Nöjesnytt Helsingborg 1
chablis VITT VIN MED STIL & ELEGANS Säsongen har
knappt startat men vädergudarna har stakat ut riktningen för 2021:s skörd av chardonnaydruvor i Chablis. Att volymerna blir mindre står helt klart. Sannolikt påverkar årets frostangrepp kommande priser på chablisvinerna. Under senare år har vinodlarna i Europa ställts för stora utmaningar. Vädret har varit minst sagt utmanande och alla jordbrukare vet alltför väl att en stabil odlingssäsong ligger till grund för en god skörd. Chablis ligger i norra Bourgogne, inte långt från Champagne. I år är många odlare redan bekymrade. Blir det en skörd över huvud taget 2021? Den arktiska kylan som svepte ner över landet i början av april frös vingårdar och allt spirande under fyra dagar. Vädret var obarmhärtigt, isande kallt. Det som börjat växa i trädgårdar och på fält frös till is. Gröna knoppar förvandlades till bruna. Många lantbrukare får räkna med att årets skörd är förlorad och det gäller inte bara i Chablis utan i många andra vindistrikt över hela Frankrike. Värst drabbade är vinodlingarna i Rhônedalen, Bourdeaux, Bourgogne med Chablis, Champagne och i Loire. Vinälskande frankofiler har således all anledning att vara bekymrade. VIN FRÅN CHABLIS Alla gillar ett glas chablis, eller? Om anledningen är enkelheten att förstå vinerna från Chablis eller om det är något annat låter jag vara osagt. Lätt är att greppa grunderna som att vinerna är vita, av en enda druva chardonnay och att de finns i fyra olika klasser. Från toppkvaliteten Chablis Grand Cru till Chablis Premier Cru, Chablis till kvalitet Petit Chablis där vinerna inte vuxit på direkt kalkhaltig jord. Klimatet anses generellt vara semi-kontinentalt, det vill säga med tydliga skillnader mellan sommar och vinter, varmt och kallt. Det regnar jämförelsevis litet. Chablis nordliga läge gör distriktet känsligt för frost, sämsta tiden för frostnätter är under knoppningen. I år kom det en riktigt köldknäpp i början av april. Chablis är också känd för sin jordmån, Kimmeridgean, som är lerhaltiga kalkjordar med fossila lämningar av hög ålder från Juraperioden. ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE 46 | nojesnytthelsingborg.se FYRA CHABLISVINER, BÄSTA BLAND SENASTE PROVADE CHABLIS PREMIER CRU DOMAINE SERVIN MONTÉE DE TONNERRE 2018 (74217) Domaine Servin, 269 kr Torr, fyllig, frisk smak av nyanserade frukter, gula och gröna äpplen, touch av grapefrukt, mogen citron, inslag av mineral. Krispig, nyanserad och samtidigt strukturerad. Mycket bra vin som jag dricker nu. Laga en festmåltid med fisk och toppa med ramslöksaioli. Betyg: 5 CHABLIS I LITEN FLASKA DOMAINE THIERRY MOTHE CHABLIS 2014 (79056) Chablis Frankrike, 89 kr för 375 ml Torr, fyllig, gulfruktig mer utvecklad och mogen vinsmak, touch av grape och ananas, hint av kolakaramell och torkade frukter. Omdöme: Stildelare, antingen gillar du mogna chablisviner, eller inte. Kul är att jämföra till en ungdomlig Chablis. Det mogna vinet passar till en bit ost. Betyg: 3+ BROCARD CHABLIS 1ER CRU BEAUROY 2019 (7125) Jean-Marc Brocard, 239 kr Torr, medelfyllig. Grönfrisk, stram, tydligt mineraldriven och kritig som av ostronskal, smak av citrus och örter. Omdöme: Tydlig, koncentrerad och ung med härligt driv och frisk spänst. Betyg: 4 PATRIARCHE CHABLIS CUVÉE LÉONCE BOCQUET 2019 (5383) Patriarche Père & Fils, 169 kr Torr fruktig och frisk av gröna äpplen och vita päron, isnlag av örter och citrus med en knivsudd mineral. Lite stadigare i bemärkelsen fruktmättad Chablis för alla som är lite återhållsamma med vin som smakar allra friskast och stramast. Betyg: 3 VIN FÖR ATT JÄMFÖRA UNGDOMLIG VIGÖR MED MOGNA DOMAINE THIERRY MOTHE 2014, OVAN: Petit Chablis 2019 (558502), La Chablisienne, Chablis Frankrike, 79 kr för 375 ml. Utmärkt god till skaldjur som räkor på toast. smått & gott Chablisvin passar generellt utmärkt till skaldjur och till fiskrätter. Vissa producenter lagrar sina viner på ekfat, eller jäser dem på fat varför smaken genast får lite tyngd, blir bredare och kanske till och med rostade noter. I det fallet är den lagade fiskmåltiden som grillats eller stekts att föredra.