Kambium 1
LIVET I SKOGEN Han uppmanar till att våga låta kö
ttet vara lite rött, gravat eller helt rått. – Genomstek aldrig vilt. Eftersom det är så rent kött fi nns det inget att vara orolig över. Till skillnad från gris så måste exempelvis inte ett vildsvin vara genomstekt, förklarar han. – En av de godaste rätterna jag någonsin ätit är gravad älg på asiatiskt vis. Råbiff på älg är också jättegott, fortsätter han. För Fredrik själv var det inte kärleken till kött som fi ck honom att börja jaga. – Jag fi ck upp ögonen för vilt för att jag älskar kantareller. Det är fantastiskt gott till. Men jag tycker också att man ska prova det oväntade. Kristin Johansson som gjort recepten till boken gjorde till exempel ett nyponglaserat vildsvin. Det var underbart gott. Man ska våga testa oväntade smaker. GULASCH MED RÖNNBÄR, TIMJAN & KUMMIN 6 portioner 500 g älgkött 200 g rökt sidfl äsk 2 morötter 2 palsternackor 1 gul lök 4 vitlöksklyftor 1 röd paprika ½-1 chili matolja smör 3-4 dl rött vin 1 dl viltfond 1 l vatten 6 potatisar Kryddor 2 tsk torkad timjan 2 tsk rökt paprikapulver 1 msk kumminfrön 1 msk torkade rönnbär Gör så här: Skiva det rumstempererade köttet. Mixa kryddorna. Skiva morot, palsternacka, lök, vitlök, paprika och chili. Hetta upp olja och en klick smör. Bryn kött och fl äsk. Blanda ner grönsaker och kryddor och stek några minuter. Slå på vin, fond och vatten och låt puttra på låg värme under lock cirka tre timmar. Kolla till grytan och späd eventuellt med mer vatten. Skär potatisen i bitar. Lägg ner den i grytan när köttet är mört. Låt puttra ytterligare tio minuter. Smaka av med salt och peppar, servera med crème fraiche eller smetana och bröd. #3 | 2015 KAMBIUM 5