersberga Golfklubb den 3 april. De kommer bjuda på en hel del förändringar. Bland annat kommer de att presentera ett helt nytt koncept så att gästerna får ut maximal tid av sin lunch. – Vi kallar det ”Expresslunch”, säger Joanna och förklarar att gästerna beställer proteinet, det vill säga fisk, kyckling eller kött över disk. Tillbehör som kolhydrater, grönsaDET LILLA ExTRA garnityret som skall upp på tallriken är finstrimlad lök som friterats. ker och såser får gästerna förse sig med själva från det stora buffébordet. Tillvägagångssättet underlättar både köer och för dem med födoämnesallergi. – Vi kommer också att ha en färdig dagens rätt, säger Joanna. Johan och Joanna har framtida planer på att utveckla verksamheterna. – Vad, var, och när det blir är fortfarande för tidigt att säga men vi ser Domarudden och nu Bistron som enheter i något som kan bli väldigt stort, säger Johan och ler hemlighetsfullt. mat & krogliv ✃ Gäller med kupong. Klipp ut och lämna i baren. ✃