Nöjesnytt Helsingborg 1
EGNA SMAKLIGHETER – SMAKLIGA EGENHETER I år firar
Mamsellen fem år på Trädgårdskaféet på Hedentorps plantskola. Det har varit fem intensiva år, med alla gäster, tårtor och bakande. text: Christel Molin foto: Mamsellen -Jag har hittat hem. Blommorna och naturen är i fokus, precis som lokala råvaror som går igenom allt som bakas och lagas här. Det säger i och för sig alla, att de använder bra råvaror, men vi gör ALLT själva, marmeladen som används har vi själva lagat, våra röror är gjorda av oss från grunden, säger Pia-Lena Andersson, ägare till Mamsellen & Matverkstan. Pia-Lena flyttade från Göteborg till Skåne för 24 år sedan och har en bakgrund i scenbranschen, hon har bland annat arbetat på Göteborgsoperan. Således är det helt naturligt för henne att säga att hon är i smakunderhållningsbranschen. Hon har tidigare drivit kafé- och restaurangverksamheter i Ängelholm under många år, bland annat restaurang Andersons sushi, fisk och vilt. Under tiden som krögare på restaurangen började idéerna om smaker i det lilla formatet att ta form. Hon backade bandet och tog upp marmeladtillverkning vilket är ett sätt att hålla den kreativa delen av matskapandet igång. I sortimentet finns flera av deras klassiker, såsom rödlök och hallon, jordgubbar och lakrits, blåbär och lavendel men också andra smaker såsom blomsterknäcke, safter och olika inläggningar. Med gästerna i fokus skapar Pia-Lena smaker med omsorg där maten och de råvaror de väljer ut, väljs med kärlek. Och nu har hon gett ut en kok/bakbok vid namn ”En bok i min smak”. Tillsammans med Lena Evertsson, fotograf Ateljé Lena Photography, och Therese Maltesson, grafisk designer Ginger graphic, har boken skapats. I boken ligger fokus på bakning men även på det Pia-Lena Anderson beskriver som småmat. Här finns bröd, småkakor, mjuka kakor, tårtor och annat. Hon tycker det är viktigt att även ögat får sitt när det gäller det som serveras och bryr sig om hur det ser ut och att allt är lagat från grunden. nojesnytthelsingborg.se | 41