Kambium 1
Skogens skaff eri Löven byter färg och jaktsäsong
en inleds. Prova dig fram kring styckning och tillagning, uppmanar jägaren och författaren Fredrik Lundberg. TEXT Hedvig Andersson FOTO Charlie Bennet I Sverige kan man jaga allt från sjöfågel och skogsfågel till vildsvin, hjort, älg och rådjur. – Det fi nns en otrolig variation i den svenska naturen, säger Fredrik Lundberg entusiastiskt. Han har nyligen gett ut boken ”Från skott till stek”, en rolig och lättsam guide till jakt, hantering och tillagning. – Många tycker om kött men ogillar köttindustrin. Då är vilt den bästa lösningen, fortsätter han. Viltkött har många fördelar. Det är magert och proteinrikt, uppfött på naturlig föda och har inte medicinerats. Att själv ta tillvara på köttet är dessutom inte så svårt som man skulle kunna tro. – När det gäller styckning är mitt bästa tips att prova sig fram. Du behöver inte gå någon kurs. Jag har jagat i sex år och är fortfa4 KAMBIUM #3 | 2015 rande inte jätteduktig, men jag lär mig hela tiden, säger Fredrik. Han minns med ett leende när han för några år sedan styckade sitt första rådjur. – Jag hade ingen aning om vad delarna hette och det blev mycket grytbitar, men det är ju ingen katastrof. Det måste inte vara en perfekt kotlett för att det ska vara gott. Läs eller titta på ett klipp på internet om du vill, men det viktigaste är att prova sig fram, säger Fredrik. Tillagningen, däremot, är viktig. Det vanligaste misstaget är att man steker för länge och därmed går miste om viltköttets unika smak och kvaliteter. – Många minns kanske en alldeles för hårt tillagad älgstek från barndomen. Felet många gör är just att steka för länge och för hårt, säger Fredrik. FOTO: SVEN HALLING